Турагенции

Вече няма проблеми с влизането на българи в Мексико

   
Вече няма проблеми с влизането на българи в Мексико

Вече няма проблеми с влизането на българи в Мексико, заяви за TravelNews Ина Тонина, екскурзовод от туроператора „Ара тур“. Тя в момента е в столицата Мексико сити заедно с българска група и са преминали през граничния контрол много лесно и бързо. Властите изискват да се представи ваучер за хотелско настаняване, както и самолет билет за връщане.

„Не изискват никакви допълнителни документи“, обясни Тонина. Според нея интересът към дестинацията е много голям, защото в момента са ниски и много приемливи цените. „Записванията отново тръгнаха и програмите се изпълняват“, допълни тя.

Във връзка със спираните българи, Тонина коментира, че вероятно е имало причини да бъдат връщани заради неизрядни документи.

В края на януари Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) алармира, че Мексико отказва да приема български туристи. Те сезираха Министерството на туризма, външно министерство, Посолството на България в Мексико и почетния консул на Мексико у нас.

„Случаите на недопускане на български туристи с всички необходими документи на територията на Мексико започнаха през октомври 2022 г. и всички те са на летището в Какнун”, посочи тогава Димитър Балтов, заместник - председател на ОБТ. Той разказаа, че веднага след приземяването на самолета някои от пътниците от Източна Европа и от бивши съветски републики са отклонявани и от униформени лица са отвеждани в отделни помещения, където им прибират мобилните телефони и ги експулсират обратно със същия самолет под предлог, че нямат предплатен хотел и не могат да пребивават в страната. Потърпевшите разказват, че никой не се интересува от издадените ваучери, властите се държат грубо и никой от тях не говори друг език, освен испански. Някои от задържаните са престояли в килия 4 дни.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати