Новини Транспорт

Вижте най-добрите маршрути с автомобил в Гърция

   
Вижте най-добрите маршрути с автомобил в Гърция

Lonely Planet препоръчва тези маршрути като едни от най-добрите, за да опознаете страната

Гърция може да бъде опознавана и преоткривана не само с ферибот, категоричен е екипът на Lonely Planet. С личния ви автомобил или пък с кола под наем, има богатство от история, култура и плажове, на които да се насладите.

Възможностите да оставите тълпите зад гърба си са безброй. Представяме ви пет пътешествия в Гърция, които пресичат континенталната част на страната и островите.

Пътуване по гръцките острови

Атина-Парос, 180 км, без да се включва пътуването по море

Вероятно мислите, че изследването на гръцките острови е морско пътешествие, но ще ви трябва автомобил, за да разгледате и да се насладите на повечето от тези удивителни острови. Това важи с особена сила за плажовете. До най-добрите и най-малко претъпканите може да се стигне единствено с автомобил

Малко части на Гърция са по-емблематични от Цикладите, където островите, разположени в Егейско море, винаги са били обект на ваканционни фантазии. Започнете това пътуване от Атина. Пристанище Пирея е вашата входна врата към онова, което ви очаква. Започнете от суровия Серифос - по-слабо посещаван от много от съседните острови - той предлага перфектната почивка далеч от обичайната туристическа суматоха. Един главен път обикаля острова, така че единственото ви решение е дали да тръгнете по посока на часовниковата стрелка или обратно. Ще откриете малки рибарски селища, едва докоснати от туризма, и дълги пясъчни плажове в закътани заливчета, обляни от невероятни лазурни води.

Снимка: iStock by Getty Images

В непосредствена близост до Серифос е Сифнос. Пример за различната индивидуалност, която притежава всеки от цикладските острови. Той е популярен сред посетителите с невероятната си кулинарна сцена, с креативните таверни и ресторанти.

Снимка: iStock by Getty Images

След като сте се насладили на морски дарове, поемете по живописните, криволичещи пътища надолу към различни крайбрежни селища, удивляващи с природа и гостоприемни жители. Последната ви спирка нека бъде Парос. Той ще ви възнагради с множество плажове, дивни селца и блестящи склонове с маслинови дървета.

Древна Гърция

Най-доброто пътуване за чудесата на класическия свят

Атина - Древна Олимпия, 590 км

Голяма част от най-интересните забележителности от класическата митология и история на Гърция е най-добре да бъдат посетени с автомобил. Това пътуване започва в Атина.  Разбира се, трябва да отделите време, за да посетите Партенона и да обиколите континенталната част и полуостров Пелопонес, като спирате на места, свързани с легенди и предания. На северозапад лесно може да се стигне до Делфи. Той се свързва предимно с известното древно светилище и оракула на бог Аполон. Всъщност, днешен Делфи включва в себе си както археологически комплекс, така и модерен град, разположени на югозападния склон на планината Парнас.

Снимка: iStock by Getty Images

Модерният Делфи се намира непосредствено на запад от археологическия комплекс и това го прави популярна и желана туристическа дестинация. През него минава главния път, свързващ градовете Амфиса, Итеа и Арахова. Има много хотели, къщи за гости, таверни и барове. Населението му е едва няколко хиляди души. Пътувайте на юг до Нафплио в Пелопонес, където можете да разпределите времето си между три забележителности - акрополът в Тиринт, цитаделата на Древна Микена и 2 500-годишния театър в Епидаврос. И накрая, вижте къде се намират корените на съвременните атлетически състезания в Древна Олимпия. Разходете се сред реконструирания стадион, който е бил домакин на първите олимпийски игри през 776 г. пр.н.е. и на който са се провеждали състезания в продължение на необикновени 1000 години.

Около Атина

Най-добрата екскурзия за бързо посещение

Атина-Маратон, 136 км

Снимка: iStock by Getty Images

Посетителите на Гърция обикновено бързат да се отправят от Атина към островите - и за това има толкова основателна причина. Но ако сте на кратко посещение или просто търсите промяна в темпото от столицата, Атика - обграденият от вода регион с център Атина - ще възнагради посетителите, които биха искали да опознаят отлични плажове, древни паметници и удивителна природна красота. На около 17 км югоизточно от Атина, Глифада е малко предградие, което бележи началото на така наречения бряг на Аполон (или Атинска ривиера, в зависимост от това на кои рекламни материали сте се спрели). По крайбрежието се намират малки плажове и по-изолирани ивици в заливи, предпочитани от нудистите. Починете си за малко и се насладете на блестящия мраморен храм на Посейдон на нос Сунион. Следвайки скалистия бряг на североизток, завършете пътуването при Маратон. Днес това е прекрасно предградие, където най-голямото предизвикателство е да изберете една от многото таверни на брега на морето.

Великолепният остров Крит

Най-доброто пътуване за опознаване на средиземноморските забележителности

Ираклио-Ханя, 280 км

Снимка: iStock by Getty Images

Географски отделен от останалата част на Гърция, но културно представляващ основна част от нацията, остров Крит е неповторим. Петият по големина остров в Средиземноморието (веднага след Корсика) е паноптикум от исторически забележителности, райони с превъзходна природна красота, скрити и ненаселени плажове и извисяващи се върхове, които изглеждат почти алпийски в своето величие. Започнете от източния град Ираклио и се отправете веднага на юг към древния дворец Кносос. Пътувайте на запад до свещеното място Moni Arkadiou - манастир от 16 век, който въплъщава неукротимия критски дух. Тук ще разберете как завоевателите - от римляните през турците до нацистите, както и десетки други между тях, разбиват мечтите си за завладяване в яростно независимия дух на острова.

Снимка: iStock by Getty Images

Пътувайте през високите планински проходи и дълбоките ждрела до южното крайбрежие, където ще ви приветства плажният град Сугия недокоснат от масовия туризъм. Качете се на ферибот или направете пешеходен преход до древни обекти и още по-отдалечени плажове. И накрая се отправете на север към Ханя - внушителен пристанищен град, чиито стени от венецианската епоха пазят древни тайни. Разстоянията на остров Крит могат да бъдат измамни. На пръв поглед краткият 60-километров преход от туристическия север до необезпокоявания юг ще ви отнеме много повече време, отколкото очаквате. Пътищата криволичат през дълбоко ерозиралия ландшафт, а движението може да бъде много бавно. Не очаквайте и много крайпътни знаци, които да ви насочват. Местните жители все още не са видели знак, който да не са простреляли - източник на местна гордост.

Северните дебри на Гърция

Най-доброто пътуване, за да се отклоните от утъпкания път

Солун-Ситония

Снимка: iStock by Getty Images

Солун е забележителен с историята, изкуството, чудесната храна и опияняващия нощен живот. Започнете оттук, за да изследвате северната част на страната, която носи влиянието на римляни, византийци, македонци, турци...

Пътувайте на югозапад до легендарния връх Олимп, най-високия в Гърция. Той е духовното сърце на нацията, можете да се изкачите до високите му върхове и да направите преходи, както леки, така и предизвикателни, в зависимост от подготовката ви. Останете в планините, докато се отправяте на запад към региона Загорохория, който е осеян с малки селца, запазили се през хилядолетията. Върнете се обратно към Солун и завършете пътешествието си на неповторимите плажове на полуостров Халкидики. Потопете се дълбоко в най-югоизточния край на Ситония.

Снимка: iStock by Getty Images


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати