Хотели

Как апартаментите под наем и къщите за гости отвръщат на кризата?

   
Как апартаментите под наем и къщите за гости отвръщат на кризата?

Откакто стартира през 2008 г. Airbnb се радва на изключителен успех. Онова, което започва като един от бизнес моделите на няколко приятели да спечелят малко пари от отдаването на хола си под наем, се превърна в най-голямата компания за отдаване под наем на ваканционни имоти в света.

През 2022 г. Airbnb разполага с имоти в 100 000 града и 220 държави и региони. По пътя си платформата е създала цяло поколение имитатори и съперници.

Airbnbacklash

На заден план обаче съществува Airbnbacklash и това не може да се пренебрегне. Популярността на Airbnb и други подобни платформи в градове като Барселона, Амстердам и Берлин доведе до обвинения в повишаване на наемите, недостиг на жилища и "туристизиране" на цели квартали. В Обединеното кралство средно 29 жилища се губят всеки ден заради пазара на ваканционните наеми.

И общностите по света се противопоставиха. През 2019 г. например десет града подписаха писмо до ЕС с искане за по-строги правила за краткосрочните ваканционни наеми. Много местни власти въведоха по-строги правила. През 2017 г. беше постановено, че краткосрочните наеми в Лондон трябва да се съобразяват с годишен лимит от 90 нощувки, а испанският град Палма де Майорка на практика забрани наемите в стил Airbnb. В южната част на Калифорния домакините в Санта Моника са ограничени да отдават под наем цели жилища за по-малко от 30 дни и трябва да живеят на място, ако искат да наемат стая за по-кратък период. А Ню Йорк обяви по-строги правила, според които могат да бъдат заличени 10 000 наеми в Airbnb.

Но оплакванията срещу нерегламентираните ваканционни наеми не идват само от местните общности и правителства. През 2022 г. Airbnb се сблъска с нова вълна от критики от страна на гостите относно скрити такси, "полицейски час" и списъци с домашни задължения, като много хора в социалните медии отбелязаха предимствата на престоя в хотел пред престоя в дома. Кой не би искал някой да оправи леглото, да изнесе боклука и да помогне да намерите аптека в 3 часа сутринта?

Както вече писахме, Airbnb вече трябва да дава и информация на данъчните власти за сключените договори за наем и да удържа данъци съгласно националното законодателство.

Сякаш всичко и всички са срещу системата на домашния туризъм.

Домовете отвръщат на удара

За момент изглеждаше, че тенденцията се обръща. Но с настъпването на 2023 г. става ясно, че търсенето на къщи за гости и ваканционни имоти под наем няма да се промени. Airbnb излезе от пандемията не само невредима, но и в по-добро състояние, отчитайки 80-процентно увеличение на резервациите през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период на 2019 г. А пазарът продължава да се разширява, като платформата за отдаване под наем на цели жилища Vrbo, която е създадена през 1995 г., но наскоро претърпя ребрандиране, се превръща в един от основните конкуренти на Airbnb. Компанията не изглежда да е безразлична и безучастна към критиките и конкуренцията. След отзвука от страна на гостите сайтът премахна скритите такси - ход, който според сайта за туристическа индустрия Skift ще окаже голямо влияние върху сектора на краткосрочните наеми тази година.

Домашни офиси и... кухни

Въпреки всички критики, наемането на домове продължава да има някои основни предимства пред хотелите. Те винаги са били популярни за семейства и групи, които търсят няколко стаи, за да бъдат заедно. Революцията на дистанционната работа доведе до създаването и на нов "вид човек" - дигиталният номад. Съответно се налагат по-дългия престой и "работните пътувания" - всички те са много по-подходящи за домашния уют в сравнение с хотелите.

Статистиките са категорични - хората остават средно по две нощи в хотели, докато престой под наем в апартамент е пет дни и половина. Освен това има един изключително важен детайл и нещо, което липсва в повечето хотелски стаи - кухня. Expedia прогнозира, че през 2023 г. пътниците ще се стремят да намалят разходите си за хранене навън, като търсят места за настаняване, които имат достъп до удобства за готвене.

Това не е нещо ново. Дори през 2016 г., според Hotel Tech Report, достъпът до кухня е бил причина номер едно, поради която хората са предпочели ваканционен наем пред хотел. Но това е още по-актуално на фона на растящата инфлация и увеличените разходи за храна в световен мащаб.

Ресторантите винаги ще останат съществена част от опознаването на нова дестинация. Но има очарование в преживяването да пазаруваш в местни магазини и да се наслаждаваш на различната възможност, която ти дават към местната култура.

Домашен туризъм от следващо поколение

Добрата новина е, че ако търсите алтернатива на подхода на Airbnb "всичко и навсякъде", се появяват все повече възможности за настаняване в домове, които имат за цел да предложат по-специализиран модел.

Fairbnb например включва в списъка си само имоти, които са собственост на добросъвестни местни жители, и спазва правилото "един домакин, един дом", за да избегне монопола на едно лице върху имотите. Има и такива като Biostays и Ecobnb, които насърчават само екологично съобразени домове. В същото време платформи като Plum Guide обещават да проверяват всяка своя оферта, за да предотвратят неприятни изненади и проблеми с безопасността на гостите.

Не пренебрегвайте и възможността да отседнете в старомоден пансион. Тези традиционни обекти са нещо средно между хотел и къща за гости и предлагат най-доброто от двата свята, като съчетават автентичното преживяване на настаняване с местните жители, което Airbnb първоначално искаше да предложи, с приятелското обслужване на хотел. (Много от тях имат дори кухни!) Те обикновено се намират в туристически зони, което помага да се предотврати рискът местните жители да останат без жилища или да видят как кварталите им се променят от туризма.

Някои хора винаги ще предпочитат удобната прегръдка на хотела. Но когато можеш да бъдеш едновременно практичен, но и да си позволиш приключение, има нещо съблазнително в предимствата за намаляване на разходите и домашния уют на ваканционния имот под наем.

През 2023 г. наемите на ваканционни имоти ще бъдат повече от всякога, категорични са експертите.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати