Новини Събития

Банско ще си сътрудничи с швейцарския курорт Вербие

   
Банско ще си сътрудничи с швейцарския курорт Вербие

Кметовете на община Банско Иван Кадев и на швейцарската община Вал-де-Бан Кристоф Маре подписаха меморандум за сътрудничество на двете общини, който ще бъде използван за основа за сключване на трайно партньорство и побратимяване. В община Вал-де-Бан се намира световноизвестният швейцарски курорт Вербие.

Всички със сезонни карти за Банско ще могат да карат безплатно с тях във Вербие за 3 дни, съобщи Иван Обрейков, маркетинг мениджър на концесионера "Юлен" АД, която компания стопанисва ски зоната у нас. Обратно ще се прилага същата политика. Туристите със сезонните карти за Вербие ще могат да карат 3 дни безплатно в Банско, допълни той.

На работна среща, представителите на местните власти заявиха намерение да поставят, преследват и постигнат със съвместни усилия и ползвайки дългогодишния швейцарски опит основни цели за развитието на община Банско в средносрочно бъдеще. Сред набелязаните цели са високо качество на въздуха и положително екологично въздействие чрез контрол на въглеродните емисии, поддържане на добри нива на качеството на питейната вода, организиране на научно-практични форуми за управление на планинската екосистема, културен обмен и редица други.

На срещата бяха изтъкнати широките възможности за ползотворно сътрудничество и многото прилики между двете общини в географско и в културно отношение.

Партньорите от Швейцария ще споделят с община Банско безспорно високото световно ниво, до което е достигнала община Вал-де-Банв в областта на туризма, спорта, екологията и работата със зелена енергия. Това ще допринесе за продължаване динамичното развитие на община Банско като лидер на зимния туризъм на Балканския полуостров, утвърждаването на града като целогодишен курорт и достигане на водеща позиция в областта на екологичните практики.

Популярен като един от курортите с най-добри условия за спускане извън обработените писти, разположен в най-голямата швейцарска курортна зона – кантонът Вале, курортът Вербие прави голям брой спортисти свои граждани, предлагайки им неповторима комбинация от отличните условия и разнообразни терени. Официално градчето предлага дом на около 2800 души, но е способно да побере до 35000 души през зимния сезон. Вербие е достъпен с влак и с кола, а за решилите да използват въздушен превоз своите услуги предлага летището в Женева.

С надморска височина на пистите от 3300 м до 1500 м и максимална денивелация 1830 м, Вербие гарантира снежна покривка през целия активен сезон. А като допълнителна гаранция функционират 50 машини за изкуствен сняг. Общата дължина на ски пистите на Вербие е около 410 км, тъй като Вербие е част от курортната зона Четирите долини, като в нея са разположени и курортите Нендаз и Вейсоназ.

Дали сте начинаещ, напреднал или експерт – Вербие ще ви приеме и няма да ви разочарова. Курортът разполага с 19 писти за начинаещи, 20 писти за средно напреднали и 5 писти за експерти. Сред привлекателните му характеристики трябва да се споменат дългата 6 км писта и 35-те лифта. Склоновете на Вербие са гостоприемни и за сноубордисти, като на свое разположение те имат един сноуборд парк. Курортът е домакин на част от най-престижните freeride шампионати заради наклон от 54 градуса, предлаган от някои от склоновете. Както можете да се досетите, надпреварата е изключително атрактивна и събира голяма аудитория.

Димо Христов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати