Новини Транспорт

Най-дългият речен круиз в света тръгва по река Ганг

   
Най-дългият речен круиз в света тръгва по река Ганг

Луксозен кораб ще влезе в историята, отправяйки се на пътешествие от индийския град Варанаси, с което се слага началото на нова ера в туризма на субконтинента. MV Ganga Vilas трябва да измине 3200 километра водни пътища в Индия и Бангладеш, което го прави най-дългия речен круиз в света, според организаторите му.

Премиерът на Индия Нарендра Моди рекламира круиза като един от централните елементи в програмата на своето правителство за инфраструктурни инициативи, посочва CNN.

От Варанаси корабът ще тръгне по Ганг - най-свещената река на Индия, и други водни пътища през пет щата в Западна Индия, след това ще се прехвърли в съседен Бангладеш, посещавайки по пътя си национални паркове, обекти от списъка със световно наследство на ЮНЕСКО и големи градове.

В реч от 30 декември Моди посочва круиза като част от процъфтяваща тенденция, която може да доведе повече посетители в страната. „Това ще бъде безпрецедентен по рода си круиз в целия свят“, заявява министър-председателят. „Той ще бъде отражение на растящата круизна индустрия в Индия.“

MV Ganga Vilas ще превозва 36 пътници в 18 апартамента, според Antara - компанията, която притежава и управлява круизния кораб, плюс около 48 членове на екипажа.

Първоначално круизът беше планиран за 2020 г., но се отложи заради пандемията. След като е пуснат на пазара в Европа, привлича пътешественици от Швейцария, Франция и други страни, съобщават организаторите.

Плановете на компанията са круизният маршрут да се изминава два пъти годишно между октомври и март, когато времето е хубаво, а нивото на реката високо.

Билетите за две планирани плавания за 2024 г. вече са разпродадени. Те струват между 4.2 милиона и 4.5 милиона рупии на човек, което се равнява на 51 114-54 765 долара. 51-те дни по вода на борда на MV Ganga Vilas включват спирки в столицата на Бангладеш - Дака, мангровата гора Sundarbans (която се споделя от двете страни) и индийския национален парк Kaziranga, който е дом на еднороги носорози. Интериорът на кораба е вдъхновен от работата на немския художник от 20-ти век Йозеф Алберс.

Речните круизи отдавна са утвърдени в Европа, с множество компании, които редовно пътуват по водите на Дунав, Рейн и Сена, както и в Северна Америка. Но това е сравнително ново предложение в Индия, която е на път да изпревари Китай в борбата за титлата най-населена страна в света тази година.

Речните круизи осигуряват достъп до повече селски дестинации, които не са разпологени в близост до летище или магистрала, като могат да донесат така необходимите приходи от туризъм и на тези общности.

Pixabay

Проблеми спъват индустрията

Индийските реки - най-вече Ганг, продължават да се борят със сериозно замърсяване. Това оказва влияние върху ежедневния живот на милиони индийци, особено на хората с ниски доходи, които живеят в гъсто населени градски центрове, като Варанаси.

През 2014 г. правителството стартира текущата инициатива „Национална мисия за чиста Ганга“ – наричана още проект „Намами Ганг“, за справяне с основните причинители за замърсяването на най-дългата река в страната.

Повишени възможности за круизен туризъм

Според Economic Times, Индия има осем речни круизни кораба, способни да пътуват между Варанаси и Колката.

В ход са планове за увеличаване на възможностите за речен круизен туризъм в страната, като 10 терминала за пътнически кораби се изграждат по Националния воден път-2 - 891-километров участък от река Брахмапутра.

Операторът на MV Ganga Vilas – Antara, предлага няколко луксозни круизни маршрута, които са много по-кратки по продължителност.

Пътуването от Колката до Муршидабад в Западен Бенгал продължава осем дни и струва 292 875 рупии (3500 долара), докато пътуването от Колката до Варанаси продължава 12 дни и струва 437 250 рупии (5300 долара).

Бъдещите планове на компанията излизат извън границите на реките. Следващият проект е езерен круиз в Кашмир - размирния регион, за който претендират и Индия, и Пакистан.

Въпреки че 51 дни са рекорд за речен круиз, това постижение бледнее пред продължителността на океанските круизи. Най-дългият круиз в света е 245-дневно пътуване, което тръгна от Лондон през 2019 г. и посети шест континента.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати