Анализи Новини

Планиране на евтина европейска ваканция - мисията е все по-трудна

   
Планиране на евтина европейска ваканция - мисията е все по-трудна

Когато става въпрос за планиране на европейска ваканция, експертите от туристическата индустрия традиционно съветват търсещите изгодни оферти и спокойно преживяване да посетят популярни дестинации, като Италия, Франция и Испания, извън сезона.

Но тъй като възстановяването на международните пътувания в следпандемичния пейзаж показва малки признаци на забавяне, скоро може да са необходими алтернативни стратегии за постигане на по-ниски цени и избягване на пренаселеността - на фона на туристическия ръст в европейските горещи точки.

Платформите за онлайн резервации, туроператорите и хотелиерските компании потвърждават: американците вече опаковат куфарите си за пътувания през Атлантическия океан, много преди летният сезон дори да започне.

Според Consumer Index Report, публикуван от платформата за проследяване на полети Hopper, през първото тримесечие на 2023 г. международните пътувания представляват 56% от търсенията на пътешественици от САЩ, отбелязвайки огромен скок от 46% спрямо миналата година. От тези търсения 34% са за европейски градове.

 

Тези цифри са в съответствие с данните от доклада The State of Travel през 2023 г. на Going, който следи цените на самолетните билети. В него 60% от респондентите казват, че планират да предприемат повече международни пътувания през 2023 г., в сравнение с 2022 г., а почти една трета от анкетираните вече са резервирали пътуване зад граница за настоящата година.

Туристическите компании, опериращи в Европа, също отбелязват значителен скок в интереса.

Хю Оуен, съосновател на TravelLocal, посочва, че последните резервации на базирания в Обединеното кралство оператор и прогнозата за 2023 г. отразяват „астрономически“ скок в търсенето на международни пътувания - с близо 500% ръст на резервациите между август 2022 г. и януари 2023 г., в сравнение със същия период през 2021 и 2022 г.

Резервациите извън сезона също растат, като американците съставляват повече от половината от клиентската база, казва Оуен пред CNN Travel.

Повече търсене, по-високи цени?

Въпреки че възраждането на международните пътувания радва собствениците на бизнеси в сектора след спада по време на пандемията, картината за пътуващите не е толкова розова. Тях ги очакват по-високи цени, дори и извън сезона.

Цените на самолетните билети, например, са особено податливи на промени в търсенето и предлагането, тъй като авиационната индустрия е силно засегната от ограничения в капацитета.

„На пазар с голямо търсене, което се очаква да продължи да расте, ограниченото предлагане ще продължи да оказва силен натиск върху цените“, според Consumer Travel Index.

 

Пътуващите, които все още планират приключенията си, вероятно вече са забелязали покачване на цените на самолетните билети. Според Hopper, международните полети са с 35% по-скъпи спрямо същия период на миналата година.

Полетите до Европа от САЩ пък са повишили стойността си с 27% спрямо 2022 г.

Това дава сериозен тласък на пътуванията извън сезона. За Лондон, например, се очертава „чудовищна година за туризма“ - със сериозен брой посетители през всички сезони, казва Лаура Ситрон, главен изпълнителен директор на Visit London, пред CNN Travel.

„Последните прогнози, показващи резервациите за полети през март и април, изглеждат много силни и дори ще надхвърлят нивата от 2019 г.,“ допълва тя.

Португалия, чиято популярност нарасна през последните няколко години, особено сред дигиталните номади и пенсионерите, също отбелязва забележителен подем в туризма през месеците извън сезона.

Читра Стърн, главен изпълнителен директор на Martinhal Resorts - колекция от луксозни имоти за настаняване в страната, посочва, че през януари 2023 г. резервациите за имота на компанията в Лисабон са със 115% повече, в сравнение с резервациите през януари 2022 г.

Стърн отбелязва, че хотелите и онлайн туристическите агенции винаги са използвали стратегия, известна като "управление на доходите", която им позволява да продават една стая на различни цени на различни клиенти, за да увеличат максимално приходите.

В резултат на това възможно най-ранната възможна резервация може да бъде още по-важна за постигане на най-добра цена – особено в светлината на текущия скок в туризма.

„Има обаче хора, които могат да резервират само в последния момент и са готови да платят цената за това. Ранната резервация ви гарантира възможно най-ниска цена,“ допълва експертът.

 

Няколко години слава

Дори и с нарастването на туризма, основателят на Going Скот Кийс казва, че пътешествениците, желаещи да посетят Европа тази година, не трябва да позволяват на призрака на по-високите цени или по-големите тълпи да им пречи.

Всъщност, отбелязва Кийс, „обемът на трансатлантическите полети сега е с 10% по-висок, отколкото беше преди пандемията и може да нарасне допълнително през 2023 г.“, което да доведе до известно облекчение по отношение на цените на билетите.

„Въпреки че със сигурност има скъпи полети – особено ако изчакате до май, за да резервирате лятно пътуване до Европа, отново се появяват евтини билети за пътуване до Стария континент“, казва той.

Пътуващите все по-често търсят дестинации извън туристическите маршрути, които предлагат подобно изживяване, но на по-ниски цени от техните по-известни, но скъпи и пренаселени колеги.

Страните от Източна Европа, включително Словения и Албания, привличат все повече посетители със своето вино и гастрономия. Азорските острови край бреговете на Португалия са друга набираща популярност дестинация, според Оуен.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати