Анализи Новини

Министърът на туризма предпочита да отдава плажовете под наем

  07.02.2023 10:15  
Министърът на туризма предпочита да отдава плажовете под наем

Служебният министър на туризма Илин Димитров обяви пред БНТ, че си е поставил за цел да започне отдаването на плажовете под наем, а не на концесия. Той обясни, че разликата между двата варианта е продължителността на договора. За наем той е 5 години, като след това се открива нова процедура. При концесията договорът е за 20 години. По думите му така ще може да се прави по-качествен контрол върху извършваната дейност.

Димитров уточни, че за 29 плажа изтичат договорите за концесия или наем и предстои до 1-2 седмици да започнат новите процедури. Той каза още, че приоритет за министерството при сключването на договор ще са чистотата и поддръжката на зоните, обособени за свободно плажуващи.

Министърът допълни, че при заемането на поста през лятото на миналата година в България е имало 20 плажа със син флаг (плаж с най-висок стандарт - бел. ред.). Димитров добави, че работи за това те да станат поне 40 до края на мандата му.

По думите му зимният сезон, който е в средата си, вече задминава по туристи предходните години. Димитров изрази задоволство, че българските туристи са се увеличили и курортите вече разчитат не само на посещенията на чужденци.