Анализи Новини

Гърция очаква приходи от над 1 милиард евро от американски туристи

   
Гърция очаква приходи от над 1 милиард евро от американски туристи

Става все по-вероятно посетителите от Северна Америка през 2023 г. да надхвърлят миналогодишните 1 милион, като приходите дa надхвърлят 1 милиард евро (прогнозирано за 2022 г.), тъй като големите американски авиокомпании увеличават графика на полетите си до Гърция, пише вестник Катемирини. Този летен сезон се очаква директните полети между САЩ и Гърция да надминат броя на миналогодишните. Повече от 56 седмични директни полета вече са планирани от САЩ и Канада, като Министерството на туризма и индустриалните органи настояват да подобрят този брой още повече.

Според източници, участващи в съответните преговори с американските превозвачи, тяхното намерение е действително да продължат с увеличаване на маршрутите по отношение на историческия връх от 2022 г.

Освен това връщането на миналогодишното достигане от САЩ до нивата отпреди кризата и близо до историческите им върхове очевидно е резултат от пряката връзка на Гърция с другата страна на Атлантика. Полетното разписание на американските авиокомпании за миналия сезон приключи преди седмица, а този за 2023 г. започва през март.

Постъпленията от САЩ през януари-ноември 2022 г., за които има официални данни от Bank of Greece, са се увеличили с 86,4% спрямо 2021 г. и са в размер на 1,057 млрд. евро. Трафикът на пътувания от САЩ се е увеличил със 167,5% до 975 700 пътници. Заедно с декември се очаква тези цифри да се увеличат с около 5%. Целта за 2023 г. е този пазар да нарасне с около 10%.

Министърът на туризма Василис Кикилиас работи за тази цел и според източници от министерството е на път да направи някои много обнадеждаващи съобщения. „Подобряването на отношенията със САЩ и конструктивното ни сътрудничество през последния туристически сезон са най-добрите гаранции за още по-впечатляващи резултати“, подчерта Кикилиас пред Kathimerini.

„Работихме усилено и със стратегия, за да постигнем две основни цели: първо, да превърнем Гърция в целогодишна дестинация и, второ, да донесем повече приходи на страната“, добави той, изразявайки оптимизъм, че туризмът ще бъде ключов двигател на гръцката икономика.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати