Новини Събития

ЮНЕСКО оценява щетите след опустошителното земетресение в Турция и Сирия

   
ЮНЕСКО оценява щетите след опустошителното земетресение в Турция и Сирия

ЮНЕСКО, съвместно с други организации, оценява щетите, които са нанесени на обектите на културното наследство от земетресенията, разтърсили Турция и Сирия, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на организацията.

"ЮНЕСКО вече започна заедно с други организации предварителната оценка на щетите", каза говорителят на ЮНЕСКО Тома Малар.

Участват експерти от Международния съвет за паметниците и природните забележителности. От ЮНЕСКО подчертават, че е "необходимо незабавно да се гарантира безопасността на обектите, които са културно наследство".

Генералният директор на организацията Одре Азуле изрази съболезнования на семействата на жертвите и увери, че ЮНЕСКО оказва необходимата подкрепа в рамките на възможностите си.

Трус с магнитуд от 7,7 степен по скалата на Рихтер разтърси провинция Кахраманмараш в югоизточната част на Турция. Той и множеството последвали земетресения са усетени в 10 провинции на страната, както и в близки държави, включително в Сирия, където също са регистрирани много починали и големи разрушения. По последни данни в Турция са загинали над 3 300 души, ранените са над 20 000. Повече от 1500 души пък са жертвите в Сирия, сочат последните данни, съобщи БТА.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати