Новини Събития

Започва фестивалът Сурва

  28.01.2023 10:18  
Започва фестивалът Сурва

След тригодишно прекъсване заради пандемията, кукери, чауши, арапи, бабугери и други чудновати персонажи отново с гръм и трясък ще гонят злите сили. Дългоочакваният фестивал на маскарадните игри ще се проведе от 27 до 29 януари в град Перник.

По традиция фолклорният празник се провежда всяка година в последните събота и неделя на месец януари. Но заради големия интерес, дефилетата в тазгодишното му 29-то издание ще продължат три дни, вместо обичайните два.

Над 1700 участници ще изпълнят централния градски площад. Те ще демонстрират старинни български обичаи, които са живи до днес и са важна част от нашата фолклорна традиция. Ще се представят и 15 маскарадни групи от чужбина - от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора и Хърватия.

За първия ден на феста е предвидена и международна научна конференция, която ще разисква темата "Маски, фестивали, музеи". По обед пък ще започне дефилето на 21 маскарадни групи от цялата страна, поясни за БНР Кристиян Петров - PR в община Перник. И допълни: "Посетителите ще видят целия колорит на всички етнографски райони на България, също така и от Балканите и Централна Европа. Подготвили сме и изключително интересна съпътстваща програма. За първи път гостите ще могат да се насладят на фестивала от специално изградени трибуни за над 1500 души. Освен това, те ще могат да го наблюдават и на големите видео стени, разположени на централния градски площад. Предвидили сме и възможност хората да се почерпят с традиционни зимни ястия и напитки, ще има и много типични сувенири, както и щандове на занаятчиите. А официалната церемония по откриването е предвидена от 18 часа, когато каним гостите да се насладят на зрелищно шоу, изградено върху местния фолклор, но с един модерен прочит. Ще има аудиовизуални ефекти, 3Dmapping, пиротехника и други емоции."

Зимният обичай "Сурва" е част от листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. А това, което прави фестивала "Сурва" в Перник почти магическо преживяване, са старинните обреди и ритуали, които оживяват на площада в контекста на съвременния ни технологичен свят.