Новини Транспорт

Пътнически самолет се разби в Непал, най-малко 68 души са загинали

   
Пътнически самолет се разби в Непал, най-малко 68 души са загинали

Броят на загиналите при самолетната катастрофа в Непал днес достигна най-малко 68 души, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на властите, предаде БТА. Предишните данни бяха за 44 жертви.

Пътнически самолет на авиокомпания "Йети еърлайнс", изпълнявал полет от столицата Катманду до Покхара, със 72 души на борда се разби малко преди да кацне на новото летище на туристическия град. Това е най-смъртоносната самолетна катастрофа в Непал от три десетилетия. Сред 72-та души на борда, от които 68 са били пътници, а останалите четирима - екипаж, е имало петима индийци, четирима руснаци, двама южнокорейци и по един гражданин на Ирландия, Аржентина, Австралия и Франция, каза говорител на компанията "Йети Ерлайнс". Руският посланик в Непал потвърди пред ТАСС, че при катастрофата са загинали четирима граждани на страната му.

Говорител на непалската служба за гражданска авиация каза, че по време на катастрофата метеорологичните условия са били добри. По телевизията бяха излъчи кадри с отломки от самолета, като част от терена в близост до катастрофата е обхванат от пламъци.

"Самолетът гори", заяви представител на полицията, като допълни, че спасителните екипи изпитват затруднения да достигнат до мястото, на което самолетът се е разбил. Става въпрос за труднодостъпен терен между два хълма в близост до летището на град Покхара. Самолетът е осъществил контакт с летището в Покхара, докато е прелитал над дефилето на река Сети в 10:50 ч. местно време (5:50 ч. по Гринуич), след което се е разбил.

"Половината от самолета е на склона на хълма. Другата половина падна в дефилето на река Сети", разказа местен жител пред Ройтерс. 

Днешната катастрофа е най-тежката в Непал от 2018 г. насам, когато самолет на бангладешката авиокомпания "Ю Ес Бангла еърлайнс" се разби при кацане на международното летище в Катманду. Тогава загинаха 51 от общо 71 пътници на борда. 

Авиопроизшествията не са нещо необичайно за Непал, на чиято територия се намират осем от 14-те най-високи планински върха в света, включително Еверест. Времето в страната може да се променя рязко и да създава опасна обстановка. От 2000 г. при катастрофи със самолети и хеликоптери в Непал са загинали най-малко 309 души. От съображения за сигурност от 2013 г. има наложена забрана на непалските авиокомпании да летят във въздушното пространство на Европейския съюз.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати