Анализи Новини

Пазарът на космическия туризъм ще достигне 12,6 млрд. долара до 2031 г.

   
Пазарът на космическия туризъм ще достигне 12,6 млрд. долара до 2031 г.

Космическият туризъм е тук, за да остане, и според последния доклад на Allied Market Research (AMR) глобалната индустрия за космически туризъм, която генерира 598,4 млн. долара през 2021 г., ще достигне 12,6 млрд. долара до 2031 г., като отбелязва годишен ръст от 36,4% от 2022 г. до 2031 г.

Въпреки това AMR е предпазлив по отношение на необичайните технически рискове, които в крайна сметка могат да ограничат растежа на пазара. И все пак, настроенията изглежда остават положителни, като фокусът върху инициативите за научноизследователска и развойна дейност създава много възможности за растеж на пазара през следващите години.

През 2021 г. суборбиталният сегмент държи най-голям пазарен дял, като на него се падат почти три пети от световния пазар на космически туризъм. Суборбиталните полети са популярни през последните две години и се очаква този вид туризъм да запази лидерския си статут до 2031 г. Прогнозите са орбиталният сегмент да отбележи най-висок годишен ръст от 37,2 % до 2031 г.

Седем от тринадесетте комерсиални космически полета, които бяха осъществени от различни частни и правителствени организации, приключиха успешно, като по този начин дадоха тласък на сегмента. Международната космическа станция (МКС) вече е отворена за пътешественици сред звездите благодарение на НАСА и други космически агенции и международни правителствени организации. За да насърчи космическия туризъм в ниска околоземна орбита, НАСА обедини усилията си с Axiom и SpaceX.

Няма съмнения относно доминиращия пазар, който води космическата надпревара през 21 век. През 2021 г. Северна Америка държи най-голям пазарен дял по отношение на приходите, като на нея се падат повече от две пети от световния пазар на космически туризъм. Континентът вероятно ще доминира на пазара още дълго време. Лидерската позиция се дължи на силно развитата инфраструктура и значителната база за научноизследователска и развойна дейност, които, според пазарното проучване, ще му позволят да доминира на световния пазар по отношение на приходите през целия очакван период от време, уточнява Allied Market Research.

Разширяването на пазара се стимулира и от значителното присъствие на малки и средни предприятия в Северна Америка, които доставят стоки и услуги на титани в индустрията като SpaceX, Blue Origin и Virgin Galactic. 

Докато Северна Америка доминира в по-голямата част от космическия пазар, други региони на света полагат основите за стартиране на своя потенциал и се присъединяват към надпреварата към звездите. Според проучването регионът LAMEA (Латинска Америка, Близкия изток и Африка) се очаква да отбележи най-бързия годишен ръст от 68,1 %  до 2031 г.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати