Обяви Транспорт

Райънеър вдига цените на билетите

  02.02.2023 10:17  
Райънеър вдига цените на билетите

Цените на самолетните билети на ирландската нискотарифна компания "Райънеър" (Ryanair) ще се увеличат с от 5 до 10 на сто през лятото спрямо 2022 г. заради високата инфлация. Това заяви днес в Лисабон главният изпълнителен директор на авиопревозвача Майкъл О"Лиъри, цитиран от Франс прес.

"Смятам, че това лято цените на билетите ще нараснат с от 5 до 10 на сто спрямо миналото в международен контекст", каза той на пресконференция.

"Райънеър" предвижда "силно търсене" през лятото благодарение най-вече на азиатския пазар след вдигането на здравните ограничения в Китай и на американските клиенти, които се възползват от силния долар, добави той.

Ирландският нискотарифен превозвач обяви днес чиста печалба от 211 милиона евро през изместеното трето тримесечие на финансовата 2022/2023 година заради скока на търсенето най-вече за празниците в края на годината спрямо загуба от 96 милиона евро през предходната година.

Авиокомпанията обяви и 19 нови дестинации до португалските градове Фару и Порту, сред които Барселона, Рим и Тулуза, прише БТА. "Райънеър", който има общо 164 дестинации от Португалия, уточни, че не може да увеличи броя им от Лисабон заради липсата на свободни слотове за излитане, претоварването на летището и повишаването на летищните такси.

Според О"Лиъри Европа навлиза в "неизбежен" постпандемичен период на консолидация между превозвачите, които се борят за позиции в силно конкурентна среда, предаде Ройтерс.

Много от "наследените авиокомпании" в Европа изпитват затруднения да се конкурират с нискотарифните превозвачи и слабите им резултати могат да бъдат значително подобрени чрез сливания, според анализатори.

Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) отправи миналия месец оферта за придобиване на миноритарен дял в "ИТА еъруейз" (ITA Airways), наследникът на италианската авиокомпания "Алиталия" (Alitalia), който трупа загуби. Според германския превозвач Италия е важна дестинация, както за пътуващите по бизнес, така и за туристите.

Португалското правителство, което притежава авиопревозвача ТАП (TAP), обяви, че обмисля пълна или частична продажбa. "Луфтханза" (Lufthansa), "Ер Франс - Ка Ел Ем" (Air France KLM) и Ай Ей Джи (IAG), собственик на "Бритиш еъруейз" (British Airways) са потенциални купувачи, според анализатори.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати