Новини Събития

Откриха скрити под джунглата древни градове на маите

   
Откриха скрити под джунглата древни градове на маите

Ново високотехнологично изследване разкрива близо 1 000 древни селища от цивилизацията на маите, сред които 417 неизвестни досега града, свързани с може би първата в света магистрална мрежа и скрити в продължение на хилядолетия от гъстите джунгли в северната част на Гватемала и южната част на Мексико.

Това е най-новото откритие на останки от цивилизацията на маите отпреди близо 3 000 години, посочват от изследователския екип от гватемалската фондация FARES за антропологични изследвания, която ръководи т. нар. проучвания LiDAR.

Находките бяха публикувани първо през миналия месец в изданието Ancient Mesoamerica.

Всички новоустановени структури са построени векове преди да се появят най-големите градове на маите, които дават началото на големи постижения за човечеството в сферата на математиката и писмото. При технологията LiDAR се използват самолети, които изпращат светлинни импулси в гъсти гори, което пък позволява на учените „да отлепят“ растителността и да картографират древните структури под нея.

Сред нещата, описани в най-новия анализ, е и първата обширна система от каменни " магистрали или супермагистрали," според изследователите. Досега са разкрити около 177 км просторни пътища, някои от които са с широчина 40 метра и издигнати на до пет метра над земята.

Като част от проучването Cuenca Karstica Mirador-Calakmul, което се простира от джунглата в Петен, Северна Гватемала, до южния мексикански щат Кампече, учените също така са установили наличието на пирамиди, игрища за игри с топка и значителни постижения в сферата на водното инженерство, в това число резервоари, язовири и напоителни канали.

"Това е показателно за икономическата, политическата и социалната сложност на това, което се е случвало едновременно в тези райони," казва пред Reuters водещият изследовател Ричард Хансен.

Най-новите открития датират от т. нар. средна до предкласическа епоха на маите, от периода 1 000 - 350 г. пр. н. е. Смята се, че много от селищата са били контролирани от метрополиса, известен днес като Ел Мирадор.

Това е повече от пет века преди класическият пик на цивилизацията, когато десетки големи центрове са процъфтявали в настоящите територии на Мексико и Централна Америка.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати