Анализи

Турция и западни държави спорят за сигурността за туристите

   
Турция и западни държави спорят за сигурността за туристите

Германия, Нидерландия и Великобритания са сред страните, които тази седмица затвориха консулствата си в Истанбул. Турция критикува група западни държави, които временно затвориха консулствата си в Истанбул от опасения за сигурност, като ги обвини, че водят "психологическа война" и се опитват да навредят на турския туризъм, предаде Асошиейтед прес.

Германия, Нидерландия и Великобритания са сред страните, които тази седмица затвориха консулствата си в Истанбул. Германското посолство се позова на риск от възможни ответни атаки след инцидентите с изгаряне на Корана в някои европейски страни. Междувременно САЩ и други държави издадоха предупреждения за пътуване, в които призоваха гражданите да проявяват бдителност, отбелязва агенцията.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че затварянето на консулствата и предупрежденията за пътуване са част от западен заговор, който цели да навреди на възстановяването на туристическия сектор в Турция след пандемията от коронавирус.

"В деня, в който обявихме целта да привлечем 60 млн. туристи, в момент, в който пристигнаха 50,5 млн. туристи и получихме 46 млрд. долара приходи от туризъм, те са напът да започнат нова психологическа война срещу Турция", заяви министърът, който е известен с антизападната си реторика, посочва АП.

Сойлу заяви, че досега през тази година Турция е провела 60 операции срещу групировката "Ислямска държава" и е задържала 95 души. Миналата година близо 2000 лица, заподозрени за членство в ИД, са били задържани при повече от 1000 операции срещу групировката, каза той.

По-рано тази седмица министерството на вътрешните работи съобщи, че турските власти са задържали няколко заподозрени след предупреждение от "приятелска страна", но не са открили никакви оръжия, боеприпаси или признаци за планиран акт на насилие.

През ноември шестима души бяха убити, а няколко други бяха ранени при бомбен атентат на оживения булевард "Истиклял" в центъра на Истанбул. Турските власти обвиниха за нападението кюрдски бойци. Няколко консулства се намират в близост до "Истиклял", напомня АП, цитирана от БТА.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати