Анализи Новини

В Сингапур се влиза с ваксина или тест. Електронните цигари са забранени

   
В Сингапур се влиза с ваксина или тест. Електронните цигари са забранени
Летище \"Чанги\" в Сингапур е едно от най-добрите и красиви в света
  Мирослав Иванов, Сингапур

Всички пътуващи българи за Сингапур трябва да знаят, че в страната се влиза само с ваксинационен сертификат или с отрицателен PCR или антигенен тест, установи екип на TravelNews. Документът се изисква още преди качването на полета. Еднодозовите ваксини на „Янсен“ също се признават.

Тестът трябва да е направен два дни преди отпътуването за Сингапур. На място на летището не се предлагат и правят тестове. Неваксинираните трябва да има имат задължително медицинска застраховка в размер на минимум 30 000 сингапурски долара за периода на престоя.

Транзитните пътници, които не излизат от летището, не е необходимо да представят ваксинационен сертификат или отрицателен тест.

Маските са задължителни в обществения транспорт (метрото и автобусите) и здравните заведения като болници, поликлиники, домове за възрастни хора. Глобите са солени. На другите затворени места са по желание и не се изискват или проверяват.

В Сингапур иначе се влиза свободно без визи с паспорт, който да не изтича в рамките на следващите 6 месеца. Единствено 3 дни преди пътуването трябва да се попълни електронна декларация - SG Arrival Card, в която влиза и здравна декларация. Това става през сайта - https://www.ica.gov.sg/enter-transit-depart/entering-singapore/sg-arrival-card. На e-mail получавате потвърждение, което трябва да представите на авиокомпанията. Всички изисквания са качени на тяхното външно министерство - https://safetravel.ica.gov.sg/

На паспортния контрол има специална линия за граждани на ЕС, за да не се редите на огромните опашки за страните с визи. Има доста служители, които напътстват къде да се наредите. Обслужването е само на машини със сканиране на паспорта, фоторазпознаване и отпечатък на десния палец. Преминаването става изключително бързо.

Влизането в Сингапур е забранено с електронни цигари – IQOS, вейп, електронни наргилета и тютюн за свиване. Куфарите и чантите минават през скенер на излизане от летището. Митническите власти конфискуват самите устройства, цигарите и пълнителите. Това се случи на нашата група. Глобата е 200 сингапурски долара (около 260 лева), но я опростиха срещу декларация за незнание и без повторно нарушение. От нормалните цигари може да се влиза с един стек на човек, но трябва да бъде деклариран. В противен случай се конфискува. Такава ситуация имаше с човек от групата ни. Глобата отново е 200 сингапурски долара, като се опрощава срещу декларация за незнание и без повторно нарушение.

Пушенето по централната търговска улица Orchard Road е строго забранено. На много места в града и на летището има определени зони за това. В много ресторанти, дори и на открито, не може да се пуши.

Задължително си обърнете сингапурски долари от България или пък на място при пристигане на летище „Чанги“. Американски долари или евро не се приемат за разплащане в магазините, ресторантите и в такситата. Кридитни и дебитни карти се приемат навсякъде, дори в градския транспорт, метрото и в такситата. Приложението UBER в Сингапур не работи, но има местно подобно – Grab, което работи в повечето страни в Югоизточна Азия.

Мирослав Иванов, TravelNews, Сингапур



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати