Транспорт

БАН предлага летището в София да носи името на Левски

  10.02.2023 17:47  
БАН предлага летището в София да носи името на Левски

С този акт всички ние ще изразим в най-голяма степен почитта си към националния герой на България, пише в писмо до премиера акад. Юлиан Ревалски.

Международното летище в София да носи името на Васил Левски предлага председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той изпрати писмо до служебния министър-председател Гълъб Донев с идеята Министерски съвет да разгледа предложението, съобщават от Българската академия на науките.

Тази година се навършват 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски – една от най-светлите и велики личности в нашата история.

„С този акт всички ние ще изразим в най-голяма степен почитта си към националния герой на България, който е допринесъл неимоверно много за възраждането на българския дух и за освобождението на Отечеството ни. Освен космополитна личност, Апостолът е и един от дарителите при основаването на Българското книжовно дружество през 1869 година, чиито наследник е Българската академия на науките“, се казва в писмото.

В писмото до премиера акад. Юлиан Ревалски посочва, че отново поставя за обсъждане това предложение, което през 2017 година беше подкрепено от голяма група наши съвременници, но не се реализира.