Събития

Дубай ще построи първата 3D принтирана джамия

   
Дубай ще построи първата 3D принтирана джамия

Известен като един от най-екстравагантните градове в света, Дубай винаги се опитва да бъде поне крачка напред пред други дестинации. Със сгради като известната Бурж Халифа, която със своите 828 метра височина и 160 етажа е най-високата в света, столицата на Обединените арабски емирства сега е напът да направи следващия си иновативен проект на града: 3D отпечатана джамия. 

Сградата, която ще отвори врати след две години, ще се намира в квартал Бур Дубай, един от най-старите в града. След като бъде построена, джамията ще заема около 2000 квадратни метра и ще може да побере 600 души, предава elEconomista.es.

"Строителството ще отнеме около четири месеца, за да завърши 3D отпечатването на структурата на сградата и още 12 месеца, за да я оборудва с подходящите съоръжения", обяснява Али Ал Сувайди, директор на инженерния екип на Отделът по ислямски въпроси и благотворителност на Дубай (Iacad), който отговаря за изпълнението на проекта. 

Работата по иновативния проект трябва да започне през октомври тази година и от Iacad се надяват вратите на джамията да бъдат отворени за посетители през първото тримесечие на 2025 г.

Изграждането на джамията представлява още една стъпка в стратегията на арабската страна да се превърне в световен център на технологиите преди 2030 г. От самия Iacad обаче признават, че използването на 3D принтера ще оскъпи строителството на джамията. "Разходите са с 30% по-високи от построяването на джамията по нормален начин, тъй като тя е първата по рода си в света", каза Ал Сувайди. От организацията обаче предвиждат, че строителството с 3D технология в бъдеще ще бъде по-евтино и ще достигне същото ценово ниво като сградите, построени по традиционен начин с 30-годишна гаранция на строителството.

3D принтерът, избран за извършване на строителните работи, има капацитет да печата два квадратни метра на час с трима души, работещи с машината, и ще използва комбинация от суровини и бетон, внимателно подготвени за строителство. Използването на 3D принтера също така ще намали отпадъците от строителни материали и ще има по-малко негативни последици за околната среда, според Iacad.

Световен лидер в 3D технологията 

Дубай от години залага на 3D принтирането като иновативна технология в областта на строителството. През 2015 г. арабската страна разкри плановете си за създаване на първия в света 3D отпечатан офис, който отвори врати пред Emirates Towers в Дубай през май 2016 г. Строителството отне само 17 дни на цена от почти 129 000 евро (140 000 долара).

Същата година страната стартира стратегията за 3D печат на Дубай - инициатива, която се стреми да превърне града в глобален център за развитие на 3D технология в секторите на строителството, медицината и потребителските продукти.

През 2019 г. Дубай тържествено откри първата 3D отпечатана двуетажна сграда, най-голямата в света, построена с тази технология на 640 квадратни метра и височина 9,5 метра. За да издигне сградата, американската строителна компания Apis Cor използва 3D принтер, кран за преместването й и трима работници, които да я управляват.

През август 2021 г. лидерът на страната шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум подписа указ за регулиране на използването на 3D принтери в строителството в Дубай с обещанието, че една четвърт от всички сгради, построени в страната, ще бъдат направени с тази технология през 2030 г. 

Големи амбиции

Засега работите по джамията ще се извършват от местния стартъп Immensa Technology Labs, основан през 2020 г. със стартирането на Dubai 3D Printing Strategic Alliance - платформа, създадена, за да обедини заинтересованите страни в този сектор и да подпомогне компаниите и индустрии, които се стремят да отговорят на нарастващото търсене на тази технология.

Според Dubai Future Foundation стойността на сектора на строителния 3D печат в столицата ще достигне 550 милиарда евро до 2025 г.

Страната обаче се стреми да въведе 3D технологията и в други индустрии, като например медицинския сектор. Дубай се надява да произведе 3D отпечатани изкуствени органи до 2025 г., които ще струват по-малко от 100 евро, както и изкуствени керамични зъби за по-малко от 20 минути с 3D принтер.

Страната също ще произвежда продукти като дрехи или бързо хранене в 3D и с това се надява дори да надхвърли стойността на строителния сектор през 2025 г. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати