Анализи Новини

Един от най-големите призрачни градове в света се намира в Турция

   
Един от най-големите призрачни градове в света се намира в Турция

В близост до малкия турски град Мудурну се намира един от най-големите призрачни градове в света. Burj Al Babas е съставен от замъци, които наподобяват тези в Disney, пише The New York Times. Според Yes Theory, в момента повече от 500 са свободните имоти в проекта, като всички те изглеждат идентично.
Burj Al Babas стартира през 2014 г., но според мнозина, има зловещо минало. Преди 8 години братята Йерделен и строителният предприемач Бюлент Йълмаз планират луксозен проект за 200 млн. долара.

  Дизайнът на Burj Al Babas е вдъхновен от родния им град. Сградите наподобяват Монината кула и кулата Галата в Истанбул, но са добавени американски и британски архитектурни елементи, разказва Мезер Йерделен пред NY Times. Строителите избират стратегическа локация. Мудурну е древен риммски град, разполагащ със спа, според информация от Conde Nasté Traveller. В района наблизо има горещи извори, носещи топлина за подово отопление в сградите. Първоначалните планове предвиждат да се построят 700 къщи, които да бъдат предлагани на богати чуждестанни купувачи. Цените варират от 370 000 до 500 000 долара.

Предприемачите дори планират построяването на търговски център с градини и езера на площ от 1 000 декара. Първоначално всичко върви по план. Общо 350 от 732-а имота са продадени на купувачи от Катар, Бахрейн, Кувейт, Обединени арабски емирства и Саудитска Арабия. Част от местните хора обаче не са доволни от проекта. Те не харесват постройките, които не са в традиционната турска архитектура. Други са притеснени за горите наоколо, които ще бъдат унищожени. Тогава цените на петрола се понижават. Част от купувачите се отказват от договорките си и спират да плащат вноските. Нарастващата инфлация в Турция, съчетана с политическата несигурност и спада на икномиката на страната, се отразяват тежко на инвеститорите. Те подават молба за фалит - на фона на 587 непродадени имота и 27 млн. долара дългове. През 2019 г. съдът отхвърля молбата за банкрут и братята получават разрешение да завършат проекта, според Hurriyet Daily News. Скоро след това идва и пандемията от COVID-19, като проектът отново е отложен. По време на пандемията целият проект е придобит от американската компания NOVA Group Holdings.

Към днешна дата строителните дейности обаче все още не са завършени. Градът привлича доста туристи, които искат да се снимат и да го разгледат.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати