Анализи Новини

Министърът на туризма предпочита да отдава плажовете под наем

   
Министърът на туризма предпочита да отдава плажовете под наем

Служебният министър на туризма Илин Димитров обяви пред БНТ, че си е поставил за цел да започне отдаването на плажовете под наем, а не на концесия. Той обясни, че разликата между двата варианта е продължителността на договора. За наем той е 5 години, като след това се открива нова процедура. При концесията договорът е за 20 години. По думите му така ще може да се прави по-качествен контрол върху извършваната дейност.

Димитров уточни, че за 29 плажа изтичат договорите за концесия или наем и предстои до 1-2 седмици да започнат новите процедури. Той каза още, че приоритет за министерството при сключването на договор ще са чистотата и поддръжката на зоните, обособени за свободно плажуващи.

Министърът допълни, че при заемането на поста през лятото на миналата година в България е имало 20 плажа със син флаг (плаж с най-висок стандарт - бел. ред.). Димитров добави, че работи за това те да станат поне 40 до края на мандата му.

По думите му зимният сезон, който е в средата си, вече задминава по туристи предходните години. Димитров изрази задоволство, че българските туристи са се увеличили и курортите вече разчитат не само на посещенията на чужденци.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати