Анализи Новини

Топ 5 дестинации от любимите ни сериали

   
Топ 5 дестинации от любимите ни сериали

Иска ли ти се да видиш местата, на които се развива действието в любимия ти филм или сериал? Ако е така, то няма да си само ти. Филмовият туризъм набира все повече популярност. Затова ти подготвихме пет посоки за пътешествие по стъпките на герои, познати от екрана. Открий нови места и се почувствай като един от персонажите от любими продукции като “Приятели”, “Хари Потър”, “Белият лотос”, “Игра на тронове” и “Вещерът”.

“ПРИЯТЕЛИ” – НЮ ЙОРК

Разбира се, че списъкът от този тип няма как да започне с друго заглавие. “Приятели” е един от най-популярните сериали. Въпреки че първите епизоди са заснети през 1994 г., съдбата на Джоуи, Чандлър, Фийби, Рейчъл, Рос и Моника, актьорският състав на “Приятели”, вълнува няколко поколения. Героите живеят в Ню Йорк и именно тук трябва да дойдеш, ако си сред феновете на сериала. Ако се чудиш къде е кафенето от сериала „Приятели” и дали можеш да се снимаш пред апартамента на Моника, ще ти кажем, че за съжаление, кафенето Central Perk, както и повечето декори от сериала, се намират… в студиото на WB в Лос Анджелис. Това обаче не означава, че в Ню Йорк не можеш да се натъкнеш на познати места от сериала. Ето например Central Perk New York, където се намира Greenwich Village. Именно тук, на улица Бедфорд 90 (метростанция Кристофър Стрийт-Шеридан Скуеър), има ъглова жилищна сграда, чиято фасада „играе“ сградата, в която се помещават известното кафене и апартаментът на Моника. Със сигурност ще забележиш феновете на сериала да се снимат пред действащия в момента ресторант “Бухалчето”.

Къде е сниман “Приятели” в Ню Йорк? Други ключови места са небостъргачът Solow Building – това е мястото, където Чандлър работи, както и близкия хотел The Plaza, където Моника и Чандлър отпразнуват годежа си. Ако искаш да минеш по стъпките на Джоуи, посети театъра “Люсил Лортел”. И като говорим за “Приятели”, защо не събереш своите приятели и не обиколите заедно легендарните места от сериала? Разходете се и разгледайте заедно очарователния Ню Йорк.

„ХАРИ ПОТЪР” – ЛОНДОН

Това е друга емблематична продукция, чиято слава никога няма да отмине. Ако искаш да видиш със собствените си очи реквизита, костюмите и декорите на стаите от поредицата за Хари Потър, не пропускай да посетиш Warner Bros Studios в Лондон. Как да стигнеш до там? Купи билет за влака от Централна гара – Лондон Euston – до Watford Junction. Пътуването отнема приблизително 20 минути, след което ще те чака автобус, с който да стигнеш до студиата в Leavesden.

Перон 9 3/4 на гара Кингс Крос, Лондон © Sarah Ehlers on Unsplash

Ако искаш да посетиш филмовите локации от “Хари Потър” в Лондон, тогава започни с платформа 9 ¾ на гара Кингс Крос, откъдето тръгва Хогуортс Експрес. На гарата е окачена паметна плоча и е поставена количка с багажа на магьосника. Опашката за снимка на това място винаги е дълга, но си заслужава чакането. Интересното е, че външната част на гарата във филма всъщност се “играе” от гарата “Свети Панкрас”. Жп гара Hogsmeade пък се намира на гара Goathland в Северен Йоркшир.

Къде се намира Хогуортс? Снимки на училището за магьосници са направени в Оксфорд, в замъка Алнуик и в абатството Лакок в Уилтшир. Други места, препоръчани за обиколка по стъпките на героите от “Хари Потър” в Лондон, включват: пазара Leadenhall и “The Glass House“.

“БЕЛИЯТ ЛОТОС” – СИЦИЛИЯ

Време е за истински ваканционен пейзаж и по-точно за гореща Сицилия. Именно тука е заснет сезон 2 на “Белият лотос”. Съдбата на служителите и гостите на курорта спечели много почитатели по света, както и местата, показани в сериала. Къде е сниман “Белият лотос”? Действието се развива в Сан Доменико Палас (Piazza S. Domenico de Guzman 5). Петзвездният курорт в Таормина някога бил… манастир. Живописното местоположение на хълм, редицата удобства за гостите и препратките към сериала затрудняват резервирането тук. Ако имаш този късмет, се приготви за по-скъпо настаняване. Това обаче не е единственото място, познато от “Белият лотос”. Ако се чудиш къде е сниман сериалът и по-точно кадрите от клуба на плажа, тогава се отправи към селцето Джардини Наксос. Клубът във филма всъщност в реалността е работещият тук ресторант “La Cambusa“.

Къде още е снимам “Белият лотос”? В Ното, Чефалу и бароковата вила Castello degli Schiavi във Fiumefreddo di Sicilia. За да тръгнеш по стъпките на героите от любимата си продукция, е най-добре да наемеш кола на място. Все пак сицилианското слънце понякога е по-добре да се замени с добре охладен автомобил. Искаш ли да научиш повече за самия остров?

„ИГРА НА ТРОНОВЕ” – ХЪРВАТИЯ

Сигурно няма фен на сериалите, който да не е чувал за “Игра на тронове”. Голяма част от продукцията е заснета в Хърватия, основно в Дубровник и град Сплит. Да започнем с най-често задавания въпрос от феновете на сериала – къде е тронът от „Игра на тронове“ сега? Като начало се отправи към градското пристанище на Дубровник, откъдето тръгват корабите до остров Локрум. Това е градът Карт от сериала. Именно тук можеш да се снимаш с железния трон. На връщане обърни внимание и на самия Дубровник, градът “изиграл” Кралски чертог – столицата на Седемте кралства. Разходката из Стария град ще те накара да се почувстваш точно като на снимачна площадка. Барокови стълби към църквата “Св. Игнатиус” със сигурност ще ти напомнят за стълбите към Великата Септа на Бейлор. Ще извървиш и “пътя на срама” на Церсей, минаващ по улица Доминика. Червената цитадела от филма ще познаеш по фасадата на крепостта Lovrijenac, докато за House of the Undead  ще ти напомни кулата Минчета.

Барокови стълби в Дубровник, познати от “Игра на тронове” © iStock

Къде е сниман “Игра на тронове”? Други места от продукцията са: крепостта Бокар и паркът Градац. „Игра на тронове“ в Хърватия включва и други градове, сред които Сплит. Там е дворецът на Диоклециан, избран за тронната зала на Денерис и помещението за дракони. На свой ред, крепостта Клис е Мийрийн в поредицата.

“ВЕЩЕРЪТ” – БУДАПЕЩА

Филмовата адаптация по романа на Анджей Сапковски е една от най-популярните продукции на Netflix. Къде е сниман “Вещерът”? Много кадри за първия сезон на сериала са направени в Унгария. Ако искаш да знаеш къде е замъкът на вещерите, отиди в Будапеща, в Градския парк. Там се намира замъкът Вайдахуняд от 20. век. В града ще откриеш и Музея Kiscelli – именно там се снима балът на магьосниците в Аретуза. На около 50 км от унгарската столица се намира замъкът Тата, разположен точно до езерото Йорег. Именно тук Гералт среща Йенефер. Мястото е близо и до пещерата Шелим в Татабаня (приблизително 15 минути с кола). Популярна спирка по стъпките на Гералт от Ривия е и град Сентендре (около 30 км от Будапеща).

Пътуването по стъпките на герои от любими филми и телевизионни сериали е чудесен начин да посетиш някой град и да създадеш спомени като никои други. Комбинирай разглеждането на паметници с посещението на локации, познати от любимите ти филми. Със сигурност ще помниш преживяването дълго!



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати