Новини Събития

Египет откри древна гробница в Луксор

   
Египет откри древна гробница в Луксор

Египетските власти съобщиха за откриването на древна гробница в Луксор, датираща отпреди около 3500 години. Според археолозите в нея се намират останките на член на 18-ата династия, предаде АФП. Гробницата е открита от египетски и британски изследователи на западния бряг на река Нил, където се намират известните Долина на кралиците и Долина на царете, заяви Мостафа Вазири, ръководител на Върховния съвет по антиките на Египет. 

"Първите елементи, открити досега в гробницата, изглежда показват, че тя датира от 18-ата династия" на фараоните Ахенатон и Тутанкамон, каза Вазири в изявление. 

XVIII династия, част от периода от египетската история, известен като Ново царство, приключва през 1292 г. пр.н.е. и се смята за една от най-проспериращите години на Древен Египет. 

Пиърс Литерланд от университета в Кеймбридж, ръководител на британската изследователска мисия, заяви, че гробницата може да е на съпруга или принцеса от рода Тутмосид.  Египетският археолог Мохсен Камел заяви, че вътрешността на гробницата е в "лошо състояние". Части от нея, включително надписи, са били "унищожени при древните наводнения, които са запълнили погребалните камери с пясък и варовикови утайки", добави Камел, според изявлението на Съвета по антиките.  През последните години Египет разкри няколко големи археологически открития, най-вече в некропола Саккара, южно от столицата Кайро. 

Критиците твърдят, че в бързината на разкопките е даден приоритет на находките, които привличат вниманието на медиите, пред сериозните научни изследвания. Откритията обаче са ключов елемент от опитите на Египет да съживи жизненоважната си туристическа индустрия, чийто венец е дълго отлаганото откриване на Големия египетски музей в подножието на пирамидите. Страната с население от 104 милиона души страда от тежка икономическа криза. По официални данни туристическият отрасъл на Египет осигурява 10 % от БВП и около 2 милиона работни места, но е засегнат от политическите вълнения и ковид пандемията.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати