Анализи Новини

Подготвя се вдигане на командировъчните

  30.01.2023 17:06  
Подготвя се вдигане на командировъчните

За пръв път от 2004 г. командировъчните за чужбина ще претърпят сериозно увеличение. За необходимостта от актуализация на дневните се говори от известно време насам, но сега вече има внесено предложение за промени в наредбата. Въпреки че остаряха и сумите, които се изплащат при командировки в страната, засега проект за промени в тази наредба няма, съобщава сайтът "Сега".

В момента дневните в ЕС са 35 евро на ден, а квартирните - до 130 евро. Тези суми са в сила от 19 г. въпреки натрупаната междувременно инфлация. Министерството на финансите предлага дневните за повечето държави в Западна Европа да се увеличат на 56 евро, а квартирните - до 207 евро. Това ще са сумите за Австрия, Белгия, Германия, Дания, Люксембург, Нидерландия, Финландия, Франция, Швеция.

В новия проект обаче има и доста различни суми за разлика от действащата в момента наредба, където разграничение не се прави. По-ниски са сумите при командировка в Гърция - 43 евро дневни и до 159 евро за хотел. За Естония сумата също ще е различна - 44 евро дневни и до 163 евро квартирни. За Ирландия - 50 евро дневни и до 187 евро за нощувка. По-малко ще се плаща и за командировка до Испания - 47 евро дневни и до 176 евро квартирни. За Италия разликата от масовия случай е само в няколко евро - 54 евро дневни и до 201 квартирни. Най-ниските суми за ЕС ще бъдат за Унгария и Словакия - по 39 евро дневни и съответно до 145 и 144 евро квартирни.

Най-скъпо платените командировки ще бъдат в Швейцария - 87 евро дневни и до 246 евро за нощувка. За Великобритания дневните са определени на 59 евро, а квартирните - 205 евро. В Азия в масовия случай дневните ще бъдат 39 евро, а квартирните - до 144 евро. Има и по-скъпи обаче - за Япония дневните ще бъдат 59 евро, а квартирните - до 194 евро на вечер.

При командировки в САЩ ще се полагат по 58 евро на ден и до 237 евро за хотел.

Тъй като става дума за наредба, разпускането на парламента няма да окаже влияние върху приемането й. Срокът за обществено обсъждане на промените е 23 февруари - достатъчно време да се извърви и процедурата по назначаване на нов служебен кабинет за изборите.