Новини Събития

Ски сезонът най-накрая започва частично и в Румъния

   
Ски сезонът най-накрая започва частично и в Румъния

Само една писта в румънската ски зона Шуряну, която разполага с 10 трасета с обща дължина 12,3 км, ще бъде отворена днес, след като в планината Себеш, част от Южните Карпати, най-после падна сняг, предаде агенция Аджерпрес. Представители на ски зоната, която се намира на надморска височина от 1650 до 2010 м, изразиха надежда, че снеговалежите от последните дни ще позволят отваряне и на останалите писти в скоро време.

Ски сезонът в един от най-големите румънски курорти - Синая, бе открит най-после вчера, но бяха отворени само девет писти, съобщи информационният сайт Зиаре. От компанията, която менажира съоръженията, предупредиха любителите на зимните спортове да не използват останалите писти в курорта (общо 22 с дължина около 20 км), тъй като снежната покривка е недостатъчна.

До момента в Долината на Прахова, където само на 100-ина километра от Букурещ са разположени няколко ски курорта, включително Синая, бяха отворени пистите само в малкия курорт Азуга в планината Бучеджи. Там любителите на ските и сноуборда имат възможността да се спускат по първата писта в Румъния, одобрена от Международната ски федерация – Сорика, с дължина от 2011 м и денивелация от 570 м.

Валежите от тази седмица донесоха в курорта Стража в окръг Хунедоара 30 см нов сняг, което подхрани надеждите за отваряне на повече писти в ски зоната и удвояване на броя на туристите. До момента в курорта, в който най-голямата надморска височина е почти 1870 м,  работеха само две от девет писти. 

Световният ден на снега ще бъде отбелязан утре в Стража, предлагайки за децата безплатни уроци по ски и сноуборд, безплатна карта и намаление на половина на цената за наем на оборудване. Ще бъде отворена и още една писта.

Високите температури през тази зима не засегнаха само Румъния: всички планински курорти в Европа изпитват липса на сняг. Нито в Алпите, нито на Балканите в България има достатъчно сняг през този сезон, отбелязват румънски медии.

У нас Банско откри официално сезона на 17 декември, но на практика без сняг, Боровец отвори частично на 22 декември, а Пампорово успя да подготви пет писти на 23 декември за откриването. Очаква се ски център „Ястребец“ в Боровец да отвори днес (събота, 14 януари).

Алпийски курорти във Франция, Германия, Швейцария и Австрия също страдат от липса на сняг.

Някои швейцарски и австрийски курорти посрещнаха Новата година с температури над 13 градуса по Целзий. Само ски зони на голяма надморска височина, където температурите са по-ниски и снегът може да се задържи, успяват да предложат условия за ски и сноуборд.

ЗЕЛЕНО-КАФЯВ ПЕЙЗАЖ 

В най-големия ски курорт в Румъния – Пояна Брашов, пейзажът в началото на годината бе зелено-кафяв. От 10-те писти с обща дължина около 25 км работеше само пистата за начинаещи Стадион. 

Снежните оръдия не могат да работят, когато температурите са високи, а за да се задържи снегът, са необходими няколко последователни дни с отрицателни температури, обясни пред румънската редакция на „Сводобна Европа“ Флорин Балаш от туристическия информационен център в Пояна Брашов.

Д-р Адриан Тишковски, директор на катедрата по метеорология в Географския факултет в Букурещ, коментира, че „през следващите години ще търсим снежната покривка, а с нея – и пистите, все по-нависоко“.

"Имаме сняг само на 1600 метра (…)“, отбелязва д-р Тишковски и допълва, че в планинските курорти, които са на ниска надморска височина, няма никакъв сняг.

Същият проблем има и курортът Предял в Долината на Прахова, който е на надморска височина от 1040 до 1451 м, но пък разполага с предимството на географското си разположение, тъй като се намира в средата на Карпатите и успява да задържи повече сняг.

Карпатите обаче не са достатъчно високи, за да има писти за ски и сноуборд на голяма надморска височина. Най-високите склонове в Румъния пък са изключително стръмни и много каменисти, което не позволява създаването на писти там. На всеки 1000 м надморска височина температурната разлика е около 6 градуса и естествено - по-ниските зимни курорти в момента няма как да работят, защото нямат сняг.

На практика Пояна Брашов, която се намира на 1020 метра надморска височина, а връх Поставару е на 1799 метра, е твърде ниско, за да бъде достатъчно студено там, ако в града по-долу – Брашов, вече не е студено, обяснява д-р Тишковски.

Друг проблем е разположението на пистите.

Много от пистите в Румъни са с южно изложение, което пречи на образуването на снежна покривка и ускорява разрушаването й с първите по-високи температури. Освен това южните писти са по-предразположени към образуване на лед.

Климатът също има своите особености. По-голямата отдалеченост от големи водни басейни води до по-малко количество валежи.

"Имаме си истинска пролет", каза Роксана Кожоча, председател на туристическата асоциация на Пояна Брашов. Въпреки че е родена в Пояна и е живяла в района през целия си живот, тя казва, че тазгодишните промени са още по-драстични, отколкото през миналите години, когато първият сняг е идвал със закъснение.

„Свикнали сме за Нова година да има сняг. Този път той напълно отсъстваше, а температурите бяха високи“, каза Кожоча пред „Свободна Европа“.

В новогодишната нощ заетостта в Пояна Брашов е била само 80 процента. Хотелите са успели да задържат клиенти, предлагайки комплексни услуги – партита, спа, детски площадки, различни дейности, които да занимават туристите, но курортът страда от липсата на местни скиори, които обикновено идват без настаняване през уикендите или почивните дни, за да се насладят на пистите.

ПО-ВИСОКИ РАЗХОДИ И ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ

Практикуването на зимни спортове вероятно ще бъде свързано с други разходи през следващите години, прогнозира специалистът от катедрата по метеорология в Географския факултет в Букурещ д-р Тишковски.

Любителите на зимните спортове ще се сблъскат с по-високи цени, тъй като разходите за поддържане на пистите и другите съоръжения се увеличават поради метеорологичните условия. Снежните оръдия са изключително скъпи машини, особено от гледна точка на енергията. На фона на енергийната криза експлоатацията им е по-трудна от всякога, коментира „Свободна Европа“.

"Изменението на климата ще направи зимите по-топли и това вероятно ще оскъпи зимния туризъм. Става дума за изкуствен сняг, цена на енергията, лифтовете", потвърждава и д-р Адриан Тишковски.

Това вече е факт. Новите цени на ски картите за сезон 2022/2023 г. са по-високи заради увеличените цени на енергията, но и заради вложени инвестиции в инфраструктура в някои от курортите. Цената обаче не се влияе от това дали всички писти в курорта са отворени. 

В Предял цената на еднодневна карта за възрастен е 230 леи (90 лв.), а за дете - 110 леи (43 лв.). За двудневна карта има малка отстъпка. В Синая цените са с 20-30 процента по-високи от миналогодишните - еднодневната карта за възрастен е 230 леи (90 лв.). В Пояна Брашов еднодневните карти за дете и възрастен са на цени съответно 100 леи (40 лв.) и 170 леи (67 лв.). По-евтино е в по-малките курорти Азуга и Бущени (също в долината на Прахова).

Новите цени доведоха до иронични коментари в социалните мрежи, включително на страницата на курорта Синая, отбелязва Зиаре.

„Имате ли бюро за кредити на паркинга?“, пита скиор. 

„Защо увеличихте картите, след като не могат да се ползват всички съоръжения? Плащам 230 леи, за да стоя на опашка, вместо да карам ски“, отбелязва друг.

Сайтът Зиаре писа миналата седмица, че пистите в Австрия са пълни с румънски туристи, въпреки възмущението на северните ни съседи, след като Виена не подкрепи присъединяване на страната към Шенгенското пространство. В периода около новогодишните празници пунктовете на румънско-унгарската граница се задръстиха от хора, тръгнали на ски в Австрия или друга алпийска държава. 

В коментар на опашките на границата един от членовете на Фейсбук „Групата на скиорите“ написа: „По-добре един час на опашка на границата (макар че не се чака толкова), отколкото да чакаш по половин час на всяко качване на лифта, за да се спуснеш после по пистичка от…един километър“. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати