Новини Транспорт

Португалската TAP отмени над 1300 полета заради стачка

   
Португалската TAP отмени над 1300 полета заради стачка

Португалската държавна авиокомпания TAP е отменила над 1300 полета преди едноседмичната стачка на персонала. Протестът започва следващата седмица заради намаляването на заплатите. Информацията съобщиха от авиокомпанията в четвъртък, цитирани от БГНЕС.

Мнозинството от близо 1000 служители на авиокомпанията гласуваха да продължи стачката до 31 януари, след като отхвърлиха последното предложение на ръководството.

Очаква се стачката да струва на компанията около 48 милиона евро и да засегне около 156 000 пътници.

От авиокомпанията TAP твърдят, че намаленията на заплатите, както и съкращенията на работни места и продажбите на самолети са необходими, за да се възстанови затрупаният с дългове превозвач след ренационализацията му през 2020 г. Европейският съюз обуслови този ход с план за преструктуриране на стойност 3,2 милиарда евро, който беше оспорен от синдиката на пилотите TAP.

Гневът на служителите се задълбочи, след като през декември стана ясно, че член на кабинета в правителството на премиера Антонио Коща е получил обезщетение от 500 000 евро, след като се оттегли от борда на TAP миналата година.

Младшият министър на финансите Александра Рейс беше принудена да подаде оставка заради скандала, който също накара оставки да подадат и министърът на инфраструктурата Педро Нунес Сантос и неговия заместник Уго Сантос Мендес.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати