Анализи

Проф. Рачев прогнозира сняг по планините от неделя

   
Проф. Рачев прогнозира сняг по планините от неделя

Много люти студове не ни очакват, но все пак идва някакво зимно време. От петък насетне ще стане промяната във времето. Това коментира пред бТВ проф. Георги Рачев.

„В България ще остане малко по-топло от нормалното, но то това важи и за цяла Европа.“, констатира той. „Валежите за София започват в четвъртък, петък, събота. Говорим за валежи от дъжд.“, уточни професорът.

„Няма как в Пловдив си остава топло. Чак в неделя ще паднат градусите до 6 градуса.“, каза той.

„Във високата планина времето ще е опасно заради силния вятър. На връх Тодорка се очаква много сняг.“, коментира проф. Рачев.

„За целия сектор туризъм – прекрасно време. На височина под 600 м ще вали дъжд и мокър сняг, над 1000 м ще се образува хубава снежна покривка. В събота ще застудее значително. Опасно ще бъде времето в планината. Много сняг ще падне в сряда по планинските курорти, говорим за 30-40 см“, каза още той.

В началото на следващата седмица по върховете се очакват и още снеговалежи, като покривката може да стигне и половин метър, очакват метеоролозите. Това би спасило ски сезона у нас, който страда – както е в цяла Европа. Десетки курорти в Алпите са с отменени резервации, много затвориха.

Проблем може да бъде само дъждът в края на тази седмица в Пампорово, където е по-ниско, но в ски зоната в Банско валежите ще са от сняг, обясни професорът.

Климатологът подчерта, че много люти студове не ни очакват. Към момента аномалията е 4-5 градуса по-топло от нормалното за януари.

“Над Западните Балкани има един средиземноморски циклон и България ще попада в южния поток. Над Атлантическия океан ще има антициклонално състояние и ще се изгради над Великобритания. Това ще блокира преноса на влажен и доста топъл въздух за зимата от Атлантическия океан”, добави Рачев. 

“По всяка вероятност следващите два-три дни над Западните Балкани се очакват 100-200-300 литра на кв. м валежи. В Албания нищо чудно да има и разлив на реки. Топло ще бъде в България и от петък ще стане промяната на времето”, каза той.

Валежите от дъжд ще започват в четвъртък вечерта и петък, добави Рачев. „В Бургас не отстъпва на Пловдив – и там е топло и във Варна положението е същото. Застудяването в тези райони ще се усети чак другата седмица“, уточни той.

„Мой личен съвет е: Прибирайте всичко от терасите заради силния вятър и внимавайте с остъклените такива. Жълт код е за цялата страна и ще е опасно.“, заключи професорът.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати