Новини Транспорт

Шефът на Ryanair прогнозира още едно лято с хаос по летищата

   
Шефът на Ryanair прогнозира още едно лято с хаос по летищата

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри предупреди летовниците да се подготвят за още едно лято изпълнено с хаос по летищата. Той очаква това да се случи поради продължаващите стачки и войната в Украйна.

"Няма да е лесно да се доближим до нивата на трафик преди пандемията. Възстановяването на близо 90% от трафика през 2019 г. през лятото на 2022 г. причини огромни трудности", заяви той. 

Бюджетната авиокомпания описва 2023 г. като "преломна година", която изисква участниците в индустрията на въздушния транспорт да "изтеглят всички спирки, за да запазят закъсненията ниски на фона на продължаващи проблеми с въздушното пространство, предизвикани от войната в Украйна, допълнителни самолети в системата, възможни индустриални действия, продължаващи предизвикателства с персонала, системни промени и връщане на търсенето от Китай и Далечния изток."

О’Лиъри цитира стачните действия на френските ръководители на полети като непосредствен проблем, като каза, че съществува риск от "изключване на всички".

"Французите обикновено чакат до около март-април, за да започнат да стачкуват", обясни той. "Тази година те започват в четвъртък, защото не са доволни от пенсионните реформи на президента Макрон."

В резултат на въздействието, което стачките на КВД ще имат върху полетите, О’Лиъри призовава Европейската комисия да действа, като раздели горното и долното въздушно пространство.

"Те всъщност използват минимални нива на обслужване във Франция, за да гарантират, че 80% от френските вътрешни полети и полети на къси разстояния работят. А всички отменени полети се покриват от прелитащите", казва той.

Въпреки това "истинският натиск ще бъде върху Германия заради ситуацията в Украйна", продължва той: "По-голямата част от южна Полша е затворена за учения на НАТО, така че всичко върви на север-юг от балтийските държави до Гърция и Сега Италия трябва да лети около Германия."

Шефът на най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа добави: "Всички полети на дълги разстояния, които отиват в Азия, сега трябва да летят около Германия и през Румъния, над Иран, защото не могат да летят над Русия. Така че има реален натиск върху Германия, Северна Италия, тези видове коридори там и това ще бъде предизвикателство."

Ryanair обяви, че миналия уикенд е продала повече от 2,03 милиона места, надминавайки предишния рекорд от 1,6 милиона продадени места в началото на 2019 г.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати