Транспорт

Гръцкият остров Хидра привлича с щастливите магарета

   
Гръцкият остров Хидра привлича с щастливите магарета

Все повече градове по света се стремят да намалят зависимостта си от автомобилите. А един малък остров никога не ги е допускал. Автентичната Гърция тук е в цялата си умиляваща романтика. Ако парафразираме едно легендарно радио предаване "Хора, пътища, автомобили", за да опишем един легендарен гръцки остров - то ще звучи така: "Холивуд, магарета, никакви автомобили", пише Dir.bg.

Остров Хидра е удивително място. Това е Гърция от епохата на романтичния туризъм, в който нямаше тълпи, а наистина любознателни пътешественици, които опознаваха мястото и хората, а не просто консумираха в заведенията. От онзи трогващ свят, все още е и Хидра. Тук, в една сутрин от седмицата, можете да присъствате на превърнатата в ритуал, доставка на необходимите продукти.

До каменните стени на пристанището акостира корабчето, което доставя поръчките на островитяните от континента. Няколко магарета търпеливо се редят на опашка. Групи от по трима-четирима местни се качват на борда заедно с четириногите си съратници и се връщат след броени минути, носейки домакински вещи, пакети и дори торби с цимент в плетени кошове, вързани на гърбовете им.

Архаичното използване на магарета за транспорт на Хидра се дължи на президентски указ от 50-те години на миналия век, който има за цел да запази архитектурата и характера на гръцкия остров. Той включва правило, според което там не могат да се използват колесни превозни средства - автомобили, мотоциклети и дори велосипеди. Тъй като градът е построен върху стръмни, амфитеатрални хълмове, издигащи се от подковообразното му пристанище, магаретата са единственият вид транспорт, който може да изкачи стръмните стъпала и тесните улички до домовете на много жители 

Все повече градове по света търсят начини да намалят зависимостта от личните автомобили или дори да забранят изцяло използването им в определени части на града.

На пръв поглед животът на острова без автомобили изглежда идиличен. Гостите могат да се разхождат със собствено темпо, докато се наслаждават на пиршеството на розовата бугенвилия, която се спуска по варосаните стени, цитрусовите дървета и нар в градините, както и красивите площади, обрамчени от сгради с червени керемиди.

Толкова е тихо, че можете да чуете единствено леко смутената си мисъл: "Как е възможно? Къде се намирам изобщо?" Не чувате шум на автомобили, рев на двигатели и свистене на спирачки, тъй характерни за всеки друг туристически град. Единственият шум, който нарушава медитацията ви е този от църковните камбани и копитата на магаретата.

Тишината и спокойствието оформят и характера на местните. Те обичат да се събират, често дори просто така, по средата на улицата. Децата тичат около тях, няма напрежение, никой не се тревожи дали няма да мине автомобил. Дори безбройните бездомни котки, познати от гръцките острови, изглеждат необичайно спокойни - просто се разхождат лениво по улиците или дремят.

Има някои изключения. Въпреки президентския указ, посетителите на острова понякога могат да видят няколко превозни средства, включително градски камион за боклук. Въпреки че е забранено за възрастни, велосипедите са разрешени за деца до 12-годишна възраст, но те могат да се карат само през зимните месеци, а не през натовареното с туристи лято.

Идилията и невъобразимото спокойствие очарова всеки на Хидра. Островът има дълга и легендарна туристическа история и привлича също толкова легендарни бохеми. Тук канадският писател и поет - Ленард Коен, пише Bird on a Wire". През 60-те години на миналия век той купува къща в Хидра. На ваканция на уединеното място са се радвали и част от рок динозаврите от Rolling Stones и Pink Floyd.

На острова са се наслаждавали няколко художници, сред които Пикасо, Шагал и безброй гръцки творци. Но и Холивуд е пленен. През 1957 г. в Хидра е заснет "Момчето върху делфина" със София Лорен. Никол Кидман има къща на острова.

За всички туристи е прекрасно, че Хидра е свободно от автомобили място. Но какво да кажем за около 3 000 души, които живеят тук? Как един град функционира в съвременния свят без транспорт на колела?

"Често има пожари", споделя пред  BBC Келси Едуардс, британка, която живее на Хидра повече от 20 години и ръководи HydraDirect, местен сайт за информация и имоти. Едуардс обяснява, че тъй като голяма част от острова е недостъпна поради липсата на пътища, местните доброволчески групи за гасене на пожари не са в състояние сами да потушават огнищата. Дори когато пламъците избухнат в близост до самия град Хидра, който е единственото значимо населено място, "всички трябва да тичат и ръчно да носят вода, за да потушат пожара".

И пожарите не са единственият случай, в който липсата на превозни средства е пречка. "Не можем просто да позвъним на спешна помощ и да получим линейка", продължава Едуардс. Тя казва, че когато хората имат спешни здравословни проблеми, достигането до малкия медицински център в града може да бъде много трудно, особено за тези, които живеят по-високо по стръмните склонове на хълмовете. Често се налага да бъдат сваляни с носилка или на гърба на магаре, за да бъдат прегледани от медиците, което според Едуардс може да бъде и опасно.

Освен спешните случаи, има и много всекидневни неудобства, свързани с живота на място, където не е разрешено да се използват превозни средства. Извозването на битовите отпадъци до малкото пунктове за събиране, до които може да стигне камионът за боклук на града, е главоболие. Доставянето на вещи също е мъчително, а разходите за транспортиране на строителни материали са прекомерни. В същото време хора в неравностойно положение се придвижват трудно из града, а някои се оказват напълно изолирани.

И все пак, независимо от някои неудобства, местните се придържат към статуквото. Ако бъдат притиснати да се преместят на близкия остров Спецес, където гъмжи от хора и автомобили, те ще откажат, и то твърде категорично, дори с протести. Духът им е по-горд от всяко неудобство.

Фактът, че няма автомобили, в много отношения е основен двигател на икономиката на острова. Хидра се намира на около 90 минути път с лодка от оживения метрополис на Атина, но се усеща като отдалечен свят. Туристите идват тук именно защото е толкова спокойно. Освен това Хидра е много по-богата от другите острови в Сароническия архипелаг, към който принадлежи. Чуждестранните и богати туристи правят всичко по силите си това да се запази.

Тъй като на острова никога не са използвани моторни превозни средства, Хидра е избегнал много от предизвикателствата, с които се сблъскват други малки острови в страната. На останалите острови има много тежки произшествия, особено на туристическите дестинации като Миконос, Санторини, Парос и Наксос, в които участват предимно посетители, които не разбират местните пътни мрежи и правила.

Изграждането на паркинги за съхранение на всички превозни средства също е трудно на гръцките острови поради древната история на страната. Общинските съвети трудно изграждат подземни паркинги, тъй като има голяма вероятност да се разкопаят археологически руини, което възпрепятства по-нататъшната работа.

Дори извън сезона има трафик, а през лятото инфраструктурата е натоварена до краен предел. Подражаването на Хидра и премахването на превозните средства може да не е реалистичен вариант за други острови с подобен размер. Въпреки това няколко съседи се използват като тестови площадки за намиране на начини за намаляване на зависимостта от лични превозни средства.

Остров Кос е инвестирал много във велоалеи, Егина е забранила влизането на автомобили в пристанището си вечер, а в Тинос общината прилага схема с автомобили задвижвани с батерии.

Светът на Хидра е светът от епохата, която цени човека. Ако някога изобщо тук има автомобил, той ще е онзи, който ще бъде бунтът срещу това човекът да го избере пред собствената си сила - тази на волния дух.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати