Новини Транспорт

Кипър отчита рекордeн ръст на круизния туризъм

  26.01.2023 09:28  
Кипър отчита рекордeн ръст на круизния туризъм

Кипър отчита рекордно увеличение на пътническия трафик от круизни пътувания през миналата година. Страната засилва морските и въздушните си връзки, за да привлече повече посетители през предстоящия туристически сезон, съобщава в. "Български новини".

Туристите, посетили Кипър с круизи през 2022 г., са с 474% повече в сравнение с 2021-ва и със 72% повече, отколкото през най-успешната досега за кипърския туризъм 2019 година, съобщи министърът на транспорта Янис Карусос.

Рекордният ръст е постигнат при 159 посещения на круизни кораби, а през тази година се очаква те да са 207.

Над 9,2 млн. пътници са преминали през двете кипърски летища миналата година с маршрути на 52 авиокомпании, посочи още министърът.

Правителството на Кипър ще предостави стимули за 165 млн. евро на авиопревозвачите през следващите 5 години, като целта е броят на пътниците да се увеличи с 52% до 2027 г.

Рекорден брой полети – по 56 всяка седмица, ще довеждат това лято туристи от Израел, а по 45 полета седмично ще има от Германия и скандинавските страни, обяви заместник-министърът на туризма Савас Пердиос. Увеличен е броят им и от перспективни за Кипър туристически пазари като Полша, Франция, Австрия, Италия, предаде БНР.

Очаква се и пускането на въздушна връзка с три града в Саудитска Арабия.