Хотели

Хотелите в Испания не могат да си намерят персонал за лятото

  31.01.2023 12:08  
Хотелите в Испания не могат да си намерят персонал за лятото

Хотелиерската индустрия в Испания вече е надхвърлила приходите и цените, начислявани преди covid кризата. Това показва последният барометър от консултантската компания за недвижими имоти Cushman & Wakefield, чието проучване анализира данни от 1200 заведения, пише cincodias.elpais.com

По-конкретно приходите от налична стая, основният показател за рентабилност в индустрията, са нараснали с 84% годишно до 90,1 евро, което е с 1,5 евро над нивото от 2019 г. Средната тарифа е 133 евро, което означава 12% повече отколкото преди кризата. При този сценарий индустрията се готви да намали дълга и да възобнови инвестиционните планове, парализирани от пандемията, пише изданието. 

Единствената черна точка сред толкова много оптимизъм е трудното намиране на кадри. Нещо, което вече се случи миналата година и което принуди компании като Meliá да насърчават наемането на персонал в комплект с настаняване и пълен пансион в критични дестинации, за да запълнят свободните работни места в Ибиса, Менорка, Калвия или Бенидорм.

Бягството на талантите

В скорошно интервю за Cinco Días, главният изпълнителен директор на Meliá, Габриел Ескарер, призна загрижеността си относно липсата на привлекателност на сектора на пазара на труда и изрази надежда, че последните увеличения на заплатите, договорени в споразумение, ще помогнат за решаването на този проблем.

"Последните споразумения, подписани на Канарските острови с увеличение от 10% за три години, или на Балеарските острови с увеличение от 8% за две години, ми се струват разумни. Не виждам проблем в този смисъл", подчерта Ескарер.

"Ние причиняваме изтичане на талантливи служители с тази война между компаниите", каза в последната си публична изява по време на последното издание на Fitur изпълнителният директор на хотелската група Palladium Хесус Собрино. 

През първия месец на миналия висок сезон (периодът от юни до август включително, както и националните празници, бел. ред.) в различните хотелиерски и туристически дейности са останали незаети 13 432 работни места, от които 3817 места за сервитьори, 2370 места за разносвачи или шофьори, 2139 места за готвачи, 2059 места за помощници в кухнята и 1529 места за камериерки, показват данни от доклад, изготвен от Infojobs.

Раул Гонсалес, главен изпълнителен директор на хотелското подразделение Barceló, посочва, че ключът за идващото лято е да се увеличат възнагражденията и да се оцени професионалната кариера. "Ако накараме хората да определят туризма като привлекателна работа, която може да се върши със страст, ще намерим хора. Ако това, което постигнем, е хората да го възприемат като работа от по-ниска категория, имаме проблем", допълва той.

Други хотелиерски компании, като RIU на Балеарските острови, са избрали да обучават собствения си персонал, издавайки им професионални сертификати. Пилотният проект започна през ноември в съоръженията на хотел RIU Playa Park в Майорка, който затваря врати до април и се провежда на две фази. Първият е курс за бар и хранене за 15 души, който се провежда от ноември до март, а вторият се провежда в кухнята и ще продължи от януари до юни. 

Балеарските острови привличат работниците с по-високи заплати

Преди две седмици хотелските федерации на Майорка, Менорка, Ибиса и Форментера се съгласиха на предварително споразумение с Общия съюз на работниците UGT (най-голямата синдикална организация в Испания, бел. ред.) за удължаване на колективния договор за хотелиерската индустрия на Балеарските острови с още две години. Това ще означава увеличение на заплатите с 5% тази година и с 3,3% през 2024 г. за 150 000 работници. 

Това увеличение е част от стратегията на компаниите за привличане на работни места на архипелага. В сектор със заплати под средните друга пречка за намирането на работници са високите цени на наемите, които според хотелиерите са скочили до небесата поради разпространението на туристическите апартаменти. 

Регионалният регистър показва, че от 2015 г. на ваканционните места Майорка, Менорка, Ибиса и Форментера местата под наем са се увеличили от 37 730 на 103 339 за седем години, което на практика означава, че са се утроили.