Новини Хотели

Представители на асоциацията на турските туроператори TÜRSAB посетиха Пампорово

   
Представители на асоциацията на турските туроператори TÜRSAB посетиха Пампорово
  БТА

В Пампорово се наблюдава осезаем ръст от балканските пазари през последните три месеца, включително на туристи от Румъния, Молдова, Македония и Сърбия. Това заяви изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариан Беляков на проведената в курорта среща с представители на асоциацията на турските туристически оператори TÜRSAB. Турските гости посетиха Пампорово вчера вечерта в рамките на информационен тур. На срещата присъстваха заместник-областният управител на Смолян Христо Станчев, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, заместник – кметът на Смолян Марин Захариев, хотелиери, представители на туристическия бизнес от региона.  

Аз съм един от най-активните деятели за отпадане на визите за турски граждани. Не съм спрял да се боря през последните години за това. Заедно с мои колеги успяхме да постигнем някакви частични успехи за визови облекчения, но няма да се откажем. Дай Боже, някой ден изобщо да няма визов режим. За това бих се борил докрай! А целта ни в последните пет-шест години е да превърнем Пампорово в бутиков, луксозен и скъп курорт". Това заяви пред туроператори от Турция Мариян Беляков, изпълнителният директор на дружеството, което стопанисва лифтовете и ски пистите в комплекса. Срещата с представители на Асоциацията на турските туристически оператори TÜRSAB от Мраморноморския регион се състоя в една от конферентните зали на хотел „Перелик“.

„Само допреди 10-12 години нещата не изглеждаха никак добре в партньорството между българските ски курорти и турските туроператори. Тогава, когато беше най-трудно, по мой спомен, поне в Пампорово, туристи от Турция докарваше основно един човек. Началото, което поставихме в онези години, имаше и ще има траен ефект върху българския ски туризъм за години напред, защото след като масово успяхме да доведем скиори в Пампорово от Турция, видяхме как и другите два български курорта се отвориха за този пазар", посочи Беляков. Той разказа за инвестициите през последните 10 години - в ски зоната, легловата база и цялостната инфраструктура.

Беляков подчерта, че дългосрочната цел в управлението на курорта не е да се превръща в масов, защото целият регион разполага с общо около 8-9 хиляди легла. „Казвам, че не търсим брутална масовост, защото бутаме курорта в посока, в която след 5-6 години той да бъде бутиков, луксозен и скъп курорт. Ски услугата не бива да бъде разглеждана като нещо евтино, защото ние като хора, които пряко създаваме този продукт и сме в дълбочината на всеки аспект, детайл и елемент от това да гледаме едни голи поляни, а днес по тях да може да караме ски - това изобщо не е евтино“, посочи изпълнителният директор на „Пампорово“ АД. По думите му много радващ факт е, че през последните години имат абсолютна съпричастност от общините Смолян и Чепеларе, както и от областната управа в името на това целият регион да бъде вдигнат на крака. Конкретно към Чепеларе имат много сериозни планове за развитие. Разказа и за предизвикателството поради продължилата дълго безснежна зима.

„Само допреди дни Пампорово беше сред ски курортите в Европа с най-много отворени писти. Това изобщо не е случайно. Бяха направени сериозни инвестиции в изключително мощна система за изкуствен сняг. Благодарение на нея и всички инфраструктурни подобрения от последните години в ски зоната в момента можем изобщо да говорим за ски сезон. Такава зима не сме виждали! Имаме може би най-мощната система за изкуствен сняг, въпреки това в тези критични условия видяхме някои слабости, над които да поработим“, отбеляза Мариян Беляков. Целта на ръководството е с още някои подобрения за следващата година да постигнат оперативност, въз основа на която за 50 часа работа с инсталацията да пуснат 80% от ски зоната.

„В критични моменти на ситуация като тази, на Пампорово може да се разчита“, подчерта той. Беляков сподели, че през април месец започва обновяване на лифта между Малина и Снежанка, към който водят всички ключови писти, с чисто нов, модерен шестседалков лифт.   „Това, което очакваме оттук нататък в този сезон, е да затвърдим изключително доброто състояние на ски пистите. В следващите няколко дни очакваме ниски температури, за да произведем повече изкуствен сняг и в рамките на седмица да отворим още две писти“, допълни Беляков. По думите му „Пампорово“ не е просто фирма, която прави бизнес, а гради приятелства и дълготрайни отношения. „И винаги сме готови да направим крачка напред и крачка назад – натам, накъдето е необходимо“, каза изпълнителният директор на „Пампорово“ АД.

Инфо-турът на TÜRSAB ще продължи през следващите дни в Пловдив и Банско.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати