Анализи Новини

Вижте най-безопасните страни за пътуване в Европа

   
Вижте най-безопасните страни за пътуване в Европа

Пандемичното прекъсване на пътуванията накара мнозина от нас да бъдат по-предпазливи, когато посещават нови места. Годишният обзор на американската компания за туристическо застраховане Berkshire Hathaway Travel Protection (BHTP) разкрива 15-те най-безопасни държави, в които да пътувате през 2023 г., 11 са в Европа.

Няколко фактора допринасят за класацията, включително резултати от проучвания сред хора, които са посетили дестинациите, Global Peace Index (GPI), най-новите съвети за пътуване от Държавния департамент на САЩ и GeoSure Global резултати, които съчетават предупреждения за престъпност, здраве и пътуване за големите градове. Въпреки това, изненадващо държави, като Финландия например, не бяха включени в класацията, пише Euronews.

Извън Европа в списъка влизат още Австралия (на четвърто място), Канада (шесто място), Нова Зеландия (десето място) и Обединените арабски емирства (тринадесето място).

Ето и 11-те европейски държави, които попаднаха в класацията.

11. Белгия

Белгия е една от най-безопасните държави в света, като заема 15-о място в списъка на BHTP и 22-о място в GPI. Най-голямата заплаха? Приемът на калории. Просто бъдете разумни с бирата и шоколада и се съсредоточете върху разходките. Държавният департамент на САЩ обаче поставя страната, заедно с много други, в категорията си "ниво 2", като съветва пътуващите да "проявяват повишено внимание" поради възможна заплаха от тероризъм.

10. Обединеното кралство

Обединеното кралство е на 14-то място в списъка на BHTP като най-безопасната страна в света, в сравнение с 18-то място през миналата година, и на 34-то място в индекса GPI. Държавният департамент на САЩ поставя страната в категорията си от ниво 2 поради възможна заплаха от тероризъм.

9. Ирландия

Въпреки че е слязла малко надолу в класацията, Ирландия все още е на 12-о място в топ 15 на дестинациите в годишния списък на BHTP за най-безопасните страни в света. Освен това е класирана на 3-то място в GPI и има рейтинг Tier 1 от САЩ. "Изумруденият остров" със сигурност ще ви донесе спокойствие с пищните си пейзажи и десетките великолепни средновековни замъци.

8. Испания

Испания е една от най-популярните дестинации за почивка в света и за щастие е и доста безопасна. Тя е на 11-о място в списъка на най-безопасните страни в света според BHTP и е в топ 30 на GPI. Но е включена в категория 2 на Държавния департамент на САЩ, в която се препоръчва повишено внимание поради потенциална заплаха от тероризъм и граждански безредици. Въпреки това страната остава място за бягство без стрес, с идилично крайбрежие и сензационна храна.

7. Швейцария

Швейцария ще се хареса на пътуващите, които се грижат за безопасността, благодарение на ниските нива на престъпност и минималните опасности за туристите. Планинската страна е класирана на 9-о място в списъка на BHTP, на 11-о място в GPI и е в най-ниската категория на Държавния департамент на САЩ за препоръки за пътуване, ниво 1 - "да се вземат обичайните предпазни мерки". Туристите могат да изследват алпийските върхове и блестящите езера на страната напълно спокойно.

6. Швеция

Швеция заема осмото място в класацията на BHTP, като през 2022 г. е била на четвърто място. Страната пада до 26-то място в GPI. Въпреки това нивото на престъпност е ниско, а насилствените престъпления са изключително рядко срещани и, подобно на Швейцария, Държавният департамент на САЩ я поставя в най-ниската си категория със съвети за пътуване. За да се почувствате напълно спокойни, сварете си кафе на печка в дивата природа или опитайте "терапевтично" цепене на дърва.

5. Германия

Германия е на седмо място в списъка на BHTP - от деветото място миналата година - и на 16-то място в GPI. Това означава, че можете спокойно да разгледате улиците на Берлин, изпълнени с изкуство, и бирариите на Бавария. САЩ определят на Германия ниво 2 поради възможната заплаха от тероризъм.

4. Норвегия

Норвегия заема 5-то място в списъка на BHTP и 17-то място в GPI. Тя може да се похвали и с препоръка за пътуване от ниво 1 - най-ниското - от Държавния департамент на САЩ. Хуманитарните и миротворческите усилия на страната допринасят за колективното усещане за спокойствие. Скандинавските страни са пословично най-мирните в света и Норвегия не прави изключение. Потопете се в спокойствието на ледниците или оставете северното сияние да спре дъха ви.

3.Исландия

Исландия е на трето място в списъка на BHTP за най-безопасните места за пътуване през 2023 г., което е спад от първото място през миналата година. Въпреки това северноевропейската страна продължава да бъде класирана като най-мирната държава в света според индекса GPI. Тя също така има препоръка за пътуване от ниво 1 от Държавния департамент на САЩ. Скандинавският остров ще ви помогне да пътувате спокойно с хипнотизиращи природни пейзажи от вулкани, горещи извори, гейзери и лавови полета.

2. Дания

Още една скандинавска държава попада в списъка. На второ място според BHTP Дания е една от най-безопасните държави в света, а като допълнителен бонус Копенхаген е на първо място в Индекса на безопасните градове за 2021 г. Държавният департамент на САЩ поставя скандинавската държава в най-ниската категория, докато GPI я поставя на четвърто място. Това означава, че пътуващите могат да се чувстват напълно спокойни, докато се любуват на кралските дворци в столицата и на емблематичната статуя "Малката русалка".

1. Нидерландия

Можете да се чувствате уверени в едно безгрижно пътуване в Нидерландия, която е на първо място в списъка на най-безопасните държави на BHTP и на 21-во място в GPI. Анкетираните американски пътници обявяват Амстердам за един от най-безопасните градове в света. САЩ поставят заплахата от тероризъм от второ ниво. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати