Новини Транспорт

Турция няма да пуска руски боинги на летищата си

   
Турция няма да пуска руски боинги на летищата си

Турският доставчик на наземни летищни услуги Havas e информирал руските авиокомпании, че може да спре да предоставя услуги на техните самолети с произход от Съединените щати. Това съобщи Ройтерс, като се позова на писмо от 31 януари. Според документа, получен от Ройтерс, ограничението е по искане на експортния контрол на САЩ и е свързано със западните санкции заради войната в Украйна. Havas съветва руските авиолинии да планират полети със самолети, съдържащи по-малко от 25% американски технологии.

Ограничението ще засегне не само боингите, които Русия задържа в началото на войната, въпреки, че те бяха взети на лизинг от руските авиопревозвачи, но вероятно и други самолети, използващи американски части. Наскоро Москва обяви, че разработва собствени двигатели за свои модели руски модели, които сега използват произведени на запад реактивни турбини. Санкциите върху вноса на резервни части и техническата поддръжка на пътнически самолети на руски авиокомпании бяха от първите, наложени от западните съюзници на Украйна. Това принуди Москва да започне да използва неоригинални части и да разглобява годни самолети за резервни части.

Турция, която осъжда войната в Украйна, но не прилага западните санкции, не прекрати директните полети до и от Русия и остана една от малкото дестинации за руските туристи в Европа. Благодарение на тях турският туристически бизнес регистрира рекордна година.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати