Новини Събития

Дубай прави 93-километрова закрита магистрала за пешеходци и велосипедисти

  11.02.2023 10:56  
Дубай прави 93-километрова закрита магистрала за пешеходци и велосипедисти

Ако до този момент някой е смятал, че Дубай може да сюрпризира единствено с поредния огромен търговски център, хотел или небостъргач, градът вече е готов да инвестира в реализацията на нова идея.

Проектът за 93-километрова закрита магистрала за пешеходци и велосипедисти - The Loop, ще свърже повече от 3 милиона жители, като предостави възможност за здравословен начин на живот. Революционното съоръжение ще бъде защитено от огромна стъклена конструкция с контролиран климат.

Ако бъде осъществена, The Loop ще бъде "най-умната" инфраструктура за колоездене, разходка и бягане в целия свят, според изпълнителния директор на URB Бахараш Багериан. Масивната конструкция е проектирана да обгражда Дубай, осигурявайки "зелен коридор" без автомобили, изпълнен с дървета и растения, пише CNN.

Намерението на екипа на амбициозния проект е той да постави началото на нова тенденция - колоезденето и дългите разходки да се превърнат в основен начин за ежедневно придвижване на 80 % от жителите на мегаполиса.

За да бъде насърчен здравословният начин на живот, ще бъдат изградени и допълнителни спортни игрища, зони за отдих и улнес, както и фитнес съоръжения.

Проектът е в съответствие с амбицията на Дубай да се превърне в "20-минутен град", където жителите имат достъп до ежедневни услуги и дестинации в рамките на 20 минути пеша или на велосипед.

Междувременно вече се подготвя и друг проект- агротуристически за пустинята на Дубай. Амбицията е той да се превърне в нов еталон за устойчиво земеделие, екологично образование и зелен туризъм. "Agri Hub" ще покрива приблизително 40 хектара, ще отвори над 10 хил. работни места и ще разполага с пространства за образование и изследвания, както и екохижи, селскостопански магазини, ресторанти и кафенета.



Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати