Новини Събития

Необичайни вкаменелости на динозаври откриха в Индия

   
Необичайни  вкаменелости на динозаври откриха в Индия

Палеонтолози, работещи в Централна Индия, са направили рядко откритие - люпилня с 92 гнезда и 256 яйца, принадлежащи на гигантски растителноядни титанозаври. Проучване на гнездата и техните яйца с размерите на топка за боулинг разкрива интимни подробности от живота на колосалните зауроподи с дълги вратове, разхождали се из днешна Централна Индия преди повече от 66 милиона години.

Яйцата, чиито размери варират между 15 сантиметра и 17 сантиметра в диаметър, вероятно принадлежат на редица видове титанозаври, съобщава CNN.

Броят на яйцата във всяко гнездо варира от едно до 20, казва водещият автор на изследването Гунтупали Прасад, палеонтолог в Катедрата по геология в университета в Делхи. Много от гнездата са намерени близо едно до друго. Констатациите показват, че титанозаврите, които сред най-големите динозаври, живели някога на Земята, невинаги са били най-внимателните родители.

„Тъй като титанозаврите са били с огромни размери, близко разположените гнезда не биха им позволили да посещават гнездата, за да маневрират и да инкубират яйцата или да хранят новоизлюпените,“ казва Прасад. Намирането на много голям брой гнезда на динозаври е необичайно, тъй като условията за съхранение трябва да са специфични, за да се превърнат всички деликатни яйца във вкаменелости, според д-р Дарла Зеленицки, доцент по палеобиология на динозаврите в Университета на Калгари в Канада.

Първите яйца на динозаври в региона са открити през 90-те години на миналия век, но последното проучване се фокусира върху място за гнездене в област Дхар в щата Мадхя Прадеш, където разкопките и работата на терен се провеждат през 2017, 2018 и 2020 г. Яйцата, открити там, са толкова добре запазени, че екипът успява да открие разградени протеинови фрагменти от черупките им.

Поведение при гнездене

Поведението на титанозаврите при гнездене споделя характеристики с това на днешните птици и крокодили, предполага изследването. От близостта на гнездата изследователите заключават, че динозаврите са снасяли яйца заедно в колонии или гнезда, както правят много птици в наши дни.

Но за разлика от птиците и крокодилите, които инкубират яйцата си, титанозаврите вероятно са оставяли бебетата динозаври да се грижат сами за себе си. Други динозаври обаче се смятат за по-внимателни родители. Динозавър, открит в Монголия през 20-те години на миналия век, лежи близо до гнездо с яйца, за които се смята, че принадлежат на негов съперник.

Палеонтолозите по онова време предполагат, че животното е умряло, докато се е опитвало да ограби гнездото - и наричат съществото овираптор, или "крадец на яйца". Репутацията на набедения крадец не е възстановена до 90-те години на миналия век, когато друго откритие разкрива, че яйцата, всъщност, са негови собствени и че съществото вероятно ги е мътило в спретнато подредено гнездо.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати