Новини Събития

Най-могъщият туристически град в света е Париж

   
Най-могъщият туристически град в света е Париж

Нов индекс на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) обаче го определя и като „най-могъщия град в света за туризъм“.

Неправителствената организация, базирана в Обединеното кралство, анализира данните за 2022 г., за да открие къде пътешествениците харчат най-много пари.

Класацията на най-могъщите туристически градове обаче не взема предвид само купените билети за музеи и парите, вложени в настаняване. Друг важен фактор е колко местните и национални власти и бизнеси инвестират в тези градове като туристически дестинации, посочва CNN Travel.

Вземете, например, лидера в списъка Париж: градът се готви да бъде домакин на летните олимпийски игри през 2024 г.

Въпреки че по-малко от 5% от съоръженията ще бъдат новопостроени, се наливат ресурси в инфраструктура, сигурност и други мерки, които ще помогнат на населеното място да се подготви за домакинството.

Сметките сочат, че общата сума, вложена в туризма на френската столица, възлиза на 35.6 млрд. долара.

Съединените щати на туризма

Две страни имат по три града в класацията на WTTC. Едната от тях е САЩ, като Орландо, Ню Йорк и Лас Вегас представляват държавата.

Докато всеки град прави значителни инвестиции в туристическата индустрия, те обслужват различен вид пътешественици – Орландо е популярен сред семействата, посещаващи тематичните паркове на града, Лас Вегас е международен център за хазарт и нощен живот, а Ню Йорк привлича кулинари и любители на изкуството.

От тази група Орландо печели най-много, натрупайки 31 милиарда долара за 2022 г.

Китай във възход

Три китайски града – Пекин, Шанхай и Гуанджоу, попадат в топ 10 за 2022 г. Други китайски дестинации също си проправят път нагоре в класацията - Саня на слънчевия остров Хайнан в Южен Китай, както и Макао.

Китай инвестира сериозно в туризма, като вече се бори за вниманието и на международните пътешественици, след като почти всички COVID-ограничения са премахнати.

Макао е единственият град в Китай, в който хазартът е законен, така че за повечето туристи е по-лесно да отидат там без виза – за разлика от континенталната част на страната. WTTC прогнозира, че до 2032 г. Китай ще доминира в нейната класация.

Други отличия

Разбира се, има повече от две държави, представени в ранглистата на WTTC. Токио, Мексико Сити и Лондон са съответно на седмо, осмо и девето място.

Интересно е и кой не присъства в класацията. Въпреки че луксозният Дубай и домакинът на Световното първенство по футбол Доха оглавяват списъка с най-много приходи от туризъм, те не отбелязват толкова високи резултати в другите категории и се оказват извън топ 10.

Амстердам, Барселона и Сингапур са жертва на същия феномен, като отбелязват висок резултат в средствата, похарчени от посетители, но не попадат в класацията.

Най-могъщите градове в света за туризъм през 2022 г.:

1. Париж, Франция

2. Пекин, Китай

3. Орландо, Флорида, САЩ

4. Шанхай, Китай

5. Лас Вегас, Невада, САЩ

6. Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ

7. Токио, Япония

8. Мексико Сити, Мексико

9. Лондон, Великобритания

10. Гуанджоу, Китай



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати