Анализи Новини

Интересни места за туризъм през 2023 г.

   
Интересни места за туризъм през 2023 г.

Светът е голям и екскурзия дебне отвсякъде. Пътуването за удоволствие е едно от най-приятните неща, които могат да се случат на човек. С нощен влак през сърцето на Европа, на ръба континента на португалския бряг, близо до древните култури в Турция, край словенските Алпи, на гръцкия остров Спецес или над сините езера в Хърватия. 

Ако все още не сте решили къде да отидете, това е списъкът с 23 дестинации за 2023 г. на TheGuardian. Стягайте багажа! 

Фузета, Португалия 

Ако мислите за екзотичен остров, може би трябва да хвърлите едно око на Фузета. Това не е парче земя, захвърлено насред океана, но носи същото очарование. 

Фузета е португалско градче на атлантическия бряг. Известно е с пустите си плажове и традициите си в рибарството. Тези, които са го посещавали, казват, че ако искате спокойстиве, това е мястото. Храната не е скъпа на фона на известните курорти, транспортът също. А има и какво да се види. 

Каквото и да се случва, пътуването с влак винаги ще е по-очарователно от придвижването с кола. Макар влаковете из стария контитент отдавна да не правят ту-дуф, ту-дуф, а да летят с висока скорост, гледките, които разкриват, не могат да стъпят на малкия пръст на магистралните. 

Наскоро бяха възобновени няколко нощни влака. От Базел, Дрезден и Щутгарт те стигат до Венеция. От Мюнхен до италианската област Лигурия се пътува 15 часа в пълен комфорт и e идеалният път до брега на Чинкуе Тере. Може да тръгнете от Лондон през Париж или Брюксел, за да стигнете до Мюнхен. А след това – на юг към топлата Италия. 

Словения се гордее със своя зелен туризъм. Това бе потвърдено и когато третият по големина град Кран получи наградата за развитие на устойчив туризъм.

Той се намира в словенската част на Алпите между Любляна и езерото Блед. 

През средата му минава 30-метровото дере на река Кокра. 

Запазените средновековни покриви на Кран могат да се видят на фона на могъщите планиниски върхове наблизо. Старият град предлага много възможности за пешеходни разходки и бавно пиене на кафе. 

Великобритания, музеи и концерти 

Великобритания може и да гласува на референдум да се отърве от ЕС, но това не значи, че може да се отърве от туристите от съюза. А и едва ли иска. 

Очаква се от следващия месец да започнат редица културни събития, особено в северната на част на Острова, които неминуемо ще привлекат посетители. В началото на февруари врати отново отваря музеят в Манчестър след продължителен ремонт за милиони. Обемът на залите му е увеличен и се очакват нови изложби. През юни пък се очаква да започне работа нов културен център с амбиции да се превърне във водещо пространство в града.

През май в Ливърпул ще се проведе Евровизия. Миналата година конкурсът бе спечелен от Украйна, но заради войната няма как концертите да бъдат организирани там. 

Остров Спецес, Гърция

Има почивка в Гърция и почивка в Гърция. Остров Спецес е от втория вид. Красотата на това място е била оценявана многократно, а в последно време – и от Холивуд. 

През изминалите две години островът бе снимачна площадка на две големи продукции – първо The Lost Daughter с Дакота Джонсън, а след това и Glass Onion: A Knives Out Mystery с Даниел Крейг. Със запазената си архитектура и почти липсващите коли по улиците Спецес е чудесно място за почивка. 

Езерата край Имотски, Хърватия

Това място се намира на половин час път с кола от известния курорт Боска вода в Хърватия. Една от забележителностите в Имотски са единайсетте карстови езера в региона. Най-известното е Синьото езеро, в което дори е позволено да се плува, ако на някой му се слиза до водата по издигащите се край нея скали.

Наблизо има приороден парк, може да се кара каяк и да се правят планински преходи.   

Маргейт, Великобритания

Съвсем скоро малкото курортно градче Маргейт в графство Кент ще бъде част от световните новини след като на екран излезе новият филм на Сам Мендес Empire of Light, заснет именно там. 

Очаква се след това за почиващите да бъде пусната специална карта, за да могат да обикалят местата на снимките.   

Актрисата Оливия Колман, участваща във филма, казва, че харесва Маргейт заради ресторантите.

Местните пък се гордеят с културните събития. В Маргейт ще бъде представена за първи път на британската публика арт инсталацията на Соня Бойс Feeling Her Way, спечелила голямата награда на Венецианското биенале през миналата година.  

Пътеката Ridgeway, Великобритания

През 2023 г. се навършват 50 години от откриването на тази популярна туристическа пътека, преминаваща през Уилтшир и Северен Уесекс. 

Туристите минават през вековни букови гори и други природни забележителности. Районът е дом за много диви животни. През тази година сред събитията са включени преходи с водач, семейни дни на науката и състезания по изкуства. 

Древните култури в Турция

Доскоро югозиточната част на Турция не беше особено популярна заради близостта си до Сирия, където от години се води война. Сега обаче туристите постепенно се завръщат, особено в градовете Газиантеп (Антеп) и Санлиуфра (Уфра).  

А там има какво да се види. Регионът се намира в горното течение на река Ефрат и е бил богат на култури във всички времена, незавсимо дали на власт са римляни, араби, кръстоносци или турци. 

Там може да се види археологичният комплекс Гьобекли тепе – един от най-древните в света. Пазарите в Антеп и Уфра също са задължителни, както и археологическите музеи в двата града.  

Тоскана. И геният на Донатело 

За великия скулптор Донатело е писано много. Някои дори твърдят, че той самият е оформил епохата Ренесанс в своята област. Но е по-добре да се види, отколкото да се чете. 

Донатело не е работил само във Флоренция, а из цялата област Тоскана. Така че една обиколка в негова чест не е лоша идея. Може да се направи дори с междуградски автобус и влак. 

Град Прато например е само на 23 минути от Флоренция с жп транспорта. В тамошната катедрала има един необичаен амвон, украсен с бял мрамор от Донатело. В друго близко градче – Лука – се намира кулата на Гуиниджи, върху чийто покрив растат седем дъба. В близката вила, носеща същото име, някога лятна къща, а сега музей, се пазят две скулптури на Донатело, създадени в младостта му. 

В Пиза всички искат да видят наклонената кула, но само на 15 минути от нея се намира музеят Сан Матео с невероятна колекция, част от която е и позлатен бюст от Донатело. 

Скулпторът е работил още в Сиена и Арецо, които също могат да се включат в туристическата обиколка.

В кухнята на Горна Франция 

Областта Горна Франция (Hauts de France) бе обявена за Европейски регион на гастрономията за 2023 г. Тази титла ясно сочи, че забележителностите там се редуват със забележителна кухня. 

Като първа спирка може да се счита столицата Лил, където освен крафт бири се намират и прекрасни гофрети. 

Монтрьой сюр Мер отдавна се счита за задължителна гурме дестинация. Там има и съботен пазар с вина, сирена, шоколад и кафе. А из цялата област се провежда и инициативата route de la bière, която включва обиколки на пивоварни, дегустация на сирена и други вкусни дейности. 

С дивите животни в Шотландия

Шотландия е една от страните, полагащи големи усилия да възстановят природата и екосистемите си. Един от най-амбициозните им проекти включва район от над 2 хил. кв. км. между езерото Лох Нес и региона Кинтайл. В една част от тази територия напролет ще отвори център, в който посетитетлите ще могат да се разхождат и опознават горите. 

Всеки фен на устойчивостта на градската среда и дизайна трябва да види тази европейска столица. Неслучайно Дания е сред страните с най-щастливи хора. Освен високи доходи и спазване на правила това означава и приятна за живеене среда.

През тази година Копенхаген ще бъде европейската столица на архитектурата. По този повод се предвиждат много събития като изложби, представяне на модели за градска архитектура и др. 

Друго събитие, което си заслужава да се види, е предстоящата изложба на дигитално изкуство. И, разбира се, самият Копенхаген с неговите музеи и красиви публични и частни сгради. 

Лайпциг, Германия

Лайпциг не е популярен колкото Дрезден, но със сигурност има какво да предложи на турстите. Там се намира паметникът, посветен на голямата битка от 1813 г., останала в историята като Битката на народите, в която обединените армии на Австрия, Прусия, Швеция и Русия побеждават Наполеон. 

В Лайпциг е роден композиторът Рихард Вагнер. Там са живели Йохан Себастиян Бах и Густав Малер. Градът е бил дом и на Гьоте, и Шилер. В миналото Лайпциг е известен и като един от просветните центрове на Европа. 

В момента градът е известен с богатото си съвременно изкуство. Една от старите мелници, строена преди почти два века, е превърната в център с галерии и ателиета за художници. Този център разполага и с кино, ресторант и бирария. Предлагат се и обиколки за туристи. 

Малага, Испания

През 2023 г. се навършват 50 години от смъртта на Пабло Пикасо. За да отбележат годишнината, галерии в Испания планират специални изложби. 

Три от тях ще са в родния град на художника – Малага. Предлагат се и посещения в църквата, където е бил кръстен, както и в училището му.  Но Малага има какво да предложи на всички. В града има 40 музея и галерии. Дори да оставим настрана изкуството и културата, там са едни от най-известните плажове. 

В началото на март в испанския град Канфранк ще отвори врати интересна забележителност – хотел в бивша жп-гара. Това е една изключителна сграда, завършена през 1928 г. Тогава гарата има 365 прозореца и 200-метрова платформа. Дейността ѝ се прекратява през 1970 г. 

Днес сградата в испанските Пиренеи е хотел с 104 страи като в голямата си част е запазена в оригинален вид. Околността предлага възможности за скално катерене. От там може да се тръгне и на интересни пътувания с влак.      

Световното по ръгби във Франция

Наесен Франция ще е домакин на световното първенство по ръгби. Мачовете ще се играят в общо девет града. Сред тях са Лил, Нант, Ница, Лион, Марсилия и Тулуза. Феновете на този твърд спорт, които са решили да подкрепят любимите си отбори на живо, могат да направят и обиколка на страната и най-интересните ѝ градове. 

Ръгбито си е ръгби, но и Франция през септември не е за изпускане.

Южна Шотландия често е пренебрегвана от туристите, въпреки че и там има какво да се види. За да се засили интересът и към тази част от страната през 2023 г. започва нова колоездачна обиколка. Общата ѝ дължина е малко над 400 км. - Странрар до Аймаут. 

Посоката на движение е от изток на запад, а организаторите обещават, че по пътя ще има средновековни замъци и някогашни абатства. 

Тази част на Шотландия вече е известна на феновете на планинското колоездене. Сега надеждите са тя да се превърне в интерес и за хората, каращи по пътища. 

Планинско катерене в Австрия 

Австрийските Алпи са едно от най-привлекателните места за планински туризъм в света. Не всички обаче искат ски, лифт и тълпи от хора. За такива туристи има специални предложения от малки хотели и къщи, обединени в организацията Австрийски алпийски клуб. Те обещават истинско планинско преживяване с нощувки в общо 36 села в Австрия, Германия, Италия, Швейцария и Словения. 

Тези села са толкова малки и отдалечени, че дори местните понякога ги търсят с карта. По тези места изкачването на стръмнините е със собствени сили, а удобства няма. 

Ирландска баня

Морско плуване в студените води край ирландската столица Дъблин може и да не е по вкуса на масовия турист. Но пък си има своите фенове. Тук става дума за баните на залива Дан-Лири. В края на миналата година ремонтът им бе завършен и комплексът отвори отново след 25-годишно прекъсване. 

Смелчаци, пробвали атракцията, казват, че наблизо има и вкусен сладолед, който се яде след банята. В околоността има и други атракции. А феновете на пъбовете могат просто да си останат в Дъблин. 

От тази година за посетителите на Версай има ново предложение – да се превърнат в кралица Мария-Антоанета за един ден. Новооткрит хотел предлага тази атракция, в която са включени разкази за тайните за красота на кралицата, обиколка на двореца ѝ Petit Trianon, където е прекарвала свободното си време. 

Несъмнено началото на едноименния сериал за живота ѝ, излъчван в момента по BBC, ще спомогне за популярността на тази атракция. 

По пътя на римляните

Смята се, че първата „магистрала“ в древността е построеният на римляните път между столицата на империята и град Бриндизи (над 400 километра). Кръстен е Апийски път на Апий Клавдий Цек, сочен за организатор на строителството. През годините голяма част от съоръжението е унищожена. Сега италианското министерство на културата финансира с 20 млн. евро облагородяване на районите, през които минава трасето, за да ги превърне в популярни за туристите. 

Остров Скай, Шотландия

Природа, гледки, морски бряг, все основателни причини да се посети шотландският остров Скай. Сред основите поминъци за местните хора са туризмът и производството на уиски, така че всеки посетител би трябвало да остане доволен. 

Наскоро на острова е открит и нов хотел. Съставен е от 45 модерни бунгала, разхвърляни из живописните шотландски пейзажи. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати