Транспорт

Пътуване в бизнес класа: Как да получите безплатен билет с точки или мили?

   
Пътуване в бизнес класа: Как да получите безплатен билет с точки или мили?

Авиокомпаниите подновяват конкуренция за най-добрите места и удобства в бизнес класа. Въпреки че много авиокомпании съкращават първокласните кабини в полза на бизнес класата, добрата новина е, че премиум пътниците виждат повече бонуси от всякога. От седалки в стил апартамент със затварящи се врати и дизайнерско спално бельо, до менюта, създадени от известни готвачи и шикозни комплекти, пълни с продукти за красота, летенето в бизнес класа е удоволствие.

Разбира се, целият този лукс си има цена. Много международни билети за бизнес класа струват над 5 000 долара за отиване и връщане от САЩ, а в някои случаи надхвърлят 10 000 долара. Но ако имате самолетни мили или точки от кредитна карта, които се прехвърлят към програми за редовни пътуващи, можете да изпитате цялата тази екстравагантност на голяма надморска височина, без да плащате главоломно високи цени.

Condé Nast Traveler изготви списък с най-добрите налични места в бизнес класа в момента и обясни как можете да използвате точки и мили, за да летите в тях (почти) безплатно.  

Qatar Airways Qsuites

След представянето на своя много възхваляван Qsuite, Qatar Airways се опита да ги постави на много от своите маршрути на дълги разстояния, включително полети от Доха до САЩ, Европа и Азия. Що се отнася до самите Qsuites, всеки от тях има собствена затваряща се врата за уединение по време на полет. Qatar Airways също проектира определени централни седалки, за да могат да се комбинират в блокове за двама и четирима (и двойни легла в някои случаи), така че семействата или колегите, пътуващи заедно, да могат да се насладят на пространства за общуване и съвместна работа.

 

 

В момента можете да намерите Qsuites на борда на Airbus A350-1000 на авиокомпанията и някои от нейните Boeing 777-300ER, 777-200LR и Airbus A350-900. Неговите самолети Airbus A380 и Boeing 787 обаче нямат Qsuites.

Как да резервирате с точки и мили: Тъй като Qatar Airways е в алианса на авиокомпаниите Oneworld, пътниците могат да осребрят мили на American Airlines AAdvantage или Alaska Mileage Plan за наградни билети. Вече можете да търсите и резервирате награди на Qatar Airways директно на уебсайта на всяка авиокомпания, което прави процеса бърз и лесен. Просто въведете града, от който тръгвате, вашата дестинация и вашите дати и търсенето ще покаже опции за награди както в икономична, така и в бизнес класа. Например, използването на американски мили за еднопосочен билет ще ви струва 70 000 мили между Доха и САЩ, 42 500 мили между Доха и Европа или 40 000 мили между Доха и Азия.

Qatar Airways премина към програмата Avios, която се използва и от авиокомпании като British Airways и Iberia. Това означава, че можете да осребрите Avios точки, за да летите в Qsuites на Qatar Airways. Липсват ви Avios точки или изобщо нямате акаунт? Можете да прехвърляте награди за членство в American Express или точки от Chase Ultimate Rewards към Avios. Avios използва диаграма за награди, базирана на разстояние, което го прави добра сделка за по-кратки полети, но доста скъпа за по-дълги. Полет от Доха до САЩ може да струва до 103 000 точки в посока, но полет между Доха и много градове в Европа би струвал само 38 750 точки в посока.

Delta One Suites

Delta всъщност беше първата американска авиокомпания, която разкри проекти в кабина от бизнес класа с апартаменти и тези апартаменти вече летят по много маршрути. Най-иновативната характеристика на Delta One Suites са затварящите се врати. Въпреки че стигат само до горната част на седалката, вратите все още осигуряват осезаемо усещане за уединение по време на полета, като предпазват пътниците от случващото се по пътеката. Подобно на по-старите седалки в бизнес класа на Delta, Delta One Suites са разположени в шахматна схема 1-2-1, обърната напред, така че всеки пътник да има директен достъп до пътеката. Седалките имат възглавници от мемори пяна за удобно пътуване, широки са 21 инча (53.3 см) и дълги до 81 инча (205.7 см) в легнал режим. Те също така разполагат със забавни щрихи като персонализирано осветление и индикатори "Не безпокойте".

 

 

Delta е в разгара на обновяване на флота си, катодобавя Delta One Suites към повече от своите самолети всеки месец. Подобни удобства можете да намерите на борда на повечето от Airbus A350 и A330-900neos. Самолети с Delta One Suites вече летят от няколко от центровете на авиокомпанията, включително Атланта, Детройт, Лос Анджелис и Сиатъл, до различни летища в Европа, Африка и Азия, включително Амстердам, Хонолулу, Йоханесбург, Париж, Сеул, Сидни и Токио, наред с други дестинации. Някои от тези маршрути се изпълняват и със самолети с по-стари седалки в бизнес класа, така че не забравяйте да проверите отново конкретния полет, преди да резервирате.

Как да резервирате с точки и мили: Разбира се, можете да използвате Delta SkyMiles, за да резервирате наградни билети за полети на Delta (и програмата е партньор за трансфер на American Express Membership Rewards). Динамичното ценообразуване на авиокомпанията обаче означава, че изискванията за пробег за скъпи билети са се увеличили астрономически - до над 500 000 мили в едната посока в някои случаи. Пригответе се да изминете много мили за обратно изкупуване на Delta.

Вместо това обмислете използването на мили от Virgin Atlantic Flying Club. Нямате такива? Програмата е партньор за трансфер на AmEx Membership Rewards, Chase Ultimate Rewards и Citi ThankYou Rewards. Така че, ако имате кредитна карта, която печели някой от тези видове точки, можете да ги прехвърлите във вашия акаунт във Virgin Atlantic. Можете да търсите билети по ден, седмица или петседмичен период директно на сайта на Virgin, който има достъп до място за награди в Delta и цени маршрути от САЩ до Европа само за 47 500 мили във всяка посока. Други изкупувания обаче се основават на разстоянието и могат да струват много повече. Например, полет от САЩ до Йоханесбург би струвал 165 000 мили в едната посока.

Singapore Airlines

Първокласните апартаменти на Singapore Airlines са нещо като легенда. Подредени в подредба 1-2-1, седалките от бизнес класа в Сингапур се усещат ултра широки, до 30 инча (76.2 см) напречно. В по-новите A380 на авиокомпанията централните седалки могат дори да се превърнат в нещо като двойно легло. Ако пътувате сами, не се притеснявайте, има прегради за поверителност. Не заспивайте твърде бързо или ще пропуснете ястия, създадени от "Международната кулинарна група" от главни готвачи на авиокомпанията, включително майстора на кайсеки Йошихиро Мурата и новото партньорство с Golden Door Spa фокусирано върху здравословни менюта.

 

 

Въпреки че местата могат да са различни в зависимост от типа самолет, най-новите версии могат да бъдат намерени на борда на Airbus A350 и по-новите A380 на авиокомпанията. По-старите A380 и Boeing 777 имат предишни версии, които все още са много подобни на новите седалки по отношение на пространство и размер. Това означава, че изживяването ви в бизнес класа на Singapore Airlines трябва да бъде сравнително стандартно (при това висок стандарт), независимо по какъв маршрут на дълги разстояния летите.

Как да резервирате с точки и мили: Singapore Airlines ограничава премиум пространството за награди, което предоставя на партньори, така че вероятно ще ви трябват KrisFlyer мили на авиокомпанията, за да резервирате своя билет. Добрата новина е, че KrisFlyer е партньор за трансфер на American Express Membership Rewards, Capital One Rewards, Chase Ultimate Rewards и Citi ThankYou Rewards, така че имате много начини да попълните сметката си, ако и когато намерите полет, който искате да резервирате. Можете да резервирате награди директно на сайта на Singapore Airlines, като влезете в акаунта си в KrisFlyer и потърсите желания маршрут и дати.

Полетът от западното крайбрежие на САЩ, включително Лос Анджелис, Сан Франциско и Сиатъл, ще струва 128 500 мили във всяка посока. Искате ли да вземете най-дългия полет в света от Нюарк до Сингапур? Това ще ви струва 143 500 мили във всяка посока.

American Airlines

Всички широкофюзелажни джетове на American имат седалки в популярната схема 1-2-1 с обърната рибена кост. Всяка седалка е широка 27 инча (68.5 см) с подлакътника и се накланя, за да образува плоско легло, което достига между 79 инча (200.6 см).

Ето къде American Airlines наистина се отличава от останалите авиокомпании - ще намерите някаква версия на сегашните им седалки с обърната рибена кост на по-голямата част от техните самолети за дълги разстояния. Изключенията са някои Boeing 777 и 787, които също имат вариант, при който някои редове са обърнати към задната част, но отпечатъкът на седалката все още е сравним. Накратко, ще имате подобно изживяване почти без значение на къде летите.

 

 

Как да резервирате с точки и мили: собствените AAdvantage мили обикновено са най-добрият вариант за пътуващите. Авиокомпанията таксува въз основа на регионите, между които пътувате, и вида на наградата. Бонусите за бизнес класа на дълги разстояния започват от 57 500 мили във всяка посока между САЩ и Европа, 60 000-70 000 мили до Азия и 30 000-57 500 мили до Южна Америка. Можете също така да осребрите мили в плана за пробег на Аляска за полети в американска бизнес класа, след като Аляска се присъедини към алианса Oneworld.

Qantas Business Suite

Въпреки че нямат затварящи се врати, седалките на Qantas поддържат малко уединение благодарение на шахматно разположение, при което седалките са разделени една от друга и от пътеката с големи екрани. Големият отпечатък също помага - всяка седалка е до 24 инча (60.9 см) широка и 80 инча (203.2 см) дълга в режим на легло с 16-инчов телевизионен екран. Последните актуализации на самолетите на Qantas въвеждат новата бизнес класа в повече самолети, а на Airbus A380 пътниците от бизнес класа получават достъп до споделено пространство за почивка, за да си почиват или работят.

 

 

Най-новите места на Qantas могат да бъдат намерени на Airbus A330s и Boeing 787-9 Dreamliners, които изпълняват повече транстихоокеански полети до САЩ, както и най-дългия път на авиокомпанията, маршрутът от Пърт до Лондон. В момента Qantas преоборудва своя флот от двуетажни самолети Airbus A380, които също летят до САЩ с нови седалки. На Airbus A380 изберете седалка на преградата (тези на първия ред на всяка кабина), тъй като те се възползват от няколко допълнителни инча място за краката.

Как да резервирате с точки и мили: Qantas е член на Oneworld, така че можете да използвате своите AAdvantage мили на American Airlines, за да резервирате награди директно на AA.com. American е един от малкото големи превозвачи в САЩ, който все още предлага диаграма с награди, което улеснява да разберете колко мили са ви необходими за обратно изкупуване. Мястото за бонуси в бизнес класа е оскъдно, но ако успеете да си намерите намерите такъв билет, той ще ви струва 80 000 мили в едната посока между САЩ и Австралия. Още по-привлекателно, партньорът на Oneworld, Alaska Airlines, и неговата програма за план за пробег таксува само 55 000 мили във всяка посока. Можете да търсите и резервирате награди директно на сайта на Аляска.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати