Новини Хотели

Спа центърът Paracelsus Bad & Kurhaus в Залцбург е визионерски архитектурен проект

  17.01.2023 09:54  
Спа центърът Paracelsus Bad & Kurhaus в Залцбург е визионерски архитектурен проект

Името на погребания в Залцбург Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм, по-известен като Парацелз, се среща в града почти толкова често, колкото и това на Моцарт. Местният рехабилитационен център от 50-те години на миналия век също е кръстен на този лекар и праотец на натуропатията, като на мястото на старата сграда през 2019г. беше завършен новият спа център Paracelsus Bad & Kurhaus. Една от причините жителите на Залцбург да вземат решението да не преместват центъра в покрайнините на града е свързано и с това, че до него бързо се стига пеша, с колело или с обществен транспорт. От северозападната страна сградата по проект на Berger+Parkkinen затваря историческото улично пространство, вписва се хармонично в ансамбъла на съседните сгради и едновременно с това има строго съвременно звучене по отношение на формата с обхващащите цялата повърхност керамични ламели.

Снимка: Berger+Parkkinen. Новият център е визионерски архитектурен проект в историческия център на града.

За да ползвате басейните на спа центъра, трябва да стигнете до последния етаж, изкачвайки се по устремено нагоре стълбище. Ако тръгнете по него от най-долната точка на главния вход, изкачването е сравнимо с това на среден по трудност алпийски връх. Басейните сякаш са ледникови езера, от чиито брегове може да се любувате на града и планинския пейзаж.

Снимка: Кристиян Рихтерс. Обратно на обичайната практика, за да стигнете до открития басейн, трябва да тръгнете нагоре – все едно изкачвате местната планина Гайсберг край Залцбург.

По пътя към „платото“ желаещите да плуват минават покрай различните медицински и терапевтични зони. На „върха“ небе с драматично извит стоманен облак се извисява над басейните. Окаченото керамично тяло прикрива строителните съоръжения и високоефективните шумопоглъщащи устройства. Гостите на спа центъра, предпочитащи тишината и спокойствието, не са обезпокоявани от шума в басейните за развлечение.

Снимка: Кристиян Рихтерс. Плуване с прекрасен изглед - външното пространство на покрива на спа центъра открива гледка към целия Залцбург.

Пъстрата цветова палитра, обичайна за подобни съоръжения, е сменена с цветове, които варират между светло и тъмно сиво. Вратите, използвани от Hörmann, също са съобразени с това. Безфалцовите (STS) и фалцовите (STU) стоманени врати са в светлосиви и бежови тонове.

Снимка: Кристиян Рихтерс. Масивната стоманена носеща конструкция вътре е демонстрация на силите, действащи в спа центъра.

Висококачествените врати на Hörmann са монтирани предимно там, където трябва да изпъкнат предимствата на стоманената врата, но и където дизайнът играе важна роля. При вариант без фалц например вратата затваря в една равнина с касата така, че се създава съосна визия.

Снимка: Герд Кресл. В залата с плувния басейн са монтирани и стоманени врати за обекти с едно крило със странична част.

Вратите на Hörmann гарантират преди всичко безопасността в сградата. При задействане автоматично затварящите се стоманени врати STS/STU с дръжка под формата на щанга с паник функция се отварят веднага и без голямо усилие. Това позволява бърза евакуация, ако изпаднала в паника тълпа от хора се притисне към вратата.

Снимка: Герд Кресл. Стоманените врати с две крила STS осигуряват голяма проходимост. Крилата са оборудвани с дръжка под формата на щанга EPN 900, която позволява лесно отваряне дори при ситуации на паника.

В участъците, където не са необходими маршрути за евакуация, пожароустойчивата плъзгаща се врата на Hörmann разделя зоните една от друга в случай на пожар. При нормална експлоатация тя е прибрана в стената, за да спести място, и по този начин осигурява пълната ширина на проходния отвор.

Снимка: Герд Кресл. В случай на пожар пожароустойчивата плъзгаща се врата с клапа за ниша на Hörmann се затваря и разделя отсеците един от друг.

При проектирането на новия спа център Berger+Parkkinen са постигнали баланс между забавлението на обществен басейн и спокойствието на лечебен санаториум. Плувното ниво включва четири различни басейна - спортен, басейн за гмуркане, детски басейн и басейн за релаксация.

Снимка: Кристиян Рихтерс. Спа комплексът е отличен с ниво Gold по стандарта klimaaktiv - най-известната австрийска система за оценка на устойчивостта на сгради със специален акцент върху енергийната ефективност, опазването на климата и ефективността на ресурсите. 

Местоположение:
Auerspergstraße 2, Salzburg, AT  
Строителен предприемач:
Градска община Залцбург, KKTB Kongress, Kurhaus & Tourismusbetriebe  
Ползвател:
Tourismusbetriebe  
Проект:
Berger+Parkkinen Architekten, Виена, Австрия
Обща площ на сградата:
10973 m2
Полезна площ:
11817 m2
Обща кубатура на сградата:
62500 m3
Окончателно завършване:
2019 г.
Продукти на Hörmann:
Стоманени врати за обекти с 1 и 2 крила STS / STU с дръжка под формата на щанга EPN 900
Пожароустойчиви плъзгащи се врати FSАнкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати