Събития

Нови впечатляващи музеи отворят врати през 2023 г.

   
Нови впечатляващи музеи отворят врати през 2023 г.

От завладяващите съвременни галерии до впечатляващите исторически колекции - британското електронно издание Wanderlust представя 14 музея, които ще отворят врати през 2023 г.  

Ето какво ще предложат те на своите посетители: 

Музеят в Манчестър 

Едно от най-очакваните събития на културната сцена в Обединеното кралство през 2023 г. е отварянето на Манчестърския музей. Реновирането му струваше 15 милиона паунда (17 милиона евро) и се очаква да предложи много изненади на гостите. 

Една от галериите ще е посветена на връзките на града с Китай, докато голямата откриваща изложба ще изследва „Златните мумии на Египет“. Музеят отваря врати на 18 февруари.

Музей на Студената война в Скорпинг, Дания 

REGAN Vest, известен още и като Датския музей на Студената война, ще посрещне първите си гости на 13 февруари 2023 г. Разположен дълбоко в гората Ролд в Северна Ютландия, бункерът е построен за първи път през 60-те години на миналия век.

Сградата е предназначена за защита на кралското семейство и правителството в случай на ядрена атака. 

Посетителите могат да слязат под земята и да видят оригиналния интериор, там се намира и изложбено пространство, разглеждащо епохата на Студената война. За обиколките е необходима предварителна регистрация. 

Музеят на роботиката и изкуствения интелект в Сеул 

През юли тази година се очаква да отвори врати Музеят на роботиката и изкуствения интелект в Сеул, който ще е първият по рода си в Азия. Дори в изграждането на футуристичната сграда са участвали роботи.

Музеят е проектиран от турската компания Melike Altınışık Architects и ще е разположен на обща площ от 7400 квадратни метра и четири етажа. Очакват се изложби на дронове, системи за изкуствен интелект и, разбира се, роботи.

teamLab Borderless, Токио

Завладяващата арт инсталация на TeamLab Borderless в японската столица изпълва всеки ъгъл на стаята, така че гостите стъпват в свят на дигитално изкуство без граници.

Галерията беше затворена през 2022 г. заради преместване, като се очаква да възобнови експозициите си по-късно тази година като част от развитието на Azabudai Hills – модерно градско селище в сърцето на Токио.

Това със сигурност е едно от най-очакваните събития за Instagram ентусиастите по света.

Големият музей в Гиза, Египет

Големият египетски музей подготвя откриването си от много отдавна. След две десетилетия работа и инвестиции в размер на над 1 милиард долара, тази година вероятно ще се състои тържествено откриване на един от най-големите музеи в света. 

Той се намира в близост до пирамидите в Гиза и е посветен на запазването на миналото на Египет, с повече от 100 000 артефакта, изложени на огромна площ от 490 000 квадратни метра.

Най-вълнуващата част от колекцията е съкровището на фараона Тутанкамон, изложено за първи път след откриването на гробницата му преди повече от век.

Музеят на модерното изкуство в Истанбул 

Истанбулският музей на модерното изкуство е основан преди близо 20 години. Неговите изложби илюстрират творческата и културна идентичност на Турция, като предоставят и безплатно художествено образование на стотици хиляди деца. 

Новата сграда на музея, разположена на крайбрежието на Каракьой, е проектирана от известния италиански архитект Ренцо Пиано и ще предложи нови изложбени зали, кино, библиотека, места за събития и много други интересни детайли. 

Международният афро-американски музей в Чарлстън, САЩ 

Откриването на Международния афроамерикански музей е свързано с важно, но мъчително пътуване. Тръгвайки от Африка през 18-и век, милиони хора са заловени и принудени да прекосят Атлантическия океан към Северна Америка, където бъдещето им е предрешено и са превърнати в роби. 

Около две трети от пристигналите африканци в САЩ са минали през пристанището в Чарлстън. Вместо да игнорира миналото си, градът избира да предостави на посетителите знания в новия музей, посветен на афро-американската култура и историята на робството в Южна Каролина. 

Музеят трябваше да отвори врати през януари, но събитието е отложено за по-късно през 2023 г.

Националната портретна галерия в Лондон

Повторното отваряне на една от най-известните галерии в света със сигурност ще развълнува посетителите на столицата на Обединеното кралство това лято. Галерията затвори през 2020 г. за ремонт и се очаква да бъде отново достъпна за посетителите на 22 юли 2023 г. 

След получаване на големи безвъзмездни средства от множество фондации, нейните колекции ще бъдат подложени на пълно представяне със значителни подобрения на сградата, заедно с нов вход, преден двор и център за обучение.

Музей на модерното изкуство във Варшава, Полша

Музеят на модерното изкуство е един от утвърдените културни центрове във Варшава, но предишният му дом в една от старите сгради от епохата на социализма не отговаряше на впечатляващата репутация на институцията. 

Швейцарският архитект Кристиан Керез спечели конкурс за цялостен редизайн на музея с изглед към река Висла. В четириетажната сграда ще се провеждат не само изложби, но и лекции, семинари, като на разположение на публиката ще има кино и аудитория. 

Тържественото откриване е насрочено за май 2023 г.

Националният музей за жените в изкуството във Вашингтон

В американската столица Вашингтон се намира първият музей в света, подкрепящ жените художници. Той е временно затворен през август 2021 г. заради основен ремонт, струващ 66 милиона долара. 

Когато Националният музей за жените в изкуствата отвори отново тази есен, той ще се върне в същата историческа сграда, но с лъскав нов интериор, включващ разширено галерийно пространство, нова дестинация за изследователи и образователни програми и др.

Музеят на изкуството и фотографията в Бенгалуру, Индия

Откриването на Музея за изкуство и фотография в Бенгалуру е насрочено за 18 февруари 2023 г. Изложбата включва впечатляваща колекция от над 60 000 произведения на изкуството, които пренасят посетителите на пътешествие из индийското изкуство и култура. 

Датиращи от десети век до наши дни, повечето изложени картини, скулптури и снимки са от Южна Азия. Музеят е проектиран от водещите архитекти на Индия и се очаква да бъде едно от най-значимите културни събития в града. 

Шотландската национална галерия в Единбург 

Шотландската национална галерия е отворена за посетители, но през 2023 г. ще бъде открито впечатляващо ново крило до оригиналната неокласическа сграда. Инвестицията в разширението възлиза на 22 милиона британски паунда (25 милиона евро). 

Новото крило съдържа колекции, фокусирани върху произведения на емблематични шотландски художници, включително Фийби Анна Тракуейр, Уилям Мактагарт и сър Хенри Рейбърн. 

Откриването му е насрочено за лятото на 2023 г.

Музеят на Холокоста в Торонто, Канада

След финансова "инжекция" от 12 милиона долара, образователният музей на Холокоста в Торонто трябва да отвори отново врати през пролетта на 2023 г. Той е основан през 1985 г. от оцелели от Холокоста, които искали да споделят своите истории с учениците. 

Обновяването не само ще запази тяхната памет и наследство, но и ще предложи завладяващо изживяване, което да помогне на новите поколения да разберат тази мрачна част от човешката история.

Музеят на изкуствата AKG в Бъфало, САЩ

Музеят на изкуствата Buffalo AKG (който преди е известен като галерията Олбрайт-Нокс) в западния щат Ню Йорк ще отвори отново врати през май 2023 г. след мащабен ремонт. Разширяването е най-мащабното в неговата 160-годишна история. 

Сградата Джефри Гундлах, кръстена на милиардера, спонсорирал откриването на музея, добавя повече от 2700 квадратни метра пространство на три етажа и ще показва специални изложби от богатите колекции на музея, включващи много творби от модерното и съвременното изкуство.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати