Анализи

Ще има ли сливане между DER Touristik и FTI – какво се случва?

  13.01.2023 15:43  
Ще има ли сливане между DER Touristik и FTI – какво се случва?

Новината за преговори за поглъщане на германския туристически концерн FTI Group от по-големия - DER Touristik, доминира в индустрията от вчера насам. Германският бизнес вестник Handelsblatt съобщи в четвъртък, цитирайки служители на търговската група Rewe, че тяхното туристическо подразделение DER Touristik, иска да поеме конкурента FTI. Преговорите били в "напреднал етап". Евентуалната сделка обаче зависи от това дали ще има намаление на дълга на FTI, при което половината от него - около 1 милиард евро, включително помощта от Фонда за икономическа стабилизация на федералното правителство (WSF), бъдат анулирани. Германският специализиран туристически сайт FVW.de разговаря с редица експерти в корпоративната среда и обобщи текущото състояние на нещата.

 

Какво знаем досега?

 

Докладът за преговорите между двата туристически концерна и планираното обединяване е налице. Те обаче продължават вече две години и от време на време спират. В момента няма съществено раздвижване, поради което компаниите недоумяват защо темата попадна в бизнес вестника точно сега. Мотивът за евентуално сливане е целенасочена консолидация на пазара на туристически пакети. За разлика от страни като Великобритания, Белгия, Нидерландия или скандинавските страни, където два до трима туроператора доминират на пазара (включително TUI), в Германия има силна конкуренция между няколко големи туроператора – TUI, DER Touristik, FTI, Alltours, Schauinsland и в по-малка степен Vtours.

Шефът на концерна Rewe Лионел Суке, който също отговаря за туристическия отдел на групата за търговия на дребно, от началото на годината, обяви няколко пъти, че ще се възползва от разумни възможности за закупуване на туроператори след успешните поглъщания на европейските туроператори Kuoni или туристически доставчици в Източна Европа. Schauinsland и Alltours са частна собственост, успешни са и нямат амбиции за продажби, Vtours е част от Swiss Hotelplan Group от 2019 г.

 

Покупка е възможна само при наличие на продавач

 

Семейство Савирис държи 75,1% от FTI Group от 2020 г. По време на пандемията, египетският инвеститор Самих Савирис, основен акционер в Orascom Development Holding (ODH), трябваше да извърши увеличение на капитала, за да може германският фонд WSF да отпусне помощ на туристическия концерн. Въпреки това, 65-годишният Самих Савирис е прехвърлил акциите си от FTI на сина си Нагуиб, както и ръководството на ODH. Докато Самих Савирис се чувстваше тясно свързан с основателя на FTI Дитмар Гунц, подкрепяше го при кризи и виждаше инвестицията като възможност за по-добър маркетинг на своите хотелски комплекси в египетския курорт Ел Гуна, неговият 31-годишен син е различен, според изявленията в медиите.

Нагуиб Савирис създаде стартъп в Сан Франциско и има мислене като инвеститор и търговец в Силиконовата долина. Бизнесът с пакетни обиколки с чартърни полети и покупки и продажби на туристически агенции остава чужд за него дълго време. Говори се, че обмисля излизане от бизнеса, по възможност с печалба. Преди няколко месеца имаше слухове, че иска да продаде акциите на инвеститори. Баща му Самих всъщност искаше само да държи миноритарен дял във FTI. Той не искаше да притежава туроператор, а само да повиши заетостта на своите хотели.

"Handelsblatt" съобщава, че Rewe планира създаването на холдингова компания за двата туроператора FTI и DER Touristik в случай на успешно поглъщане. Според информация на FVW американският финансов инвеститор Certares първоначално е трябвало да бъде включен като миноритарен акционер, докато Rewe държи мажоритарния дял. В средносрочен план тази структура би дала на Rewe възможността дори да предостави бизнеса изцяло на инвеститор. Но Certares отдавна се отказа от сделката и нов финансов инвеститор очевидно не се очертава.

 

DER Touristik и FTI Group

 

Пречка за поглъщането е помощта на държавния фонд WSF. Федералното правителство подкрепи FTI Group със заеми с общ обем от 603 милиона евро. Помощта за стабилизиране от Ковид пандемията предвижда нарастваща лихва за период от шест години. Без намаляване на заемите, Rewe (към която е и веригата магазини Billa), очевидно не би била готова на поглъщане, тъй като финансово стабилната търговска група, не иска да се обвързва със задължения от придобивания.

Ръководството на FTI се опита да успокои служителите в циркулярно писмо в четвъртък и посочи, че това е чиста спекулация. Ако историята намери по-голям интерес в основните медии или в политиката извън вътрешния кръг на бизнеса, това може да навреди на FTI в средата на основния период за резервации, който сега започва.

Сливането може да се извърши съгласно антитръстовото законодателство. Органите за защита на конкуренцията винаги следят внимателно отделните подпазари или ефектите върху други бизнес партньори. Въпреки това, тъй като конкуренцията е интензивна и има голям пазарен лидер в лицето на TUI, засега няма опасност от аларма на пазара. Освен това няма големи припокривания в други европейски страни.

 

Какво не знаем?

 

Съобщението за преговорите поставя Rewe Group и Нагиб Савирис под натиск. Савирис очевидно е подкрепян по този въпрос от малка група съветници, не може да си позволи дълга патова ситуация, точно като Rewe, което вреди на компанията. Не е ясно дали замесените ще отложат преговорите или ще ги продължат.

Намаляването и отписването на заемите е сложен въпрос. Не само финансовите институции, но и WSF ще трябва да се съгласят с това и следователно отказът от искове ще бъде за сметка на данъкоплатеца. Възможно е други компании, подкрепяни от WSF, като TUI, също да поискат освобождаване или други големи туроператори да съдят за нарушаване на конкуренцията. Във всеки случай включването на WSF би довело до публичен дебат, който Rewe Group, който винаги се стреми към добри и конструктивни отношения с политиката, не би трябвало да допуска.

Димо Христов