Новини Събития

Идва карнавалът в Рио де Жанейро

   
Идва карнавалът в Рио де Жанейро

От 17 до 25 февруари Рио ще е самба и завладяващо, несравнимо с нищо друго празненство.

Карнавалът в Рио е едно от най-пищните и шумни партита в света. Той изпълва улиците с цвят, жизненост и вълнение, които привличат повече от 5 милиона души всяка година. Зашеметяващият и наскоро обновен Самбадром на Marques de Sapucai е в центъра на цялото внимание - специално създаден за провеждане на състезанията по самба по време на Карнавала. Той е проектиран и построен през 1984 г. от Оскар Нимайер, един от най-известните архитекти на 20 век.

Снимка: АР/БТА

На Самбадром, който може да побере 70 000 души, се провеждат завладяващи паради на школите по самба на Рио. Това са най-добрите таланти на страната, които работят през цялата година, за да удивят публиката с оригинални танцови и музикални изпълнения.

Тази година дефилетата на школите по самба в Рио ще се проведат на 17 и 18 февруари. На 19 и 20 февруари е ред на парадите на Специалната група. И накрая, в събота, 25 февруари, когато ще се закрие Карнавалът, ще се проведе парадът на шампионите.

Снимка: АР/БТА

Въпреки че карнавалът обикновено се свързва с луди партита, цветни паради и безспирно леещи се питиета, той има религиозни корени. По ирония на съдбата, произлиза от католически обичай като празник преди началото на Великия пост.

Снимка: АР/БТА

По време на карнавала в Рио през 2023 г. школите по самба ще използват възможно най-модерните технологии, за да създадат спиращо дъха шоу. Но през 1641 г., когато се е празнувал предшественикът на съвременния карнавал, той се е състоял просто от няколко елегантни бала. Те са били забавлението на висшата класа, по подобие на на баловете в Париж и други големи европейски градове, а местната аристокрация с гордост пренесла практическите си познания от европейските традиции.

Снимка: АР/БТА

Когато и португалските имигранти започват да изпълват Рио де Жанейро, те пренасят с традициите си и любовта към грубата игра. С времето уличните боеве се превръщат в изискани паради, представящи аристокрацията, която дефилира в елегантни и скъпи костюми.

С нарастването на популярността на полка и валса, баловете и танците се завръщат. Първият карнавал, регистриран в Рио де Жанейро, датира от 1723 г., но едва през 1920 г. в града са създадени школи по самба и тя става неразделна част от парадите.

БТА

През 90-те години на 19 век шествията стават много по-организирани, с военни оркестри и дори сложни и причудливи платформи. Cordoes (хората от квартала) започват да се събират, за да планират парадите си. Раждат се Blocos  - пъстри платформи с музика и танцуващи хора, които насърчават участниците в партито да се наслаждават на музиката, да танцуват и да общуват. Съществуват повече от 580 blocos. Най-важният от тях се нарича Cordão Da Bola Preta и е в центъра на града в събота.

БТА

Карнавалът в Рио и тази година ще ликува и пирува в ритъма на самба. Но това невинаги е било така. Когато африканците пристигат в Бразилия, не като свободни граждани, а като роби, те носят със себе си своята музика и танци. Този африкански ритъм е включен в музиката на карнавала и постепенно се превърнал в онова, което днес наричаме самба. В петък и събота по време на карнавала на Самбадром се провеждат състезания на Access. Накрая новите училища получават възможност да се изявят със собствено състезание. Най-талантливите школи по самба, наречени Специалната група, се състезават в неделя и понеделник. Детският парад се провежда на Самбадром във вторник. Подобно на родителите си, тези младежи разработват тема, създават песен и специална хореография. Шестте победители от школите по самба от Специалната група са поканени отново на Самбадром, за да направят още едно шоу за зрителите.

Туристите могат да се присъединят към избрано от тях дефиле и срещу 300 долара да минат по Самбодрома, облечени в тематичен костюм.

Getty Images/Guliver Photos

Крал Момо е сред главните герои на партито - митичното същество, което дава началото на карнавала в Рио. Фигурата на крал Момо произлиза от гръцката митология и се свързва с присмеха и сатирата - два типични аспекта на всеки карнавал. На карнавала в Рио крал Момо се избира от специално жури. Независимо от произхода и външния му вид, важното е, че партито не започва, докато крал Момо не реши това!

Щом карнавалът има крал, значи трябва да има и кралица. Тя получава признанието заради красотата, но преди всичко заради превъзходните си умения да танцува самба. За титлата се борят едни от най-впечатляващите дами и битката е изключително оспорвана, но пък толкова атрактивна и завладяваща. 

БТА


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати