Новини

Министърът на туризма: Поканил съм Мъск, ако реши – ще дойде

  19.01.2023 11:17  
Министърът на туризма: Поканил съм Мъск, ако реши – ще дойде

Хотелиери се оплакаха, че все още държавата не им е изплатила средствата за настанените украински бежанци. Къде се корени проблемът?

„Всички, които са в такава ситуация, могат да очакват плащанията за ноември и за декември до края на януари. А за първата част – ревизията ще приключи отново в края на този месец. Проблемът е, че ние работим по списъци, не работим преференциално за един или друг хотелиер, и когато имаме списъка и него го няма там, ние нямаме никакво правно основание да платим“, каза служебният министър на туризма Илин Димитров в студиото на „България сутрин“.

По думите му 30% от дошлите у нас бежанци са фантоми.

„Ние направихме нов подход и с начина, по който изчисляваме целия механизъм. До края на януари ще имаме плащания за първата част по плащанията, която е ревизирана. Министерството на туризма беше настанено на „пачи яйца“, но въпреки всичко ние сме изплатили почти 95% от всички плащания. Има достатъчно средства, 37 млн. обособихме в отделна сметка, за да можем да се разплатим. Но това, че един хотел е начислил едни нощувки, не означава, че това е реалната сума, защото трябва да се направи проверка“, поясни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че малко под 10 000 души са в местата за настаняване и центрове, а ситуацията е спокойна: „Нямаме ръст на настанените бежанци, нещата се успокоиха.“

Министърът на туризма коментира и ситуацията с необичайно топлото за зимата време, което силно затруднява протичането на ски сезона.

„Топлото време се оказа, че е проблем за цяла Европа. Много курорти не отвориха, защото няма сняг. Това за пореден път показва колко сме уязвими в сезонния туризъм. От 1 декември до 7 януари спрямо миналата година ние имаме 100 000 души повече регистрирани като туристи. Имаме 536 хиляди регистрации на туристи от 1 декември до 7 януари, след това имаме лек спад, защото празниците приключиха. Но за Коледа и Нова година всички курорти бяха запълнени“, обясни Димитров.

Той припомни, че на 20 януари в Банско започва Световната купа по сноуборд.

„Навсякъде се пише за качеството на нашия продукт. Българският турист е взискателен, той пише, коментира, сравнява, критичен и информиран е, защото пътува. Имаме ръст на българските туристи. За 2022 г. те са 4 201 605 души. Това означава, че нашият продукт е предпочитан. Идеята известни инфлуенсъри и лица да рекламират България не е нова и тя продължава. Тя е от няколко министри насам. Имаме обществена поръчка, заделили сме немалка сума за инфлуенсъри – 720 хиляди лева, като контролът е ключов“, каза още Димитров.

А през пролетта очакваме и първите германски медии, които са туристически ориентирани.

Попитан дали наистина Илон Мъск ще посети България, министърът отговори: „Поканил съм го и ако реши – ще дойде. Най-интересното е, че преди няколко дни го поканиха и от Египет, защото беше пуснал туит за пирамидите. Целият свят разчита на такъв тип инфлуенсъри.“