Новини Събития

Олимп е кандидат за паметник на световното културно и природно наследство в списъка на ЮНЕСКО

   
Олимп е кандидат за паметник на световното културно и природно наследство в списъка на ЮНЕСКО

В Гърция досега само две области са регистрирани в списъка на паметниците на културното и природно наследство - Метеора и Атон. Кандидатурата за включването на втората по височина планина на Балканския полуостров Олимп в списъка на паметниците на световното културно и природно наследство беше внесена в съответната комисия на ЮНЕСКО със съдействието на гръцките министерства на културата и спорта и на околната среда и енергетиката, предаде АНА-МПА.

Досието за кандидатурата е предадено за оценка от комисията на ЮНЕСКО през октомври 2022 г. Двете министерства си сътрудничиха през последните три месеца, за да завършат окончателното съдържание на документацията, вземайки предвид всички коментари на комисията.

"Олимп, най-високата планина на нашата страна, е свързана с античната митология, с Омир, с вековната история на Гърция. Седалището на боговете е един от най-силните брандове. Работихме систематично и ефективно с компетентните органи, за да изготвим цялостно досие, което обхваща необходимите условия за защита и популяризиране на уникалния културен и екологичен облик на Олимп и включването му в списъка на паметниците на световното културно и природно наследство", заяви министърът на културата и спорта Лина Мендони.

Заместник-министърът на околната среда и енергетиката Йоргос Амирас съобщи, че се надяват ЮНЕСКО да приеме "митичната планина в прегръдките си" до няколко месеца. Решението трябва да бъде взето до септември 2023 г.

Днешната окончателна кандидатура е резултат на дългогодишен процес, започнал с подаването на заявление за предварителния списък с номинирани още през 2014 г.

В Гърция досега само две области са регистрирани в списъка на паметниците на културното и природно наследство: Метеора и Атон. За да бъде включена една територия в списъка, тя трябва да отговаря на редица критерии, свързани с нематериалното културно наследство, геолого-морфоложките характеристики, богатото биоразнообразие на мястото, както и наличието на важни екологични и биологични процеси за развитието на живота.

Включването на дадена територия в списъка на паметниците на културното и природно наследство на ЮНЕСКО е съпроводено със значителни и многобройни ползи за местната общност, свързани с увеличаване на популярността и туристическия трафик, като в същото време се предвиждат строги правила по отношение на опазването и управлението на естествената околна среда и всичко, създадено от човека в нея.

Олимп е най-високата планина в Гърция с височина 2917 м. През 1938 г. е обявена за първия резерват на Гърция, през 1981 г. е определена като биосферен резерват на ЮНЕСКО, а през 2021 г. с президентски указ за Национален парк.

Планината Олимп е един от най-богатите по отношение на флора региони на Гърция и често е описвана като "раят на ботаниците" с 1700 вида и подвида растения, които представляват 25% от гръцката флора. С 26 ендемични растения Олимп е най-богатата на ендемити гръцка планина, допълва БТА.

Олимп е неугасващ символ на гръцката култура, както и част от световното културно наследство. Многобройните митове за дванадесетте бога на Олимп, техните образи, характери, страсти и кавги са четени, изучавани, интерпретирани и вдъхновяват развитието на изкуството, литературата, религиозните и социални концепции в целия западен свят. Нематериалното културно наследство на Олимп се допълва от гръцките народни песни, посветени на планината, които са запазени и до днес.

Олимп е притегателен център за хиляди посетители всяка година, както алпинисти, така и любители на природата, които идват от цял ​​свят, за да се възхищават на "Планината на боговете" с нейните стръмни върхове и естествена красота.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати