Оферти

Загадките на Мексико от 29.10 до 13.11.2023 г.

   
Загадките на Мексико от 29.10 до 13.11.2023 г.

1 ден, 29.10.2023: СОФИЯ - ИСТАНБУЛ - МЕКСИКО СИТИ

Полет до Мексико сити през Истанбул с Turkish Airlines.

София – Истанбул : 21.30 – 23.55 /местно време/

Истанбул – Мексико Сити : 02.15 – 08.10 /местно време/

2 ден, 30.10.2023: МЕКСИКО – СИТИ ТУР

Пристигане в Мексико. Трансфер до хотела. Оставяне на багажите в хотела и пешеходен тур в централната част на мексиканската столица с посещение на централния площад Сокало, Катедралата и останките от някогашния Централен храм на Теночтитлан. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка. Нощувките са в централната градска част с възможност за излизане наоколо и вечеря. На площада и около него са разположени ритуални олтари за Деня на мъртвите, а по бул. Реформа са разположени характерни фигури – черепи, Катрина и алебрихас /фантастични същества/. Атмосферата е повече от празнична и от 29.10 до 02.11 градът е истинското пъстроцветно лице на Мексико. Нощувка.

3 ден, 31.10.2023: МЕКСИКО –НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ ПО АНТРОПОЛОГИЯ, СОЧИМИЛКО

Закуска. Посещение на Националния музей по антропология и история, където са събрани най-ценните артефакти от доколумбова Мезоамерика. Следобед – посещение на Сочимилко, квартал в южната част на столицата, съхранен в автентичния вид с изкуствено създадени в езерото острови /чинампас/ и който разглеждаме от своеобразните салове, с които се придвижват местните – трахиннера. Тук земеделието продължава да съществува като по времето на коренните обитатели, които строили „чинампас“ – насипана пръст върху камъни на дъното на езерото, като по този начин образуват своеобразни острови, където се отглеждат цветя и зеленчуци. Тур по мрежата от канали, където можете да си купите всичко направо от направения с подръчни средства сал. По време на Деня на мъртвите Сочимилко също преживява празнична еуфория, в част от което ще се превърнем и ние. Нощувка.

4 ден, 01.11.2023: ТЕОТИУАКАН И БАЗИЛИКАТА „ДЕВАТА ОТ ГУДЕЛУПЕ“

Закуска. Посещение на базиликата „Девата от Гуделупе“ – едно от най- почитаните места в католическия свят и единственото, което съперничи по посещаемост на Ватикана в Рим по брой поклонници за година. На това място Богородица се появява на местния Хуан Диего и го изпраща със заръка при епископа да построи храм. След истинско чудо, което се случва, на това място е построен храм, който може да се посети до днес и се смята, че мястото е чудодейно и сбъдва желания.

Посещение на Теотиуакан. /50 км. от столицата/ Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната са един от символите на Мексико, известни дори на най- незапознатите с тази страна. Заедно с храма на пернатата змия, Кецалкоатл, където се извършват множество човешки жертвоприношения, това е един от най-значимите археологически комплекси на Мексико. Завръщане в столицата и свободно време. Нощувка.

5 ден, 02.11.03.2023: МЕКСИКО СИТИ – ТУКСЛА ГУТИЕРЕС – САН КРИСТОБАЛ ДЕ ЛАС КАСАС /20 + 80 km./

Закуска. Трансфер до летището и полет до Туксла Гутиерес, столицата на щата Чиапас.

Мексико Сити – Туксла Гутиерес : /полет 1ч 15 мин/

Кацане и отпътуване към Чиапа де Корсо, който се намира само на 12 км. от столицата. Градчето е разположено по брега на р. Грихалва и не впечатлява с размери или особена значимост, но това е първия град, основан от испанците по тези земи. Местното население дало сериозен отпор на завоевателите, но виждайки, че силите са неравни достойно намира смъртта си малко по-надолу в каньона на реката, където скалите се издигат отвесно на височина от 1000 м. над нивото на водата.

Рейд с лодки по впечатляващият каньон Сумидеро, след което ще се отправим към Сан Кристобал де Лас Касас.

Сан Кристобал де Лас Касас е малко градче, макар и някога столица на щата, запазил колониалното си очарование с пъстроцветни къщи и своеобразен стил, характерен с особен уют и автентичност. Всичко това е подсилено от кулминацията на празника на този ден. Вечерта ще му се насладим до край.

Настаняване в хотел в Сан Кристобал де Лас Касас. Нощувка.

6 ден, 03.11.2023: САН КРИСТОБАЛ ДЕ ЛАС КАСАС – СИНАКАНТАН - САН ХУАН ЧАМУЛА / 10 km + 10 km + 15 km/

Закуска. Свободно време в Сан Кристобал де лас Касас с възможност за посещение на местния пазар, където маите от околните селища докарват продукцията си, както и на огромния занаятчийски пазар, където може да намерите различни произведения на майстори в тъкането и бродерията, обработката на кехлибар или просто мънистени украшения.

Посещение на Синакантан, известен с характерните си костюми, които местните жители с особена гордост носят и днес в ежедневния си живот. Ще посетим и работилница, където жените тъкат пъстроцветни платна за колоритните дрехи. Възможност за обяд.

Следобед посещение на Сан Хуан Чамула, един от най- колоритните градове на маите, където древните обичаи съжителстват с християнските традиции, превръщайки го в неповторимо и мистично място. Ще посетим черквата, посветена на Св. Йоан Кръстител, където се извършват причудливи церемонии с молитви за здраве и успех.

Завръщане в Сан Кристобал де лас Касас. Свободно време. Нощувка.

7 ден, 04.11.2023: САН КРИСТОБАЛ ДЕ ЛАС КАСАС - ВИЯЕРМОСА - ПАЛЕНКЕ /300 km + 175 кm/

Закуска. Отпътуване за Вияермоса с попътно спиране за обяд.

Посещение на археологическия парк Ла Вента във Вияермоса, в който са събрани експонати, открити във влажните тропически гори и принадлежащи на епохата на олмеките. В парка е обособен зоокът, в който можете да се срещнете очи в очи в представители на местната фауна и да се удивлявате на огромните каменни глави и мистични олтари, скрити в зеленината на джунглата в съпровод на смразяващия рев на ягуар или под закачливите погледи на маймуните-паяк. Отпътуване към Паленке и пристигане вечерта. Настаняване в хотел. Нощувка.

8 ден, 05.11.2023: ПАЛЕНКЕ – РОБЕРТО БАРИОС – ПАЛЕНКЕ /35 km. + 35 km/

Закуска. Посещение на археологическата зона на Паленке - една от най-удивителните находки от епохата на маите. След упадъка на цивилизацията им джунглата е погълнала всичко построено и едва в края на XVIII в. случайно излиза отново на бял свят. Посещението е вълнуващо приключение в стил “Индиана Джоунс“, което ще ви предложи срещи с огромни игуани, разходка сред екзотични растения и лиани, между които изникват каменни постройки. За разлика от други внушителни пирамиди, основната на Паленке не впечатлява с размери, но се оказва гробница на един от великите владетели – Пакал. Във вътрешността на пирамидата е открит саркофаг с тялото на владетеля, покрит с ритуална посмъртна маска от нефрит. По-малката пирамида до него се оказва също гробница, в която е открито тяло на жена, чиито кости, както и стените на погребалната камера са оцветени в ярко червено. Въпреки че все още няма яснота коя е тя, археолозите я наричат “Червената царица“ и най-голяма е вероятността тя да е съпругата на владетеля.

По обед отпътуване към водопадите край селцето Роберто Бариос, където имаме възможност за обяд и потапяне в хладните води на водопадите, които каскадно преминават през джунглата.

Привечер завръщане в хотела в Паленке. Нощувка.

9 ден, 06.11.2023 : ПАЛЕНКЕ – КАМПЕЧЕ /360 km/

Закуска. Отпътуване към Кампече, където ще се влеем в пасторалния живот на местното население, свързан предимно със земеделие и животновъдство. Ще минем през живописни селища и обширни пасища със стада местни говеда преди да се озовем на брега на Мексиканския залив. Попътно ще спрем за почивка с възможност за обяд.

Кампече е крайбрежен град, някога често нападан от пирати, поради което е опасан със здрава крепостна стена, която да го защитава от набезите им. Стената има две порти – откъм морето и откъм сушата, а между тях се простира пешеходна улица с множество заведения. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка и вечеря в Кампече, където по централната улица между двете порти, пълна с кокетни ресторантчета купона започва с падането на нощта. Нощувка.

10 ден, 07.11.2023 : КАМПЕЧЕ – УШМАЛ – МЕРИДА / 170 km + 85 km./

Закуска. Посещение на Ушмал – древен град на маите, който в превод означава „Строен три пъти“. Легендата разказва, че внушителната пирамида е построена от джудже, родено от яйце. Целият комплекс е прекрасен пример на късната архитектура на маите.

Отпътуване за Мерида – Белият град /85 км/.

Пристигане привечер в Белият град, наречен така заради внушителните богаташки къщи в европейски стил, строени през XVIII – XIX в., когато местните производители на сезал и търговци се замогват чрез търговски контакти с Европа. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

11 ден, 08.11.2023 : МЕРИДА – РИО ЛАГАРТОС - ВАЛЯДОЛИД /70 km. + 150 km + 150 km /

Закуска. Панорамна обиколка по бул. „Монтехо“, където са разположени богаташките резиденции, голяма част, от които днес пустеят.

Отпътуване към Рио Лагартос – биосферен резерват, където гнезди розово карибско фламинго. Целият северен бряг на Юкатан е характерен с пусти плажове с фин бял пясък, където излизат да снасят яйца огромни костенурки. Двучасов тур с лодка в търсене на крокодили из мангровите гори и колонии на фламинго. Вечерта настаняване в хотел във Валядолид. Нощувка.

12 ден, 09.11.2023 : ВАЛЯДОЛИД - ЧИЧЕН ИЦА – СЕНОТ – ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН /40 кm+140 km/

Ранна закуска и посещение на пирамидата на Кукулкан. Пирамидата на Кукулкан е едно от новите 7 чудеса на света. Построена е в късния период на цивилизацията на маите и всъщност, това което виждаме е трета пирамида една върху друга. Във вътрешността съществуват още две постройки. Пирамидата е храм на слънчевият бог Кукулкан /пернатата змия/. На 21 март и 22 септември, при пролетно и есенно равноденствие се образува зрителна измама, която наподобява движението на змия, която се спуска по ръбовете на пирамидата.

Разглеждат се астрономическа обсерватория, Храмът на воините, игрището за игра на топка и платформите, на които са извършвани човешки жертвоприношения. Посещението трае около 3 часа. На цялата територия на комплекса има амбулантни търговци, от където могат да се вземат сувенири. Свободно време на територията на комплекса.

Следобед възможност за посещение на сенот. Сенотите са естествени езера в карстовата структура на полуостров Юкатан. Тъй като маите били изключително зависими от реколтата царевица, която била основния им поминък, водата е високо ценена и сенотите са смятани за свещени. Също така, местните смятали, че това е вратата съм друг свят. На дъното на някои сеноти са открити ритуални предмети, както и следи от жертвоприношения. Сенотите са три вида – закрити, полуоткрити и закрити, някои от които се намират на сериозна дълбочина.

Пътуване до Плая дел Кармен. Пристигане привечер. Настаняване в хотел на база „ол инклузив“ в Ривиера Мая.. Нощувка

13 ден, 10.11.2023 : ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН

Свободен ден за плаж. Нощувка.

14 ден, 11.11.2023 : ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН

Свободен ден за плаж. Нощувка.

15 ден, 12.11.2023 : ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН – КАНКУН - ИСТАНБУЛ

Напускане на хотела и трансфер на летището в Канкун. Полет до Истанбул.

Канкун – Истанбул 14:45 – 10:35 +1 ден /местно време/

16 ден, 13.11.2023 / ИСТАНБУЛ - СОФИЯ

Истанбул – София 14:55 – 15:10

За повече информация вижте ТУК.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати