Анализи Новини

Вижте кои курорти предлагат евтини ски ваканции в Европа

   
Вижте кои курорти предлагат евтини ски ваканции в Европа

Резервирането на алтернативна ски дестинация може да намали разходите за вашето пътуване. Карали сте ски във всички най-известни курорти или търсите почивка през уикенда на пистите?

Най-известните ски дестинации са склонни да предлагат скъпи престои от събота до събота с малка гъвкавост. Това е непосилна цена и време за много ентусиасти на снежните спортове.

„Хората пропуснаха ски ваканциите заради ковид и много от тях не искат да пропуснат още един сезон, но искат да намерят страхотен начин да се върнат на пистите“, казва Маркъс Блънт, съосновател на туристическа агенция Heidi, пред Euronews Travel.

Тази новостартирана онлайн платформа предлага на скиорите по-гъвкави възможности от традиционните сайтове, според нейните основатели. Техният специалитет са уикенд почивките и по-малко известните дестинации.

„Други, които са карали ски навсякъде, сега търсят нещо по-необичайно“, добавя Блънт. „Независимо дали става въпрос за бюджетни причини или за тръпката от намирането на скрит скъпоценен камък, има някои страхотни алтернативи на класиката“.

Така че, ако търсите ски пътуване до необичайно място или просто се надявате да спестите пари, къде можете да отидете? Ето няколко предложения от основателите на Heidi, които биха могли да намалят разходите и да предложат по-добра гъвкавост.

За ски извън пистите сменете Шамони за Ясна, Словакия

Шамони във Франция е в списъците на много скиори, но лифт картата в този курорт не е евтина. Може да струва до 74 евро на ден в разгара на сезона. По-евтина алтернатива за напреднали скиори и фрирайдъри е Ясна в Словакия. Курортът предлага някои от най-добрите в Европа извънпистови маршрути с лифт карти, струващи около 59 евро на възрастен на ден през високия сезон. Настаняването също е евтино – едва 25 евро на вечер за пансион със закуска.

Курортът е малък, с малко писти за по-малко опитни спортисти, но има добър достъп до много извънпистови маршрути с редица зони за фрийрайд. Обикновено също е тихо, което означава, че има голям шанс да намерите недокоснат сняг.

За достъпна ски почивка сменете Лес Гетс за Морийон, Франция

Лес Гетс в югоизточна Франция е известен с това, че е живописен курорт с изглед към планинската верига Монблан. За бюджетен вариант в същия регион опитайте село Морийон. Той е много по-тих и предлага чудесна база за изследване на огромната ски зона Grand Massif. Той има по-добър снежен рекорд от Ported du Soleil, малко по-достъпни цени на лифт картите (53.50 евро срещу 58.50 евро на ден) и достъп до 265 километра писти.

Морийон е добре известен и с голямото си разнообразие от апре ски дейности като пързаляне с кънки, шейни и полети с хеликоптер - идеални, ако пътувате със семейството си.

За да смените лукса с бюджетна цена, Цел ам Зее за Зеефелд, Австрия

Красивият крайезерен град Цел ам Зее в Австрия е известен със своите луксозни възможности за настаняване. Ако престоят в хотел от висок клас е важен за вас, но пътувате с ограничен бюджет, тогава Зеефелд може да е за вас. Ски зоната му е по-малка от Цел ам Зее, но градът е живописен и няма недостиг на луксозни курорти и спа центрове. Тази дестинация предлага подобни панорамни гледки към планината и често привлича топ ски звезди, които тренират по нейните склонове.

Престоят тук може да ви струва приблизително половината от подобна почивка в Цел ам Зее в зависимост от избраното от вас място за настаняване.

За семейна ски ваканция сменете Авориаз във Франция с Трюсил, Норвегия

Това е по-драматична размяна, но ако търсите почивка, подходяща за семейството, тогава отказът от Франция за Норвегия може да е отговорът. Авориаз е добре известен с това, че е чудесно място за първи път скиори с много начинаещи писти. Но Трюсил – най-големият ски курорт в Норвегия – също може да има това, което търсите.

Често е избиран за най-добрия курорт в страната за семейно каране на ски с много неща за правене в околността. Само на 40 минути от летището на Скандинавските планини, има голямо разнообразие от различни писти за всеки - от начинаещи до тези, които търсят нещо малко по-предизвикателно.

Има и безплатни грижи за деца и, подобно на много скандинавски курорти, тихи склонове с кратки опашки за ски лифта.

Вземете почивка през уикенда в Изола, Франция, вместо да пътувате до Тин

Високопланинският курорт Тин може да е по-сигурен за сняг от други, но това не означава, че е единственият вариант – особено когато става въпрос за почивки през уикенда. Изола е високо в южните френски Алпи и също събира тонове сняг, предлагайки голямо разнообразие от различни склонове, от зони за начинаещи и средно напреднали до предизвикателни маршрути извън пистите.

Това, което прави този курорт привлекателен за по-гъвкаво ски пътуване, е времето, което ви отнема да стигнете до там. Трансферите от летището отнемат само час и 15 минути в сравнение с три часа и половина до Тин. Едно, което трябва да имате предвид, ако не искате кратка почивка да бъде изядена от времето за пътуване.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати