Новини Транспорт

Кипър отчита рекордeн ръст на круизния туризъм

   
Кипър отчита рекордeн ръст на круизния туризъм

Кипър отчита рекордно увеличение на пътническия трафик от круизни пътувания през миналата година. Страната засилва морските и въздушните си връзки, за да привлече повече посетители през предстоящия туристически сезон, съобщава в. "Български новини".

Туристите, посетили Кипър с круизи през 2022 г., са с 474% повече в сравнение с 2021-ва и със 72% повече, отколкото през най-успешната досега за кипърския туризъм 2019 година, съобщи министърът на транспорта Янис Карусос.

Рекордният ръст е постигнат при 159 посещения на круизни кораби, а през тази година се очаква те да са 207.

Над 9,2 млн. пътници са преминали през двете кипърски летища миналата година с маршрути на 52 авиокомпании, посочи още министърът.

Правителството на Кипър ще предостави стимули за 165 млн. евро на авиопревозвачите през следващите 5 години, като целта е броят на пътниците да се увеличи с 52% до 2027 г.

Рекорден брой полети – по 56 всяка седмица, ще довеждат това лято туристи от Израел, а по 45 полета седмично ще има от Германия и скандинавските страни, обяви заместник-министърът на туризма Савас Пердиос. Увеличен е броят им и от перспективни за Кипър туристически пазари като Полша, Франция, Австрия, Италия, предаде БНР.

Очаква се и пускането на въздушна връзка с три града в Саудитска Арабия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати