Анализи Новини

Вижте островът на приключенията - Доминика

   
Вижте островът на приключенията - Доминика

Още преди самолетът да се приземи, пред пътешествениците се разкрива пленителна гледка на стръмни долини, водопади, загатващи за вълнуващо преживяване, подобно на това в Джурасик парк, и приключението, което ще ви запознае отблизо с причините, поради които източната карибска държава се нарича Природен остров.

Богатите на диви животни тропически гори, бълбукащите естествени горещи извори, разнообразните туристически маршрути и океанът, изобилстващ от флуоресцентни морски обитатели, превръщат острова в един от най-желаните райони за гмуркане в света. Туристите не претъпкват центъра на града или тихите планински селца, както в други съседни държави, което дава на посетителите много възможности да изследват със собствено темпо. Островът разполага и с широка гама от места, на които туристите могат да се отпуснат - включително луксозно убежище в планината, посветено на устойчивото развитие, и скривалище за младоженци, забулено от планини с цвят на мъх и черен пясъчен плаж под тях.

От търговската столица Розо, изпълнена с шума на продавачите на пазара, ритъмът на Bouyon soca и фолклорната музика bélé, до приспивните рибарски селища като Скотс Хед, които предлагат гледки към залива и пресен улов за деня, в Доминика всеки миг е вълнуващ, независимо дали искате да се раздвижите или да забавите темпото.

Доминика има две летища - Canefield и Douglas-Charles, от тях до столицата се стига за около час. Дългият 29 мили остров е планински и предизвикателство за онези, които го посещават да първи път. Най-добре е да използвате таксиметрови услуги от столицата Розо. Въпреки че се предлагат коли под наем, криволичещите пътища изискват специално внимание зад волана. Необходимо е и разрешително за шофиране, което струва 12 долара и може да се получи на летището.

Забавления за всеки вкус

Тази година Доминика приветства завръщането на редица културни фестивали, които бяха отменени заради пандемията. През февруари шоуто започва с оживените карнавални тържества на острова, наречени Mas Dominik. Едномесечният празник включва улични паради, състезания и партита, които припомнят изобретателността и културните традиции на африканците, създали свои собствени празненства през 18 век. През април богатите креолски традиции на острова оживяват по време на Jazz 'N Creole - събитие, което се провежда всяка година във Форт Шърли в националния парк Cabrits . През 2023 г. се навършват 12 години от провеждането на фестивала, на който джазът и креолската музика отекват в целия парк.

За тези, които предпочитат да се отдадат на активни занимания, вместо да се излежават цял ден на плажа, Доминика предлага много възможности. Любителите на пешеходния туризъм могат да избират измежду 482 км пътеки, които предлагат маршрути за всички нива. Националният парк Morne Trois, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, разположен в плодородна долина в южната централна част на острова, разполага с повече от 400 км пешеходни пътеки, водопади и район с кипящи кални езера и малки гейзери за изследване.

 

Като един от най-желаните райони за гмуркане в света, Доминика предлага на ентусиастите възможности за плуване през подводни вулкани и оживени рифове. Някои от най-популярните места за гмуркане включват обекта на световното наследство на ЮНЕСКО Скотс Хед в югозападната част на страната. За гмуркане с шнорхел спокойните води на западния бряг при Champagne Reef - който получава името си от мехурчетата, подобни на шампанско, които се носят по повърхността му от подводните пукнатини - осигуряват прекрасна възможност за изследване.

Можете да се разходите с гребна лодка с Cobra Tours по река Индиан - която някога е служила като основен маршрут на коренното население калинаго. Ще бъдете впечатлени от Waitukubuli - единствената пътека за морски каяк в Карибския басейн. Седемдневното приключение с дължина 59 км отвежда каякарите до западната част на острова, където могат да опознаят общностите и природните чудеса по пътя.

За кратка почивка и терапия за подмладяване се отправете към някой от серните извори на острова и лечебните езера. Недалеч от столицата Розо, малкото селце Wotten Waven е известно със своите извори и кални басейни. Или пък се насладете на чистата планинска вода, която се стича от 40-метров водопад в басейна Emerald Pool, разположен в националния парк Morne Trois Piton. Водите на басейна, заобиколен от тропическа гора, са чудесно убежище в горещите дни.

Къде да отседнете

Разположен на планински хребет в най-южната част на острова, Coulibri Ridge е екологичен луксозен курорт с площ от 200 акра. Анклавът с 14 апартамента е блестящ пример за това как природните елементи могат да създадат изключително устойчиви хотели. Имотът се захранва със слънчева енергия, а дъждовната вода се събира и пречиства за използване в апартаментите за гости и в двата безхлорни басейна. Стаите са с акценти от рециклируемо тиково дърво и включват пълноценни кухни и открити тераси - някои от тях предлагат гледка към Мартиника в далечината.

Друг хотел на северозападното крайбрежие, Secret Bay, отдавна е любимо място за отдих на двойки заради интимното си уединение и разположението си. Курортът се състои от 12 вили, всяка от които разполага със собствен басейн и специален домакин. Разходете се до черния пясъчен плаж или басейна на курорта. Уроци по йога се предлагат в уелнес павилиона Bwa Mang на брега на реката, а спа процедури ви очакват в  Gommier Spa на върха на дървото. Откритият ресторант Zing Zing се намира на ръба на скалата и предлага ястия, които подчертават дивите билки, отглеждани в имота, и улова на деня от близките рибари.

Pagua Bay House е спокоен бутиков хотел, който прилича по-скоро на дом, отколкото на хотел, и се намира само на 10 минути от летище Douglas-Charles. Шестте кабини на брега на океана имат сводести тавани и великолепни тераси. Някои от апартаментите включват частни басейни и шестметрови вани. Непринуденият бар, в който се сервират ястия като зеленчуци с кокосово къри и свинско филе с чимичури, разкрива спираща дъха панорама

Какво да опитате

В ресторант Keepin' It Real, разположен на северозападното крайбрежие, морските дарове, доставяни от рибари, фермери и пазара в Портсмут, са едни от най-пресните ястия, които островът може да предложи, включително омар и махи-махи на скара, поднесени с ориз и зелена салата. Да се насладите на залеза в това малко рибарско селище с чаша ром в ръка е едно от най-добрите неща, които можете да направите в Доминика. Отправете се към историческия френски квартал на Розо, за да опитате креолска кухня в изискана обстановка в Great Old House. Започнете с крехки рибни кейкове, а за основно не пропускайте свинско с цитрусов сос.

Наблизо, в старата историческа къща на Old Stone Grill and Bar, крокетите от таро (подобен на батат) - които са любими на острова, ще ви доставят истинско удоволствие. Старинни мебели оформят откритата веранда, където посетителите се наслаждават на ястия от махи-махи на скара, поднесени със сок от билки, както и задушено пиле. За островни деликатеси по време на закуска и обяд, посетете шеф Пърл в Розо, за да се насладите на нейния заразителен смях и ароматни ястия. В събота специалното меню за закуска в кухнята на Пърл включва accras (пържени солени рибки), пържени кнедли и какаов чай, които обикновено се разпродават до обяд.

И накрая още няколко любопитни факти за Доминика.

Тук е регистрирана най-високата концентрация на вулкани в света. В Доминика има девет активни вулкана, но за щастие изригванията са рядкост. Последното вулканично изригване е през 1997 г. На острова има 365 реки, впечатляващи не само с красотата си, но и с обитателите си.

Доминика е последният карибски остров, колонизиран от европейците. Христофор Колумб за първи път посещава Доминика още през 1493 г., но местното население Кайнаго оказва ожесточена съпротива срещу европейците в продължение на векове. Второто по големина кипящо езеро в света се намира на острова. Открито през 1873 г., то всъщност е наводнена пукнатина в земята. Този невероятно изглеждащ сиво-зелен басейн с мехурчета се намира в края на тежък тричасов преход през гъста гора.

Снимки: Getty Images



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати