Новини Турагенции

Интересът на българите към Турция ще нараства и през тази година

   
Интересът на българите към Турция ще нараства и през тази година

Интересът на българите към Турция през 2022 г. беше осезаем и целогодишен. През пролетта фестивалът на лалето в Истанбул привлече хиляди туристи, лятото пътуващите се насочиха към all inclusive морските курорти, а за Коледа и Нова година също много хора избраха южната ни съседка. През останалото време ежеседмично се организираха шопинг уикенд пътувания – най-вече до Одрин. Има много причини, поради които Турция се превръща в туристически гигант, но в основата стоят достъпната цена, висококачественото обслужване и интересните забележителности.  

“Изглежда, че тази тенденция ще се задържи и през 2023 г. Вече няколко наши групи пътуваха до Одрин и Истанбул за уикенди. Също така започнаха и ранните записвания за Фестивала на лалето в Истанбул и летните почивки в Анталия, Бодрум и Мармарис”, заяви Михаил Кръстев, управител на туроператора “АБВ Травелс”.  

За Одрин и Истанбул туристите предпочитат автобусни екскурзии, но за летните дестинации има и предложения за директни чартърни полети. Уикенд пътуванията в Одрин се предлагат целогодишно, а програмата съчетава шопинг и културни обиколни турове. Той е град, който заема второ място след Флоренция по концентрация на археологически паметници и забележителности и е бил столица на Османската империя.  Това го прави изключително интересна дестинация, която може да предложи много нови уникални гледки, дори на онези, които го посещават многократно. Градът впечатлява със своите закрити базари, красиви джамии, мостове и фонтани, добре запазени дървени къщи със специална декорация и големите си паркове.  

Екскурзиите до Одрин са на цена от 119 лв. на човек и включват транспорт с туристически автобус или микробус, 1 нощувка със закуска в хотел 2 или 3 звезди в Одрин, медицинска застраховка с покритие 5000 евро и екскурзоводско обслужване. По време на пътуването туристите ще могат да посетят църквата "Свети Свети Константин и Елена", Музея на здравето и джамията "Селимие" - символ на града. Като шопинг дестинации са заложени Марги Аутлет, Мол Ераста и Борсата за перилни препарати.  

Отпътуването за Фестивала на лалето  

в Истанбул ще се реализира от София, Пловдив, Варна и Бургас, а групи ще тръгват всяка седмица от 30 март до 27 април 2023 г. Цените започват от 255 лв. на човек и включват транспорт по посочения маршрут с лицензиран туристически автобус, 2 нощувки със закуска в  2- или 3-звезден хотел в Истанбул, посещение на парка на лалетата „Емирган“, кратък престой в Одрин с възможност за посещение на джамията "Селимие" и време за шопинг, медицинска застраховка с асистанс и покритие 5000 евро и водач от фирмата, организатор по време на пътуването и престоя. 

“Спокойно може да се каже, че интересът към Турция за лято 2023 е дори по-голям от този през миналата година. Вече има хотели, които са запълнили капацитета си и затварят ранните записвания, а е едва януари. Това е показателно за големия бум към Турция, въпреки нововъведената градска такса”, изтъква още Михаил Кръстев.  

“АБВ Травелс” работи по заявка за лятото и всеки клиент може да направи индивидуално запитване за почивки в Анталия, Аланя, Сиде, Белек, Кемер, Лара, Фетийе, Бодрум, Мармарис, Дидим, Кушадасъ и Айвалък.  

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати