Новини Събития

Вижте най-добрите музеи и галерии в света

   
Вижте най-добрите музеи и галерии в света

Насладете се на изящното изкуство в десетте най-добри музеи и галерии в света. Определено си заслужава да бъдат посетени. Това са места, на които сетивата се зареждат, а душата си почива. Места с дух, история и мистерия. Места, след които е трудно да се върнем вкъщи същите. 

Представяме ви една селекция на National Geographic:

Институт Смитсониън, Вашингтон, окръг Колумбия                              

Смитсониън е най-големият изследователски и музеен комплекс в света, с 19 музея и галерии, Националния зоологически парк и различни изследователски станции. Повече от 137 милиона обекта, описващи подробно историята на Америка, се намират тук, така че е по-добре да се подготвите за дълга седмица на разходки. Има толкова много за гледане, че ако прекарате една минута, разглеждайки всеки предмет в изложбата, след десет години ще видите само десет процента от цялото. Затова е разумно да тръгнете с план. Съсредоточете се само върху един или два експоната в два или три различни музея.

Основни атракции: Рубиненочервените чехли на Дороти, роклите на първите дами и оригиналното знаме, осеяно със звезди, в Националния музей на американската история; Gem Hall (включително диаманта Hope) в Националния природонаучен музей; и Flyer от 1903 г. на братя Райт, Духът на Сейнт Луис и командния модул на Аполо 11 в Националния музей на въздухоплаването и космоса.

Снимка: Wikipedia

Лувърът, Париж, Франция

Лувърът е бил средновековна крепост и дворец на кралете на Франция, преди да се превърне в музей преди два века. Добавянето на пирамидата на IM Pei шокира мнозина, когато беше открита през 1989 г. като нов главен вход, но въпреки това по някакъв начин работи, интегрирайки различни елементи на двореца. Колекциите на музея, които варират от античността до първата половина на 19 век, са сред най-важните в света. Добро място за начало е Sully Wing, в основите на средновековната крепост на Филип-Огюст – то е в сърцето на Лувъра, децата го обожават и води направо към египетските стаи.

Основни атракции: „Венера Милоска“, „Крилатата победа на Самотраки“ и „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи.

Снимка: Getty Images

 

Музеят на Акропола, Атина, Гърция

Зашеметяващата галерия на приземния етаж съдържа находки от склоновете на Акропола. Неговият невероятен прозрачен стъклен под осигурява разходка из историята, с изглед към археологическите разкопки, докато се издига нагоре към Акропола със светилищата на атиняните от всеки исторически период наблизо. Бяха разкопани по-малки селища, които дават проблясъци от живота на Атина. За първи път експонатите в Галерия Архаика позволяват на посетителите да разгледат всички страни на обектите, които са изложени в открити пространства, характеризиращи се с променяща се естествена светлина.

Основни атракции: Фризът на Партенона е монтиран върху конструкция с точно същите размери като целата (стая) на Партенона, което дава цялостно разглеждане на всеки детайл.

Снимка: Getty Images

Държавен Ермитаж, Санкт Петербург, Русия

Русия може да е изолирана от художествените центрове на Париж, Рим и Лондон, но Ермитажът успя да се сдобие с грандиозна колекция от световно изкуство - повече от три милиона предмета, обхващащи годините от каменната ера до началото на 20 век. Музеят заема шест сгради по поречието на река Нева, като водещата структура е приличащият на конфекция Зимен дворец. Тази великолепна Барокова, синьо-бяла структура е завършена през 1764 г. и през следващите няколко века е била главната резиденция на царете. Екатерина Велика основава музея същата година, когато закупува 255 картини от Берлин. Фокусът на музея е западноевропейското изкуство - 120 стаи в четири сгради, вариращи от Средновековието до наши дни. Тук са представени Рембранд, Рубенс, Тиеполо, Тициан, да Винчи, Пикасо, Гоген, Сезан, Ван Гог и Гоя. За задълбочени обиколки се свържете с Glories of the Hermitage.

Основни атракции: Златните стаи на галерията Treasure показват златни шедьоври от Евразия, Черноморското крайбрежие в Древността и Ориента. Музеят също така съхранява части от частната колекция на Николай II, включително картини, рисунки и медали, създадени в чест на неговата коронация.

Снимка: Getty Images

Британският музей, Лондон, Англия

Най-големият музей във Великобритания се грижи за националната колекция от археология и етнография - повече от осем милиона предмета, вариращи от праисторически кости до парчета от Атинския Партенон, от цели стаи на асирийски дворец до изящни златни бижута.

Основни атракции: Египетската галерия може да се похвали с втората най-добра колекция в света от египетски антики извън Египет, включително Розетския камък, издълбан през 196 г. пр.н.е.

Снимка: Getty Images

Прадо, Мадрид, Испания

Испанското кралско семейство е отговорно за изобилието от класически шедьоври на Прадо. В продължение на векове крале и кралици са събирали и поръчвали произведения на изкуството със страст и добър вкус. В допълнение към звезди на испанската живопис като Веласкес, Гоя, Рибера и Сурбаран, Прадо има големи колекции от италиански (включително Тициан и Рафаело) и фламандски художници. Фернандо VII отваря колекцията за обществеността през 1819 г. в същата неокласическа сграда, в която се помещава и днес, проектирана от Хуан де Вилануева.

Основна атракция: „Трите грации” от Рубенс.

Снимка: Getty Images

Музеят на изкуствата Метрополитън, Ню Йорк

Музеят на изкуствата Метрополитън е най-големият музей в Западното полукълбо. Неговата колекция от повече от два милиона експоната е не само широка, обхващаща целия свят, от Древността до настоящето, но и дълбока, с толкова големи фондове в редица области, че някои могат да се считат за музеи сами по себе си. Неговите европейски картини са зашеметяващи: произведения на Ботичели, Рембранд, Вермеер, Дега, Роден и други светила. Египетската колекция показва гробницата на Пернеб (около 2440 г. пр. н. е.) и изящния храм на Дендур (около 23-10 г. пр. н. е.). Американското крило съдържа американски изкуства и занаяти, включително стая от прерийната къща на Франк Лойд Райт. И списъкът продължава и продължава.

Основни атракции: „Адам и Ева“, добре познатата гравюра на Албрехт Дюрер, е само едно от многото впечатляващи произведения, които ще откриете в Met.

Снимка: Wikipedia

Ватиканските музеи, Италия

22 отделни колекции включват Musei Vaticani, всяка една по-зрелищна от следващата. Най-известните вероятно са Museo Pio-Clementino, с неговата прекрасна класическа скулптура; Стаите на Рафаело, цели стаи, рисувани от Рафаело; Пинакотеката (картинна галерия), която съдържа крема на колекцията на Ватикана от средновековни и ренесансови картини; и, разбира се, Сикстинската капела на Микеланджело. Не са за пренебрегване и древните египетски експонати на Museo Gregoriano Egizio, както и етруските предложения на Museo Gregoriano Etrusco. И това е само началото.

Основни атракции: Прочутата Сикстинска капела и Стаите на Рафаел не са за изпускане.

Снимка: Getty Images

Галерия Уфици, Флоренция, Италия

„Велико“ е претрупано прилагателно в Италия, където толкова много от паметниците и произведенията на изкуството в страната заслужават най-висока оценка. В случая с Galleria degli Uffizi това едва ли отговаря на галерията, която притежава най-добрата колекция от ренесансови картини в света. Всички известни имена на италианското изкуство са тук - не само ренесансовите майстори, но и художници от ранното Средновековие, Барока и Маниеризма.

Основна атракция: „Раждането на Венера“ от Ботичели е една.

Снимка: Getty Images

Държавен музей, Амстердам, Нидерландия

Около 900 000 предмета изпълват Rijksmuseum (или Държавния музей), най-голямата колекция от изкуство и история в Нидерландия. Той е най-известен със своите картини на холандски майстори от 17-и век, включително Ruysdael, Frans Hals, Johannes Vermeer и Rembrandt van Rijn. Създаден през 1800 г., за да излага колекциите на холандските щатхолдери, Rijksmuseum показва и изкуство от Средновековието. 

Основна атракция: „Нощната стража” от Рембранд.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати