Транспорт

Китай възстанови високоскоростната влакова връзка с Хонконг

   
Китай възстанови високоскоростната влакова връзка с Хонконг

Китай възобнови в неделя високоскоростните жп услуги между Хонконг и континенталната част за първи път от началото на пандемията от COVID-19 след отмяната на ограниченията за пътувания, след като Пекин се отказа от карантината за пристигащи преди една седмица, предава Ройтерс.

Повторното отваряне се случва в момента на голяма вълна новозаразени в цялата страна и ден след като властите съобщиха, че близо 60 хил. души с COVID са починали в болница след резкия завой миналия месец в политиката за „нулев COVID“ заради исторически протести.

Въпреки големия брой заразени някои пътници изразиха въодушевление и успокоение, че могат да се връщат по-лесно в родните си градове с наближаването на Лунната Нова година. Ръст на пътуванията преди празника се очаква на 21 януари, тъй като стотици милиони хора се завръщат у дома от големи в малки градове и селски райони, а това поражда опасения от още заразени.

Актуализираните данни от събота за броя на починалите показват огромно увеличение спрямо обявени преди това цифри след критики в цял свят към данните за коронавируса на Китай. Ходът беше приветстван от Световната здравна организация, въпреки че тя призова за по-подробни данни. Цифрите обаче все още са под прогнозите на международни здравни експерти, които твърдят, че Китай може да регистрира над един милион смъртни случая, свързани с COVID, тази година.

Влаковете на гарата в Западен Коулун се движат нормално, като към 10 ч. местно време там имаше около 1400 пътници, съобщи ръководителят на трансграничните операции на оператора MTR Corp. От екран на гарата се вижда, че билетите за почти всички влакове са били разпродадени в неделя. Повторното отваряне първоначално ще бъде за кратки пътувания. Министърът на транспорта на Хонконг заяви, че не може да потвърди кога ще бъдат възстановени дългите пътувания, но допълни, че това ще стане след разговори с властите от континенталната част.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати