Анализи

Правителството ще вдига командировъчните и за страната

   
Правителството ще вдига командировъчните и за страната

Дневните, с която сума командированият да се храни и да бъде компенсиран за неудобствата при пътуването, ще се вдигне двойно - от 20 на 40 лв., предлага Министерството на труда и социалната политика, съобщава "Дневник". Проектът на промени в наредбата за командировките е публикуван на сайта за обществени обсъждания, а срокът за подаване на предложения е 1 март. Сумата от 20 лв. на ден е определена през 2008 г. и оттогава не е променяна, докато инфлацията за 24-те години е достигнала 60.8%, се казва в мотивите.

Ако командированият придружава чуждестранни гости и специалисти, сумата на дневните може да нарасне с 200 процента. Допуска се по-големият размер да може да се изплаща и по преценка на командироващия, както и когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

Според вносителя нововъведението няма да се отрази на бюджетите на държавните структури, които следва да преценят в кои прояви и събития ще пращат служители, така че да се вместят в тях. За бизнеса се допуска, че ще преодолее този допълнителен разход като управлява правилно работните процеси и дейности и преценява целесъобразността на командировките.

С други изменения се увеличава финансирането на пътуването, когато командированият ползва личната си кола. Сега пътните пари са съобразени с разхода при най-икономичния режим на движение, т.е. само за извънградско движение. След като наредбата бъде приета, ще се отчита частично разходът и при шофиране в населени места.

Новост ще бъде и възможността заповедта за командировка да се издава в електронна форма. Миналата седмица беше публикуван и проект за повишаване на командировъчните в чужбина, които не са променяни от 2004 г. Предлага се актуализацията да стане по нова методология, разработена от Министерството на външните работи. За страните от ЕС сегашният размер на дневните/квартирните пари ще се умножава по съотношението на реалните разходи на БВП за съответната държава спрямо България. За страните извън ЕС изчислението е на база средното за ЕС и съответната страна.

За Германия, Франция, Белгия, например, ще се дават по 56 евро на ден за храна и по 207 евро за нощувка, за Гърция - 43 и 159 евро съответно, за Румъния - 46 и 170 евро, за Великобритания - 59 и 205 евро, за САЩ - 58 и 237 евро, Турция - 39 и 144 евро.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати